Belivuk optužen da je organizovao ubistvo u Atini: Lalić i Spasojević detaljno opisali logistiku likvidacije

 
 
 
Čitanje: oko 6 min.
  • 0

Javno tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je 22. avgusta optužnicu protiv Veljka Belivuka, Darka Šarića i još 17 osoba za četiri ubistva koja su se dogodila u Atini i na Krfu. Okrivljeni saradnici na suđenju Belivukovom klanu govorili su o tim ubistvima.

Osim Belivuka, jedini pripadnik klana koji je obuhvaćen optužnicom je Nebojša Janković, za kog su okrivljeni saradnici takođe pričali da je učestvovao u zločinima.

Na spisku optuženih je i Milinko Brašnjović, pripadnik vračarskog klana, takođe spominjan od strane pripadnika Belivukovog klana koji su potpisali sporazum sa tužilaštvom i odali informacije grupe u zamenu za blaže kazne. Brašnjović je prošlog meseca izručen Srbiji iz Španije upravo zbog sumnje da je počinio spomenuta ubistva.

U tužilaštvu je negirao krivicu, ali nije detaljno izneo odbranu.

Početkom aprila pristigla je vest da su Veljko Belivuk i Nebojša Janković privedeni na saslušanje u zgradu Specijalnog suda u vezi sa ubistvom i da su se branili ćutanjem, kao i da se očekuje saslušanje Darka Šarića. Tada nije saopšteno o komje ubistvu reč.

Kao organizatori ubistava u Atini i na Krfu još u februaru su označeni Radoje Zvicer, Darko Šarić i Veljko Belivuk.

Reč je o ubistvima izvršenim u januaru 2020. godine u Atini gde su lišeni života Stevan Stamatović i Igor Dedović i ubistvima na Krfu 23. jula 2020. godine kada su lišeni života Alan Kožar i Damir Hodžić.

Video: Mesto likvidacije u Atini: Ovde su ubice hladnokrvno izrešetale Škaljarce naočigled dece

Srđan Lalić o ubistvu u Atini

Okrivljeni saradnik Srđan Lalić je na prvom suđenju Belivukovom klanu, pre nego što je sudski proces počeo iz početka, ispričao na koji način su ubijeni Dedović i Stamatović u Atini.

Lalić je istakao da ne zna kojim vozilom su Belivuk i Miloš Budimir otišli u Atinu jer je "vozio iza njih, a on sporo vozi". Dodao je da mu je Veljko Belivuk rekao da se tamo nalazi oko 20 pripadnika kavačkog klana.

- Belivuk mi je rekao da svi imaju isti zadatak - ispomaganje u lociranju Dedovića i Stamatovića, ali i Alana Kožara. Veljko mi je rekao da je Kožar u nekoj vezi s njima - rekao je Lalić.

On je objasnio da mu je "Belivuk dao novac za špijunsku opremu" i dodao da se seća da je za oko 90 evra kupio kameru, a da su više GPS trekera imali na stadionu.

- U pratnji smo bili nekoliko dana. Nismo ih tada direktno pratili, mi smo dobili imena nekoliko restorana koje smo obilazili i hteli smo da postavimo kamere. Ne mogu da se setim kako je Veljko došao do zaključka da nisu tu. To su sve bile neke poluinformacije - dodao je Lalić.

Na pitanje Miljkovića kako se zvao advokat sa kojim su koordinisali tokom hapšenja Ljubomira Lainovića, Lalić je odgovorio da nije lično pričao sa advokatom, već da je prenosio Zviverove poruke. Dodao je da je Lainović iznajmio bicikl kojim je trebalo da pobegne posle likvidacije.

Na pitanje da opiše detalje likvidacije, Lalić je rekao da je "100 odsto siguran da su nju obavili Lainović i Brašnjović, a druga dvojica umešana u ubistva bili su Zvicerovi iz druge ekipe".

- Po pratnji porodica se saznalo u kojoj su zemlji. Rekli su mi da Dedović nije imao reakciju i da je dobio metak u čelo, da mu je glava pala na tanjir. Stamatović je skočio na pištolj. Brašnjović je ubio Dedovića, a Lainović Stamatovića - ispričao je okrivljeni saradnik.

Na pitanje Miljkovića kada mu je to on zatražio da aparate "Skaj" vrati na fabrička podešavanja, Lalić je odgovorio da "ne zna tačno, ali da sigurno zna Lainovićeva majka, jer su bez 'Skaja' ostali ona i drugi sin".

- Pare Lainoviću i Brašnjoviću nisu date. Te pare ste navodno ti i Veljko čuvali, pa davali na kašičicu - tvrdio je Lalić.

velja-nevolja-klan-veljko-belivuk, srđan lalić Veljko Belivuk (levo) i Sršan Lalić (desno); Printskrin: TV Pink

Spasojević o logistici ubistva

Okrivljeni saradnik Nikola Spasojević opisao je logistiku klana iza ubistva.

- Granični prelaz smo prešli u slično vreme, ja sam ih video na graničnom prelazu. Stao sam na pumpi i Veljko je prešao kod mene. Krenuli smo put Atine, tada mi je rekao da idemo tamo. Stigli smo pred jutro. U međuvremenu je kontaktirao sa drugom koji je trebalo da nas sačeka tamo - objasnio je Spasojević.

Potom su zvali taksi i uputili se ka smeštaju gde ih je dočekao Belivukov prijatelj, na "Skaju" upisan kao Rosi. Kako je rekao, sutradan mu je rečeno zbog čega su došli u Grčku i da treba da bude likvidiran istaknuti član škaljarskog klana.

- Rekli su mi da se zove Lisac, posle se ispostavilo da je u pitanju Igor Dedović. U narednim danima je dolazio Rosi i neki Holanđanin i vozili su me da opserviram po tržnom centru, ako ugledam Dedovića da javim Veljku preko kriptovanog telefona kako bi poslali ubice. Ubice su Ljubomir Lainović, Milinko Brašnjović, neki Matori i Leptir. Ta druga dva čoveka nisam znao ko su. Nisam ga opazio, ali Veljko je rekao da ćemo imati još jednu priliku i da imamo neku dojavu. Na dan ubistva Veljko je išao sa Rosijem, navodno, u tržni centar da opservira. Ja sam bio u stanu. Javio mi je da spakujem stvari i da ga sačekam - dodao je okrivljeni saradnik.

Kako je objasnio, Veljku je javljeno preko kriptovanog telefona da je izvršeno ubistvo, ali se, tvrdio je, nije znalo da su ubijeni Dedović i Stamatović jer je na vestima rečeno da su u pitanju dva ruska državljanina. Ipak, posle oko 10 minuta stigla je potvrda, te su se sutradan zaputili ka Solunu.

Posle ubistva je dva puta išao u Makedoniju da nosi novac Lainoviću i Brašnjeviću.

- Odneo sam novac u Skoplje i saznao konkretnije detalje ubistva. Rekli su da su prvo prišli za pogrešan sto, a posle toga su mi objasnili da je Milinko Brašnjović prvi prišao Dedoviću i, kako je rekao, "prosuo mu glavu u supu". Kada je Stamatović krenuo na Brašnjovića, Lainović je ubio Stamatovića. Drugi put sam poveo tri momka jer je bilo oko 36.000 evra, zlatni roleks sa plavim detaljima. Bile su čeriti koverte sa novcem. Veljko mi je rekao da povedem još tri momka sa stadiona, što sam i uradio. Sa mnom su išli Smajli, Pera i Dušan Jemčević. Oni nisu znali gde idu, šta i kome nose. Momke sam ostavio u restoranu na periferiji Skoplja, a ja sam odneo novac - objasnio je.

Kako je objasnio, Lainović je kasnije ubijen od strane Belivukovog klana, ali nije bio siguran da li je Lainović ubijen pre ili posle Aleksandra Gligorijevića Pukija.

- Veljko mi je rekao da ga pokupim na graničnom prelazu Jabuka i da ga dovezem u klanicu u Ritopeku. Ali nije bilo Lainovića, pojavio se Milinko Brašnjović i rekao da će Lainović da dođe drugi put. Došli smo do stadiona i Veljko mi je pokazao sliku ubijenog Lainovića. Ležao je u krvi, bio je sav izranjavan, nisam mogao da prepoznam da li od vatrenog oružja ili su posekotine, ceo je bio krvav. Rekli su mi da je ubijen "jer je mnogo laprdao". Kad se jednom prilikom napio počeo je da priča da će da radi za onog ko da više novca i zato su ga ubili. Milinko mi je jednom prekao da je Lainovića ubio neki Zema - rekao je Spasojević o ubistvu Lainovića.

Podsetimo, Igor Dedović i Stevan Stamatović ubijeni su u prepunom restoranu, u kom su bili sa suprugama i decom. Sve se odigralo za manje od minut. Napadači su utrčali u restoran i usmrtili dvojicu škaljaraca sa više hitaca.

Za Igorom Dedovićem, koji je sa braćom Igorom i Jovicom Vučkovićem označen kao jedan od vođa škaljarskog klana, bila je raspisana poternica zbog pokušaja dvostrukog ubistva Vojina Stupara i Miloša Radonjića, navodno bliskih kavačkom klanu, krajem marta 2016. godine u Kotoru.

Stevan Stamatović važio je za vođu kriminalne grupe iz Podgorice koja je blisko sarađivala sa škaljarskim klanom. On je osuđen na zatvorsku kaznu od 12 godina. Bio je u bekstvu i suđeno mu je u odsustvu.

(Telegraf.rs)

Video: "Ona od dečaka pravi muškarca": Mladi Čačani otkrili da li žele u vojsku

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA