Tragična smrt supružnika izgorelih u požaru kao opomena: Apeli bez odjeka, požara na otvorenom duplo više

 
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Uprkos apelima da se ne pale strni usevi, biljni ostaci i smeće zbog opasnosti od požara i ugrožavanja imovine i života, u osam opština Mačvanskog okruga broj požara na otvorenom se ove godine dramatično uvećao.

Od početka godine vatrogasci su ugasili 521 požar na otvorenom. Gorele su njive, livade, šikare, deponije i šume.

- To je skoro duplo više u odnosu na isti period prošle godine. Najveći je broj požara na niskom rastinju, 242, što je tri i po puta više, a 23 požara, odnosno 8 puta više bilo je u listopadnim šumama i ukupno 42 na deponijama - rekli su u odeljenju za vanredne situacije.

Najviše požara se dogodilo tokom leta, usled dugotrajne suše i visokih temperatura, što je pogodovalo širenju vatre. Ipak, uzrok skoro svakog požara je neodgovorno i nesavesno ponašanje ljudi koji se oglušuju o neprestane apele sektora za vanredne situacije.

Tragedija koja se dogodila u četvrtak popodne u selu Donja Ljuboviđa, kada su muž i žena D. N. (72) i M. N. (66) izgubili život gaseći vatru na njivi koja se proširila na šumu, trebalo bi da bude opomena koliko su velika opasnost požari na otvorenom.

- Požari na otvorenom i šumski požari uništavaju ekosistem, nanose neprocenjivu ekološku i materijalnu štetu. Na žalost, odnose i ljudske živote, kao 29. avgusta u okolini Ljubovije, a od početka godine 3 lica su povređena - kažu u odeljenju za vanredne situacije.

S obzirom na intenzivne radove na njivama zbog neodgovornosti građana opasnost od požara na otvorenom je i dalje velika, a poljoprivrednici su upozoreni da je spaljivanje biljnih ostataka kažnjivo.

Od početka godine je podneto više od 30 prekršajnih naloga zbog nepoštovanja Zakona o zaštiti od požara.

(Telegraf.rs)

Video: Lokalizovan požar kod crkve u selu Negbina na Zlatiboru

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA