Osumnjičeni za ubistva Stefana, Ivane, Milana i Strahinje "propali u zemlju": Za nekima se traga godinama

 
 
 
Čitanje: oko 12 min.
  • 1

Za ubicama MMA Borca Stefana Savića, koji su ga nasmrt pretukli u blizini jednog kluba na Dorćolu traje skoro šest punih meseci. Nakon što su Vasilije Gačević (23) i Marko Daničić (23) pobegli sa lica mesta izgubio im se svaki trag. Za Gačevićem i Daničićem odmah je raspisana potraga, a, iako dužina potrage ukazuje na to da vrlo verovatno odavno nisu na teritoriji Srbije, nema zvaničnih informacija o raspisivanju crvene Interpolove poternice. Iako su tokom proteklih godina mnogi begunci pronađeni i dalje postoje slučajevi u kojima se za počiniocima traga mesecima, pa čak i godinama.

Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu doneo je rešenje kojim je prema optuženima za ubistvo MMA borca u odsustvu odredio pritvor do 30 dana. Uprkos toj formalnosti, osumnjičeni se nalaze na slobodi.

Podsetimo, MMA borac Stafan Savić ubijen je ispred kluba na Dorćolu, a do ubistva je, navodno, došlo kada se posvađao sa dvojicom mladića. Kako bi izbegao sukob, počeo je da beži Dunavskom ulicom, ali su ga dvojica osumnjičenih sustigla i počela da ga šutiraju. Nedugo potom, jedan od njih izvadio je nož i izbo Savića.

Do dolaska ekipe Hitne pomoći Savić je davao znake života, pa je prevezen u bolnicu. Uprskos borbi lekara umro je sat vremena kasnije u Urgentnom centru.

Nasilje je pokušao da spreči slučajni prolaznik Stefan M. (22), ali je i on zadobio ubod nožem u grudi. Njega prijatelj stavlja u automboil i vozi ka bolnici, dok usput policiji javlja šta se dogodilo. Teško je ranjen, ali je uspeo da se oporavi, a policija je dvojici osumnjičenih ušla u trag zahvaljujući snimcima sa nadzornih kamera lokala iz Dobračine i okolnih ulica.

Na telu ubijenog Stefana Savića tokom obdukcije primećeni su mnogobrojne povrede, ali i brojini uboda od noža.

Želeli da se osvete?

- To je bio 9. maj 2021. godine, nekoj devojci je bio rođendan, bili su na Savi kod Ade Ciganlije. Taj mali Danilo je igrao fudbal sa njima. Oni su se nešto zakačili unutra, obezbeđenje izbacuje Danila i njih petoricu. Izgazili su ga. On je inače student farmaceutskog fakulteta, da li ste čuli da je neki apotekar ikada ikog toliko isprovocirao? Imao je 14 kopči. Razbili su mu flašu o glavu, imao je neki problem s okom, borio se da vrati oko. Stefan to nije video, samo ga je video krvavog i iscepanog, pitao ga je šta je bilo. Umesto da spusti glavu da se okrene, pitao ih je što njih petorica prebiše jednog. Napali su i njega. Jedan ga je udario i pobegao, a četvorica ostaju da se biju s njim jednim. Dobili su batine, Dančiću je bila polomljena vilica. Stefan je došao sav iscepan, sa podlivima. Dobro su ga izudarali, ali četiri na jednog, pet na jednog... Nakon svega toga oni traže osvetu i pravdu za sebe i to traže nožem. Greška je što nije primenio veštinu to veče - ispričao je ranije za Telegraf.rs Savićev otac Nenad.

Neverovatno mu je, kaže, da se nošenje noža tretira kao prekršajno delo i pita se šta će bilo kome u klubu nož od 15-20 centimetara. Lakše bi mu bilo da je saznao da mu se sin bavio nekim krivičnim delima, nego što je nevin nastradao.

- Ko od mača živi, od mača i umre, a on beži od mača i mač ga stiže. Oni su krvoloci koji nemaju granice. Da tu postoji nešto, neki narkotici, automobili, devojke, pa da znam zašto. Da sam našao razlog, da mi bude lakše, da kažem da je petljao, muljao, sam je kriv, nije bio pametan... Nekad se pitam zašto je stao iza drugara kog su unakazili i bacili u reku, nije to bilo jedan na jedan. Teško je, ali da ima pravde na ovom svetu to se ne bi desilo. Čiste štetočine. Oni nisu napravili malu štetu. Nas kao porodicu su ubili. Nismo u stanju ni da radimo. Ne znam ni ko je sve bio na sahrani, prolaze mi neke slike samo. Ćerka je postala doktor stomatologije 15. marta, nije htela da ide na dodelu diploma. Jedva smo je nagovorili. Otišla je samo zato što smo joj rekli da bi brat hteo da ode. On bi voleo da je vidi tamo. Plakala je dok je uzimala diplomu. Ubili su nas sve redom - dodao je.

Osumnjičenom za ubistvo Šuše sudiće se u odsustvu

Krajem avgusta podignuta je optužnica za ubistvo Milana Šuše, koje se 17. februara dogodilo u Zemunu. Prvooptuženi za tu likvidaciju je Sanjin Š. (33), dok tužilaštvo za pomaganje i bitan doprinos izvršenju ubistva tereti Branka S. (34). I dok će Branko S. biti prisutan u sudnici, Sanjinu Š. sudiće se se u odsustvu jer je nakon izvršenja ubistva pobegao u inostranstvo.

Rešenjem sudije za prethodni postupak Višeg suda u Beorgadu, njemu je u februaru u odsustvu određen pritvor i naređeno je izdavanje crvene međunarodne poternice, ali nije zvanično potvrđeno da li je ona raspisana.

Osim Branka S, nakon ubistva je uhapšena i Danijela Z. (28) iz Kruševca zbog pomaganja i njoj je, prema do sada dostupnim informacijama, određen pritvor. Ipak, njeno ime nije spomenuto u saopštenju Višeg javnog tužilaštva u Beogradu o podizanju optužnice. Prve informacije govorile su o tome da je Danijela Z. navodno pomogla ubici da pobegne preko granice, a veruje se da se on krije u Bosni i Hercegovini ili Crnoj Gori.

Milan Šuša Ubijeni Milan Šuša; Foto: Privatna arhiva

Podsetimo, tužilaštvo tereti Branka S. da je 4. februara u agenciji za iznajmljivanje vozila u Pančevu iznajmio "škodu fabiu" i da se tada lažno predstavio kao Ivan Milić, a vlasniku agencije dao slovenačku vozačku dozvolu sa tim imenom. Istog dana u Borči je iznajmio štek stan za Sanjina Š, a 12, 13-. i 15. februara su obilazili lokacije i vršili opservaciju terena u blizini kuće Milana Šuše u Zemunu, kako bi saznali koje su mu navike i kuda se najčešće kreće i tako bili spremni da izvrše likvidaciju.

Oni su do Zemuna, kako navodi Više javno tužilaštvo u Beogradu, došli 17. februara iznajmljenim vozilom i parkirali na mestu sa kog su dobro mogli da vide kapiju Šušine kuće, a samim tim i momenat kada izađe iz dvorišta. Sanjin Š. je, potom, izašao iz automobila i čekao pogodan trenutak za napad.

Pošto je Branko S. uočio Šušu koji je u 10.30 sati "audijem" izašao iz dvorišta porodičnje kuće, a potom krenuo da zatvori kapiju, on je Sanjinu Š. putem kriptovane aplikacije "Signal" poslao poruku, nakon čega je Sanjin Š. trčećim korakom krenuo ka Šušinoj kući, u ruci noseći pištolj koji mu je nabavio Branko S, a potom u Šušu ispalio sedam metaka, od kojih ga je šest pogodilo u momentu kada se okrenuo i krenuo ka svom automobilu.

Branko S. i Sanjin Š. su sa lica mesta pobegli na različite strane.

Nestao bez traga

Za Jetmirom Gočajem policija traga već godinu i osam meseci zbog ubistva Ivane Krivokapić (26) u stanu na Zvezdari. Gočaj je jedini osumnjičeni u tom slučaju i poslednji koji je Ivanu video živu.

Ivanino telo pronađeno je 24. decembra 2022. godine, nakon što se nije javljala porodici, te je su njena braća došla iz Pančeva kako bi proverila da li je dobro. Pretpostavlja se da je Ivana ubijena dan ranije jer su braća zatekla vrata zaključana sa spoljašnje strane i telo devojke u stanu. Ušli su kroz prozor, a Ivanu su zatekli sa povredama na vratu i rukama.

Sve od njenih stvari bilo je u stanu, uključujući novčanik i mobilni telefon, a jedino što je nedostajalo bio je ključ.

Povrede koje je Ivana imala na prstima i rukama, mogle su da ukažu na to da se Ivana branila od napadača, što se, naposletku, ispostavilo kao tačno.

Nakon što su pristigli prvi nalazi obdukcije, utvrđeno je da Ivana nije nasilno lišena života, a čekalo se na toksikološke nalae. Na veštačenje je poslat i njen telefon. U trenutku kada je Ivana sahranjena i kada se porodica oprostila od nje, smrt se vodila kao sumnjiva.

Kada su pristigli nalazi obdukcije sa toksikologijom, Više javno tužilaštvo u Beogradu pokrenulo je istragu protiv NN lica. Sumnjalo se da je nepoznata osoba Ivanu lišila života tako što ju je ugušula davljenjem. Prvi detalji iz istrage pokazali su da je Ivana ubijena tako što ju je ubica jednom rukom davio, a drugom joj začepio nos.

Istražitelji su sumnjali da je Ivanu ubio njen prijatelj Jetmir Gočaj. Ipak, morali su da čekaju da pristignu reultati analize DNK tragova koji su pronađeni ispod Ivaninih noktiju, a koji su tu završili dok se branila od napadača.

Jetmir je policiji postao sumnjiv nakon što se oglašavao na društvenim mrežama, gde je objavljivao poruke u kojima se opraštao od Ivane. Pregledanjem snimaka sa nadzornih kamera iz obližnjeg objekta utveđeno je da se na jednom od snimaka nalaze Ivana i mladić i da idu ka zgradi u kojoj ona živi. Gočaj ju je dan pre ubistva sačekao u kafiću u kom je radila, a kamere su ih snimile na putu ka njenoj zgradi.

I veštačenje baznih stanica potvrdilo je da je Gočaj bio pored Ivane u trenutku njene smrti.

Kada je Telegraf.rs u januaru stupio u kontakt sa Gočajem, on je rekao da nije ni u kakvoj vezi sa ubistvom, a da je policija, da je osumnjičen, već došla po njega.

Ipak, u daljem toku istrage, Gočaj je zvanično postao osumnjičeni za ubistvo Ivane Krivokapić, a tužilaštvo je zatražilo raspisivanje poternice, kao i da Gočaju bude određen pritvor. Na teret mu je stavljeno teško ubistvo iz niskih pobuda i ljubomore.

Krunski dokaz, koji je istragu usmerio ka Gočaju, jesu bili upravo pristigli rezultati DNK veštačenja, koje je ukazalo na to da se ispod Ivaninih noktiju nalazio upravo njegov DNK.

Sudija Višeg suda u Beogradu je 16. januara za Jetmirom Gočajem raspisao međunarodnu poternicu. U odsustvu mu je određen pritvor zbog opasnosti od bekstva, kako ne bi uticao na svedoke i zbog uznemirenja javnosti. Iako je govorio da nema oko čega da se brine i da "sedi kod kuće", kao i da od njegovog hapšenja "nema ništa", nakon raspisivanja međunarodne poternice Gočaj nestaje bez traga.

Kada su policajci u januaru zakucali na njegova vrata, u kući nije bilo nikog. U potrazi za Jetmirom pretreseno je više lokacija u Crnoj Gori, ali nije pronađen ni na jednoj od njih. Pretpostavlja se, ali nije potvrđeno, da je on najpre iz Crne Gore otišao u Albaniju, gde mu živi porodica i da mu oni pomažu.

Iako je iz crnogorske policije navedeno da "rade sve što je u njihovoj moći", utvrđeno je da je Gočaj ipak bio korak ispred policije i da je odmah po raspisivanju crvene Interpolove poternice uništio svoj mobilni telefon i time onemogućio da mu policija uđe u trag putem GPS-a.

Pretpostavlja se da se Gočaj nije zadržavao u Crnoj Gori, te da je odmah otišao u Albaniju, a potom prešao granicu sa lažnim dokumentima, a da je svakako promenio lični opis, kako ne bi "pao" zbog raspisivanja međunarodne poternice.

Tako se ovaj slučaj, ni posle više od godinu dana, ne pomera sa mrtve tačke. Osumnjičeni za ubistvo kao da je nestao sa lica zemlje. Nijednom se nije javio porodici, niti bilo kome čije je pozive policija pratila. O samom slučaju, mesecima nema novih informacija.

Likvidacija isplanirana do detalja

Četiri godine traga se za Milivojem Lovrenovićem (50) iz Gradiške koji je od strane policije označen kao ubica Strahinje Stojanovića. Prema saznanjima MUP, on je nakon ubistva pobegao u BiH, odakle je prešao u Hrvatsku, a potom u neku od zemalja Zapadne Evrope. Tačna lokacija na kojoj se Lovrenović nalazi ni danas nije poznata, a poternica koja je za njim raspisana ubačena je u bazu Interpola, što znači da su u proces razotkrivanja mesta na kom se krije angažovane policije svih evropskih zemalja.

Kako se sumnja, on je u Beograd došao po nečijem nalogu kako bi izvršio egzekuciju.

- Efikasnom saradnjom policije i Višeg javnog tužilaštva, kao izvršilac krivičnog dela identifikovan je Milivoje Lovrenović, državljanin Srbije i Bosne i Hercegovine koji, takođe, poseduje i ličnu kartu Hrvatske. Osumnjičeni ima prijavljeno prebivalište u Srbiji, u kom ne boravi od 2006. godine. Njegov identitet utvrđen je antropološkim veštačenjem sa snimaka i izolovanjem bioloških tragova - saopšteno je tada u Tužilaštvu.

Kako su dodali, osumnjičeni je koristio bombu koja je, osim eksplozivnih materija, sadržavala i određenu količinu metalnih matica od šrafova, kako bi se povećalo razorno dejstvo i ubojitost.

Milivoje Lovrenovic, UBICA Strahinje Stojanovica Milivoje Lovrenović / Foto: Instagram

Podsetimo, Strahinji Stojanoviću je dva puta postavljan eksploziv u automobil. Prvi put, 2018. godine, je preživeo, o čemu je Telegraf.rs nedavno pisao, dok je u septembru 2020. godine nastradao.

Stojanović je kobnog dana u automobilu bio sa devojkom, Kolumbijkom Sonjom Suarez Gomez (47) koja je u napadu zadobila lakše povrede.

Istragom je utvrđeno da je ispod džipa bilo između jednog i jednog i po kilograma eksploziva "pentrit", te da je bio postavljen ispod vozačevog sedišta. Eksplozija je bila usmerena, a menjačka kutija dodatno je zaštitila Kolumbijku.

Kada se dogodila eksplozija, prema njenim rečima, Strahinja je vrištao od bolova. Stojanovića, koji je ubijen kada je u Ulici omladinskih brigada eksplodirao njegov džip "bmv x5". U podmetnutoj eksploziji ostao je bez obe noge, ali je do dolaska Hitne pomoći bio u svesnom stanju. Ipak, ubrzo je podlegao teškim povredama koje je zadobio.

- Pokušala sam da ga izvučem napolje. Pritrčao je i prolaznik i pomogao mi - rekla je navodno na saslušanju i objasnila da je Srbina upoznala 2019. godine na žurki u Madridu.

Stojanović je najverovatnije lociran preko profila na društvenim mrežama Kolumbijke Sonje Suarez Gomez, koja se od njega nije odvajala poslednjih šest meseci. Ona je bila vrlo aktivna na Instagramu, a ima javni profil na kojem je objavljivala fotografije sa nastradalim Stojanovićem. Njih dvoje su tokom leta boravili na Zlatiboru i Kopaoniku, a ona je svaki zajednički trenutak beležila i objavljivala lokacije na kojima su se u tom trenutku nalazili, što je verovatno olakšalo posao egzekutorima.

Tokom saslušanja, koje je trajalo skoro četiri sata, govorila je i o slikama sa Strahinjom, koje je redovno postavljala na Instagram. Istažiteljima je privuklo pažnju to što se na njenom profilu moglo pratiti Stojanovićevo kretanje, iako je poznato da je on i 2018. bio meta bombaškog napada.

- Nisam otkrivala njegovu lokaciju, nije bila nikakva tajna da postavljam naše zajedničke fotografije. Mi se nismo krili, kretali smo se normalno, fotografisali se zajedno. Strahinja je znao da objavljujem slike, to mu nije smetalo, niti mi je branio da stavljam zajedničke fotografije - navodno je objasnila Sonja.

(Telegraf.rs)

Video: Milićević: ""Čestitam vam Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Babaroga

    4. septembar 2024 | 13:05

    Zastrasujuce informacije o "efikasnosti i sposobnosti" naprdne policije! Ako Gospod Bog da, Srbija ce, jednog dana imati svoju pravu Srpsku policiju. Ta policija ce biti u stanju da gradjane Srbije pre svega zastiti od svakog olosa k izroda, ali i od antrisrba koji danas vladaju sa samo jedenim ciljem- da Srbiju dovedu do sveopste propasti i konacnog nestanka.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA