Bolne scene u naselju u Novom Sadu u kom je stradala šestočlana porodica: Familija dočekuje ožalošćene

 
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 3

Nakon što je plamen primećen svi su pojurili da pomognu, pa su čak pokušali da razbiju i zid...

U Ulici Đorđa Dere u Novom Sadu, u kojoj je kuća u kojoj su stradali Danijel A. (29) i Maja S. (23), njihovo četvoro dece staro 2, 4, 5, i 7 godina kada je buknuo požar, okupljaju se ožalošćeni rođaci i prijatelji.

Scene sa lica mesta su potresne o čemu svedoče fotografije na kojima se vidi kako se skuplja sve veći broj ljudi. Među njima je i gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić.

Sumnja se da je požar izazvao skuter koji je bio priključen na punjenje.

Nakon što je plamen primećen svi su pojurili da pomognu, pa su čak pokušali da razbiju i zid.

Naime, kuća u Ulici Đorđa Dere, u kojoj je buknuo plamen imala je samo jedan prozor, ali taj prozor se naslanjao na zid groblja zbog čega ga nije bilo moguće otvoriti.

Kako smo objavili slike sa mestra tragedije zaista su i više nego potresne. Rupa koju su ljudi uspeli da probiju u nadi da će spasiti porodicu je vidna. Njihov trud, na žalost, nije uspeo da spasi živote.

Kako je saznao naš reporter na licu mesta, pokušao da spasi ujak koji danas puni 18 godina. Pomogle su mu komšije, ali, na žalost bezuspešno.

"Jadan dečko, pokušao je da ih izvuče kroz rupu, ali nije uspeo. Pomogle su mu komšije, ali sve se završilo kobno. Umirali su mu maltene pred očima... Eto, tako će da "slavi" punoletstvo. Teška, teška tragedija. Bilo je mučno gledati sve to", rekle su nam komšije.

Inače, poziv upomoć za šestočlanu porodicu koja je gorela u naselju Salajka, novosadskim vatrogascima-spasiocima stigao je u 2:43 časova, na broj 193, razgovor je trajao 52 sekunde, a Telegraf je došao u posed snimka tog razgovora.

Nakon minuta od završetka razgovora na kamerama na stanici je zabeležen izlazak dva vatrogasna kamiona sa devet vatrogasaca. Pet minuta nakon dojave, u 2:47 časova gradska kamera zabeležila je prolazak vatrogasnih ekipa na 200 metara od lica mesta. Vatrogasci su stigli na mesto događaja u 2.48 časova i ustanovili da je kuća površine oko 50 metara kvadratnih u plamenu. Požar je lokalizovan u 2:53 časova, a ovim tvrdnjama svedoči snimak koji se nalazi u nastavku teksta:

Oglasio se Dačić

Tim povodom oglasio se predsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da su novosadski vatrogasci-spasioci stigli za pet minuta na lice mesta nakon dojave da je jutros izbio požar u naselju Salajka, te da su apsolutno netačni navodi da su vatrogasci stigli na lice mesta sat vremena nakon dojave o požaru.

„Naložio sam da mi se dostavi potpuna informacija o tome i obavešten sam da je pregledom sistema 192 i 193 ustanovljeno da je prva dojava o požaru usledila u 2:43 časova na broj 193, razgovor je trajao 52 sekunde i postoji snimak razgovora.

Devet vatrogasaca sa dva vozila iz Uprave za vanredne situacije Novi Sad su ugasili požar, a policija i javni tužilac su obavili uviđaj lica mesta.

U ovom strašnom požaru smrtno je stradalo šest osoba, među kojima i četvoro dece, uzrasta od dve do sedam godina“, poručio je ministar Dačić i naglasio da u ovakvim situacijama prvenstveno treba pokazati empatiju i poštovanje prema stradalim žrtvama.

„U ovom požaru imamo šestoro stradalih, od toga četvoro male dece. Nemojte da se bavimo spekulacijama o navodnom neprofesionalnom postupanju vatrogasaca koji su, baš nasuprot tome, reagovali brzo i profesionalno, odmah po dojavi.

Ovaj požar je sam po sebi užasna tragedija i cela Srbija žali zbog tragične smrti ove porodice i ne treba da skrećemo temu sa njih, već da se ponašamo onako kako dolikuje ovoj situaciji“, istakao je ministar Dačić.

Ministar Dačić pozvao je medije da radi istinitog, pouzdanog i tačnog informisanja javnosti, pre objavljivanja tekstova prethodno provere sve informacije u Odeljenju za medije i komunikacije Ministarstva unutrašnjih poslova.

(Telegraf.rs)

Video: Sovilj: RHMZ će putem SMS slati hitne informacije o nepogodama

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Branislav

    23. avgust 2024 | 14:46

    Kuća nije imala prozore...nezavrsena...a jedini prozor nije mogao da se otvori...gde je centar za socijalni rad ? Tu je bio za Anu Mihaljicu koja je imala uslove za život a ne obilazi ovakve kuće sa mnogočlanim porodicama koje su potpuno neuslovne za život...Bog da im dušu prosti...ali gde je bio centar za socijalni rad...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA