Stefanova porodica čeka epilog suđenja trećem učesniku prebijanja završenog smrću: Nadaju se maksimalnoj kazni

 
J. O.
J. O.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Sednica Veća pred Višim sudom u Smederevu povodom presude za učestvovanje u prebijanju Stefana Filića iz Velike Plane, koji je preminuo od posledica povreda održače se sutra. Za ubistvo Filića Nikola Bojović je prvostepeno osuđen na 18 godina zatvora, a Mitar Pandurević na 15 godina. Međutim, Apelacioni sud je, nakon žalbi, Bojoviću kaznu smanjio na 15 godina, a Pandureviću na tri. Osnovni sud u Smederevu osudio je trećeg učesnika u prebijanju Predraga Stoiljkovića za nasilničko ponašanje. Prvostepeno je, u januaru, osuđen na dve godine i osam meseci zatvora. Filićeva porodica i dalje očekuje pravosnažnu presudu.

Kako za Telegraf.rs kaže Stefanova tetka Javorka Filipović, i tužilac i branilac žalili su s ena presudu, te preostaje da se vidi kome će sud pokloniti poverenje.

- S obzirom na to da Predrag ima priličnog udela u Stefanovom ubistvu, što je prvostepeni sud i dokazao, očekujemo da sud uvaži žalbu tužilaštva i osudi ga na maksimalnu kaznu od tri godine koja je predviđena za krivično delo nasilničko ponašanje i remećenje javnog reda i mira, a koja nikako ne može da bude dovoljna za delo koje je počinjeno. Predrag od prvog dana daje lažni iskaz pred Osnovnim, a onda i Višim javnim tužilaštvom - kaže Javorka.

Ona tvrdi da je Stoiljković više puta u alkoholisanom stanju govorio o tome da je ubio Stefana, kao i da je govorio da će da "pobije sve Filiće".

- Nakon što je prvostepeno osuđen otišao je na rad u Nemačku, prešao je granicu nakon što je osuđen, a mi čekamo da bude procesuiran i da ga konačno vidimo iza rešetaka - dodaje.

Stefanova tetka osvrnula se i na suđenje Bojoviću i Pandureviću i kaže da su "prisustvovali jednom fer i pravičnom suđenju".

- Optuženima je omogućeno da se brane svim sredstvima. Bilo je preteško, ali smo imali vere u institucije sve do momenta kad smo krajem maja doživeli takvu nepravdu da im je odlukom Apelacionog suda bitno smanjena kazna, što je porodicu dodatno dotuko i ponovo vratilo u ono vreme kada je doživela najveću tragediju. Verujemo da bi došlo do neke promene ukoliko bi Državno tužilaštvo usvojilo našu žalbu na presudu Apelacionog suda, iz razloga što odluka nije jednoglasna i što se u trenutku održavanja suđenja iz nekog razloga promenio član sudskog veća - priča Javorka.

Tetka ubijenog Stefan Filić Javorka Marković Stefan sa tetkom Javorkom; Foto: Privatna arhiva

Festival filma u Stefanovu čast

Ističe da, ako bi porodica mogla da s evrati na početak, njihov put borbe bi opet bio legitiman i čist.

- Uprkos tome što smo razočarani zbog smanjivanja kazne, trudimo se da preostalu snagu usmerimo na nešto pozitivno, tako da u saradnji sa Opštinom Velika Plana, Centrom za kulturu, Stefanovom školom kao i sa ljudima koji su prepoznali našu borbu zajedno koračamo ka cilju suzbijanja nasilja. Centar za kulturu "Masuka" raspisuje četvrti po redu konkurs kratkog dokumentarno-igranog filma "Filić-Filmić", u znak sećanja na Filipa, čiji je jedan od hobija bio snimanje kratkih filmova - objašnjava.

Ovogodišnja rema konkursa je "Portret života tog" i trebalo bi da podstakne mlade stvaraoce na portretisanje ličnosti koje sa po nečemu ili mnogo čemu izdvaja u ličnom životu autora ili njegovog društvenog okruženja, zavičajne istorije ili mita. Konkurs ima za cilj da okupi što više osnovaca i srednjoškolaca, kao i drugih mladih stvaralaca do 30 godina na jednom mestu kako bi na dostojanstven i kreativan način iskazali svoje sposobnosti za snimanje filma, sačuvali prave životne rvednosti, kao i sećanje na Stefana.

Dodatna motivacija su svakako nagrade poput kamera, foto aparata, dronova laptopova. Porodica Stefana Filića će obezbediti i nagrade za studentsk animirane filmove, koji već polako pristižu.

Rok za prijavu radova je 1. oktobar, a zainteresovani mogu da dobiju informacije slanjem upita na mejl filicfilmic@gmail.com ili pozoristemasuka@gmail.com, kao i na zvaničnu Fejsbuk stranicu Centra za kolturu "Masuka".

Svečana projekcija filmova i dodela nagrada je predviđena za 15. oktobar.

(Telegraf.rs)

Video: Evropa na udaru nevremena: U Mađarskoj na snazi zaštita od poplava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA