3 MMA borca ubijena za 6 godina: Stefan iskrvario nasmrt, Uroš bio na pogrešnom mestu u pogrešno vreme

 
 
 
Čitanje: oko 6 min.
  • 2

U proteklih šest godina tri MMA borca izgubila su život u sačekušama ili sukobima, a neki od njih nastradali su jer su se našli u pogrešno vreme na pogrešnom mestu. Poslednji ubijeni MMA borac je Stefan Savić koji je pretučen i izboden nožem u blizini jednog kluba na Dorćolu, a za dvojicom počinilaca i dalje se traga.

MMA borac Stafan Savić ubijen je ispred kluba na Dorćolu, a do ubistva je, navodno, došlo kada se posvađao sa dvojicom mladića. Kako bi izbegao sukob, počeo je da beži Dunavskom ulicom, ali su ga dvojica osumnjičenih sustigla i počela da ga šutiraju. Nedugo potom, jedan od njih izvadio je nož i izbo Savića.

Do dolaska ekipe Hitne pomoći Savić je davao znake života, pa je prevezen u bolnicu. Uprskos borbi lekara umro je sat vremena kasnije u Urgentnom centru.

Nasilje je pokušao da spreči slučajni prolaznik Stefan M. (22), ali je i on zadobio ubod nožem u grudi. Njega prijatelj stavlja u automboil i vozi ka bolnici, dok usput policiji javlja šta se dogodilo. Teško je ranjen, ali je uspeo da se oporavi, a policija je dvojici osumnjičenih ušla u trag zahvaljujući snimcima sa nadzornih kamera lokala iz Dobračine i okolnih ulica.

Na telu ubijenog Stefana Savića tokom obdukcije primećeni su mnogobrojne povrede, ali i brojini uboda od noža.

Potraga za osumnjičenima za ubistvo traje skoro šest meseci.  Nakon što su Vasilije Gačević (23) i Marko Daničić (23) pobegli sa lica mesta izgubio im se svaki trag. Za Gačevićem i Daničićem odmah je raspisana potraga, a, iako dužina potrage ukazuje na to da vrlo verovatno odavno nisu na teritoriji Srbije, nema zvaničnih informacija o raspisivanju crvene Interpolove poternice. Iako su tokom proteklih godina mnogi begunci pronađeni i dalje postoje slučajevi u kojima se za počiniocima traga mesecima, pa čak i godinama.

Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu doneo je rešenje kojim je prema optuženima za ubistvo MMA borca u odsustvu odredio pritvor do 30 dana. Uprkos toj formalnosti, osumnjičeni se nalaze na slobodi.

Iako motiv zločina zasad nije poznat, vrlo je moguće da je u pitnaju bila osveta.

- To je bio 9. maj 2021. godine, nekoj devojci je bio rođendan, bili su na Savi kod Ade Ciganlije. Taj mali Danilo je igrao fudbal sa njima. Oni su se nešto zakačili unutra, obezbeđenje izbacuje Danila i njih petoricu. Izgazili su ga. On je inače student farmaceutskog fakulteta, da li ste čuli da je neki apotekar ikada ikog toliko isprovocirao? Imao je 14 kopči. Razbili su mu flašu o glavu, imao je neki problem s okom, borio se da vrati oko. Stefan to nije video, samo ga je video krvavog i iscepanog, pitao ga je šta je bilo. Umesto da spusti glavu da se okrene, pitao ih je što njih petorica prebiše jednog. Napali su i njega. Jedan ga je udario i pobegao, a četvorica ostaju da se biju s njim jednim. Dobili su batine, Dančiću je bila polomljena vilica. Stefan je došao sav iscepan, sa podlivima. Dobro su ga izudarali, ali četiri na jednog, pet na jednog... Nakon svega toga oni traže osvetu i pravdu za sebe i to traže nožem. Greška je što nije primenio veštinu to veče - ispričao je ranije za Telegraf.rs Savićev otac Nenad.

U pogrešno vreme na pogršenom mestu

Novosadski MMA borac Uroš Stefanović (27) ubijen je 2. septembra 2020. godine u naselju Detelinara, kada su na Gorana Kovačevića Goranca, čiji je telohranitelj bio, zapucala dva napadača. Goranac, koji je bio meta, ranjen je u ruku, dok je Stefanović nastradao.

Kovačevićevo ime dovodi se u vezu sa trgovinom narkoticima, zbog kojih je i osuđivan i otmicama, a ima pozamašan policijski dosije. Stefanović, koji nije imao kriminalni dosije, niti se bavio kriminalom je, u tom slučaju, bio "kolateralna šteta", te nisu postojale sumnje da je on bio meta.

Kovačević se, najverovatnije, u pratnji Stefanovića vraćao kući kada su primetili da ih neko prati. U želji da se sklone sa ulice, skrenuli su u prolaz, a potom u dvorište zgrade. To, ipak, nije zavaralo napadače, te su automobilom uleteli u dvorište i otvorili rafalnu paljbu iz poluautomatskog oružja. Stefanović je ubijen na licu mesta, a napadači su izleteli iz prolaza zgrade i preko trotoara izašli na put. Njihovo vozilo je kasnije pronađeno na izlazu iz grada, a na njemu je bilo rupa od metaka, što ukazuje na to da je došlo do razmene vatre. Ispaljeno je 15 metaka.

Istraga je ukazala na to da su Kovačević i Stefanović duže vreme praćeni, kao i na to da je automobil u kom su bili napadači za svhu ubistva kupljen nekoliko meseci ranije u Inđiji.

Pet dana nakon ubistva raspisana je potraga za bivšim policajcem Daliborom Bogdanovićem Boćom zbog sumnje da je upravo on organizovao likvidaciju Gorana Kovačevića u kojoj je nastradao MMA borac. Bogdanović je, navodno, organizovao ubistvo Kovačevića jer je sumnjao da Kovačević stoji iza nekoliko pokušaja njegove likvidacije. Poslednji put je eksplozivna naprava pronađena u zgradi u kojoj živi Bogdanovića u aprilu prošle godine, a to je bio četvrti put da je neko pokušao da ga ubije.

Osim za Bogdanovićem potraga je raspisana i za i Danijelom Janjošem, a tužilaštvo ih je teretilo za krivična dela ubistvo i nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija. Njima je u odsustvu određen pritvor i tužilaštvo je zatražilo izdavanje poternice. Janjoš je uhapšen, a u pitanju je bivši reprezentativac Srbije u Streljaštvu.

Bivši policajac predao se policiji u martu 2022. godine u Novom Sadu. Policiji se predao bez advokata. Dan nakon njegove predaje podignuta je optužnica.

Suđenje za ubistvo počelo je u junu 2022. godine, a počelo je ispočetka u februaru ove godine zbog promene predsedavajućeg sudije do koje je došlo zbog toga što je prvobitni predsedavajući sudija premešten u Apelacioni sud.

Poslednje ročište održano je 18. juna iskazom veštaka, koji je rekao da su na perici i rukavicama iz automobila pronađeni tragovi okrivljenog Bogdanovića, dok je bogdanović to negirao i rekao da "nije koristio ni periku, ni rukavice" i da je osoba sa teškim invaliditetom.

Uroš Stefanović Printskrin: Youtube/Creative MMA

Ubijen u bašti kafića

Poznati MMA borac Radoš Joksimović (29) ubijen je 18. septembra 2018. godine u restoranu "neptun" u Kragujevcu. Joksimović je sedeo u bašti restorana u društvu poznatog advokat ai jednog muzičara, kada se napadač dovezao skuterom i, ne skidajući kacigu sa glave prišao stolu. Joksimović je primetio da se približava i zgrabio je pepeljaru da se odbrani, ali je u tom trenutku odjeknuo pucanj.

Radoš je pogođen u grudi. Taj metak bio je koban i on se srušio sa stolice na pod. Odmah su mu pritrčali konobari da mu pomognu, pozvana je Hitna pomoć i prevezen je u bolnicu, ali je ubrzo preminuo.

Napadač je odmah nakon pucnjave pobegao sa lica mesta, a Kragujevac je bio blokiran od strane policije do ranih jutarnjih sati. Aleksa Miloradović, koji je tada imao 21 godinu, ubrzo je uhapšen.

Iako je Miloradović priznao da je izvršio ubistvo i čak policiji predao pištolj iz kog je pucao, motiv ubistva do danas je ostao nerazjašnjen. Miloradović je tada rekao da nije hteo da ubije Joksimovića, već samo da ga zaplaši. I dalje ostaje sumnja da je ubistvo naručeno, ali nije otkriveno ko bi mogao da bude naručilac.

Razlogi za naručivanje ubistva su brojni, ali je ključna činjenica da su u Joksimovićevom telefonu posle ubistva pronađene poruke u kojima mu prijatelj savetuje da se pripazi i da "ima informacije o tome da mu određene kriminalne grupe spremaju likvidaciju tako što će da angažuju nekog od zavisnika od narkotika koji su pod njihovom kontrolom".

Miloradović je osuđen na 16 godina zatvora.

(Telegraf.rs)

Video: Evropa na udaru nevremena: U Mađarskoj na snazi zaštita od poplava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA