Nikad crnja četiri dana u Srbiji: Stradalo čak 20 ljudi, među njima sedmoro dece, od toga dve bebe

 
E. H.
E. H.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 1

Od ponedeljka do petka ove nedelje u Srbiji stradalo je čak 20 ljudi, među njima sedmoro dece, među kojima dve bebe. Crni niz počeo je u utorak teškom saobraćajnom nesrećom u Lazarevcu prilikom koje je poginulo dvoje dece starosti 12 i 14 godina, kao i taksista Milan L. (69), kada je voz udario u "audi A6" u kojem su bili. U noći između srede i četvrtka, u Drini se udavilo 10 osoba, migranata koji su pokušali čamcem da uđu u Bosnu i Hercegovinu, a među njima je bila majka sa bebom. Noćas je u naselju Salajka u Novom Sadu u požaru stradala je šestočlana porodica, majka, otac i četvoro dece.

Jaziva nesrćea u Lazarevcu dogodila se 19. avgusta oko 12.40 sati na pružnom prelazu. U taksiju koji je prelazio prugu je, osim vozača, bio i otac sa dvoje dece.

Iako na tom prelazu postoji svetlosna signalizacija, taksista je odlučio da pređe preko pruge bez kočenja, a nije video voz koji mu se približavao sa leve strane. Kada je bio tačno na polovini prelaska, voz je "pokupio" automobil i odgurao ga nekoliko metara pre nego što je uspeo da se zaustavi.

Taksista i dvoje dece starosti 12 i 14 godina poginuli su na licu mesta, dok je otac mališana zadobio lakše povrede. On je bio u svesnom stanju i video da su mu deca poginula.

- Odjeknulo je kao bomba, udarac je bio toliko jak da smo se svi zaprepastili. Prekrstila sam se nekoliko puta i molila Boga da nema stradalih. Pre dva meseca su na istom mestu doživeli nesreću otac i sin, ali voz ih je samo gurnuo sa puta i, na sreću, preživeli su, a sada ovolika tragedija. Prišla sam da vidim ima li živih, a ono što sam videla, proganjaće me ko zna koliko. Taksista je bio mrtav za volanom, otac dečaka i devojčice je tad bio u svesnom stanju. Dečak je ispao iz vozila od te siline, a devojčica je bez znakova života takođe ležala pozadi. Gledaš u sve njih i ne znaš kako da pomogneš, niti im možeš pomoći. Nesrećni otac je vikao: "Zašto uze moju decu, što ne uze mene?" Bilo je jezivo. Gađao je voz kamenjem iz sve snage, a iz voza nikom nije dozvoljeno da izađe dok nije stigla policija i hitna pomoć - rekla je za medije žena koja živi u neposrednoj bilzini pruge.

Deset tela izvučeno iz Drine

Deset osoba udavilo se u Drini kada se 22. avgusta u ranim jutarnjim satima prevrnuo čamac sa iregularnim migrantima koji su pokušali da uđu u Bosnu i Hercegovinu.U čamcu je u tom trenutku bilo oko 30 ljudi.

Na lice mesta su, odmah po prijavi, izašli pripadnici policije i Sektora za vanredne situacije. na obalu je, nakon nesreće, uspelo da izađe 18 osoba, među kojima je bilo troje dece.

Ministar Dačić istakao je da je od ukupno 18 preživelih 16 osoba iz Sirije, a dvoje iz Egipta, kao i da je među njima osam punoletnih i 10 maloletnih osoba.

Do ranih poslepodnevnih sati iz Drine je izvučeno osam tela, ali tu nije bio kraj potrazi. Kako je objavljeno, na nezvaničnom spisku nestalih u tom momentu je bila majka sa detetom.

Juče, 22. avgusta je, naposletku, iz reke izvučeno i telo devetomesečne bebe. Neposredno pr etoga, sa strane Republike Srpske izvučeno je telo muškarca.

Pripadnici MUP Srbije do sada su izvukli tela šest muškaraca, žene i bebe, dok su pripadnici policije Republike Srpske pronašli tela tri muškarca.

Telo 11. žrtve pronađeno je danas na levoj obali Drine, na teritoriji BiH. U toku je identifikacija žrtava,a  pretpostavlja se da je među njima osam sirijskih, dva egipatska i jedan irački državljanin.

Pretraga reke, ipak nije završena i postoji mogućnost da se broj utopljenih poveća.

 Šestočlana porodica nastradala u požaru

U požaru koji je noćas oko tri sata posle pono izbio u Novom Sadu nastradala je cela porodica - Danijel A (29), Maja S. (23) i njihovo četvoro dece L.A (2), D. A. (4), S. S. (5) i E. A. (7).

Kada je plamen primećen, komšije su pojurile da pomognu. Zbog nemogućnosti da uđu u kuću pokušali su da razbiju zid, ali nisu uspeli. Takođe, kuća je imala samo jedan prozor, ali on se naslanjao na zid groblja i nije bilo moguće da ga otvore.

Među ljudima koji su pokušali da pomognu porodici bio je i Majin brat.

- Jadan dečko, pokušao je da ih izvuče kroz rupu, ali nije uspeo. Pomogle su mu komšije, ali sve se završilo kobno. Umirali su mu maltene pred očima... Eto, tako će da "slavi" punoletstvo. Teška, teška tragedija. Bilo je mučno gledati sve to - rekle su komšije za Telegraf.rs.

Sumnja se da je požar izazvao skuter koji je bio priključen na punjenje.

(Telegraf.rs)

Video: Sovilj: RHMZ će putem SMS slati hitne informacije o nepogodama

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mika

    28. avgust 2024 | 11:18

    Skuter zapaljen tj. LITIJUM BATERIJE! Iskustva ljudi UPOZORAVAJU, a i strucnjaci iz sveta i kod nas, LITIJUM JE NESTABILAN ELEMENT I LAKO SE ZAPALI! A PLAMEN SE NE GASI, SAMO da se cela baterija BLINDIRA ODREDJENIM MATERIJALOM..TUGAAA! Ljudi, pazite se litijum baterija..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA