Uroš Blažić, Suđenje za masakr u Duboni i Malom Orašju Foto: Nikola Tomić

"Tvojih 9 metaka sam progutao i preživeo sam, a tebe ću da sačekam": Ovo je meštanin Dubone poručio Blažiću

 
 
  • 1

Činjenice

  • Suđenje Brošu Blažiću ušlo je u treći dan
  • Blažić i njegov otac izneli su odbranu na prvom ročištu
  • Uroš je priznao krivicu, a njegov otac je negirao
  • Juče je počelo ispitivanje oštećenih
Najnovije
11:32

Suđenje se nastavlja u septembru

Suđenje će se nastaviti 26. i 27. septembra, a dani u kojima će se nakon toga održati suđenje su 21. i 28. oktobar.

Biće pozvani oštećeni koji juče i danas nisu bili prisutni kako bi dali iskaz.

11:28

Svedoči majka ranjene Anđele Stevanović

Pred sudom je svedočila i Marijana Stevanović, majka ranjene Anđele Stevanović.

- Mene zanima zašto cela porodica nije uhapšena to veče. Zašto njegova prorodica ne sluša sve ovo što mi slušamo? Svi smo na lekovima ovde. Zašto majka, brat, snaja, deda, nisu dovedeni ovde da slušaju ovo? Ja to hoću da čujem kao majka koja je tri meseca bila u bolnici i gledala svaku operaciju svog deteta - upitala je, a sudija je dogovorila da, ukoliko bi oni bili prisutni, zakonski ne bi mogli da budu saslušani.

Ona je rekla sudiji da bi "volela da je puste da mu uzme jedno oko, koje njeno dete nema" i da "mu svaki roditelj preživelog deteta uzme deo koji je oon oduzeo".

- Volela bih samo da me pustite dva minuta. Neka živi, ali neka živi bez levog oka - rekla je.

11:11

Predlozi novih svedoka

Na sledećem suđenju trebalo bi da budu saslušani svedoci tužilaštva i svedoci koji su predloženi od strane advokata na pripremnom ročištu

Tužilaštvo je zatražio da se u sudu neposredno saslušaju svedoci Milenko Gekić, Viktor Đorđević, Najdan Blažić, Biljana Blažić, Marko Blažić, Željana Blažić, Anastasija Đorđević, Ana Galić i Milan Vesić, kao i Goran Miletić i Stefan Marković, zbog saznanja o oružju pronađenom kod okrivljenog Radiše Blažića.

Takođe, tužilaštvo traži da se ispita policijski službenik koji je učestvovao u oduzimkanju lovačke i malokalibarske puške od Radiše Blažića.

Blažićev branilac rekao je da je saglasan sa predloženim svedocima, ali da ostaje pri tome da se ispita i Dejan Mirković. Advokat Radiše Blažića rekao je da smatra da iskazi svedoka treba da se čitaju.

Advokat Stefan Stefanović zatražio je veštačenja telefona Radiše i Uroša Blažića kako bi videli prepiske neposredno pre zločina.

11:04

Svedoči čovek kom je Uroš ukrao auto

Pred sudom svedoči Jovan Marković, meštanin sela Šepšin, kom je Blažić tokom bekstva iz garaže ukrao automobil.

- Ostajem pri svemu što sam rekao, rekao sam istinu. Od mene do škole u Duboni tim prekim putem za traktore kojim je došao ima oko šest kilometara, inače su mesta udaljena deset kilometara. Radišu Blažića možda znam iz višenja, a ovako se nismo poznavali. Moja kuća je četiri kilometra udaljena od kuće u kojoj je živeo Uroš. Nismo se poznavali, ali sam ga višao - rekao je.

On je rekao da je automobil bio u garaži, ali da je ključ bio tu i mogao je da uđe.

On se takođe pridružio krivičnom gonjenju.

Video: Čuo sam motor kola i nije ih više bilo u garaži: Ispovest čoveka kome je ubica ukrao auto

11:00

Majka ranjene devojke kratko svedočila

Majka Nevene Vujić, teško ranjene u Duboni, Ivana Vujić, kratko je rekla da je čula da je Blažić imao oružje, ali da nema neposredna saznanja i da se pridružuje krivičnom gonjenju i ističe imovinsko pravni zahtev, koji će naknadno da opredeli.

Ona je ostala pri iskazu koji je dala u tužilaštvu.

10:42

"Mislila sam da ću da vidim te zle oči"

Vladan Mitrović, otac ubijenog Petra Mitrovića takođe danas svedoči u sudu.

- Mi smo ostali uskraćeni za odgovor o tome zašto njegova majka nije uhapšena ako je pronađen njen DNK na municiji - rekao je Mitrović.

On je dodao da njegova porodica nije bila u sukobu sa porodicom Blažić.

Svedočenje roditelja ubistava, mala dubona, orašije Foto: Nikola Anđić

Biljana Mitrović ispričala je da je njen sin otišao da se vidi s drugaricom i nije znala da se vratio u selo.

- Ja pucnje nisam čula jer sam se tuširala, ali kao svaka majka, nisam mogla da legnem dok mi deca ne dođu kući. Suprug je izašao iz sobe, vikao je. Rekao je da ga je zvao Peca i da je rekao: "Pobi nas, tata, čovek na Ravnom gaju". Sinovi su sleteli sa sprata jer sam vrisnula. Mislili smo da su se potukli, ovo nam nije bilo ni na kraj pameti. Uzeli su neke štake i lopate da idu da ih brane jer je Peca tako strašno izgovorio to da smo se svi uplašili - rekla je.

Kako je rekla, kad su stigli, čulo se kukanje, "deca su molila za pomoć".

- Nisam stigla ni da uđem, moja deca su već iznosila Petra. Nisam videla ni da je krvav, ni bilo šta. Samo sam videla da nije dobro. Rekli su mi da ne idem tamo. Ponavljali su: "Bole je mrtav", tako su zvali Marka Mitrovića. Hitne nije bilo, nije bilo pomoći za tu decu. Čula sam decu, nisam ih videla, bio je mrak. Pitala sam ko je ko, oni su mi govorili. Non-stop sam vrištala, nisam znala šta da radim - dodala je.

Istakla je da su prvi na lice mesta stigli Dejan i Dragan Milić i izneli Nikolu Milića, pa potom njenog Petra.

- Vozili su 180 do grada, Petar ih je ceo put molio da stanu, da ga izbace, jer on više ne može. Medicinska sestra je ispod pazuha grejala krv da može da mu da odmah. Mislila sam da je spasen. Nije bilo mesta da ga pošalju u Urgentni u Beograd. Odvezen je u "Dragiše Mišovića", reanimiran je u vozilu Hitne i spasili su ga. Posle je prebačen u Urgentni centar i tamo je dve nedelje bio u komi. Kad se probudio nije mogao da priča jer je bio intubiran. Ja sam pričala sa njim. Ja znam šta moja deca misle i osećao, ja sa njima pričam i očima - rekla je Biljana.

Rekla je da ju je sin prvo pitao ko je pucao, da je ona odgovorila da ne zna dečka, da je u pitanju mladić iz Donje Dubone koji je vozio žuti motor.

- Onda me je pitao zašto i ja Uroša sada pitam zašto?! Zašto je pucao u mog sina? Mislila sam da ću barem da vidim te zle oči, pa da znam zašto je pucao u mom sina. Imao je sedam-osam rana u grudima. odstranjen mu je bubreg, ostao mu je metak u butnoj kosti i ispod lopatice koji su izvađeni tokom operacije. Prilikom pucnjave je dobio opekotine i oni su mislili da su to dekubitne rane, a nisu mogli da ga okreću. Izvadili su mu debelo crevo i tu je dobio sepsu. Nedelju dana posle poslednje operacije je preminuo 23. juna - dodala je.

Vladan i Biljana Mitrović su se priključili krivičnom gonjenju i tražili 100.000 evra po članu porodice.

- Ali novac je nebitan. Ja sam njega nosila devet meseci, brinula u njemu da bi ga skot ubio. A ovom Urošu Blažiću želim da 50 dana pre nego što umre živi u mukama - rekla je.

SUĐENJE BLAŽIĆ POČETAK Foto: Tanjug/Jadranka Ilić
10:32

"Ko su i šta oni sada? Monstrumi i ubice"

Za sudsku govornicu pozvan je Dragan Mitrović, otac ubijenog Marka Mitrovića (18).

On je po izlasku pred govornicu isključio mikrofon i okrenuo se ka Blažićima. Jedino što se čulo da je izgovorio, kada je mikrofon ponovo upaljen, bilo je: "Bedniku jedan!"

- Pre neki dan slušamo njihove žalbe, kako su loše živeli. Ovo je strašno. Mi nismo čuli pravi odgovor zbog čega je pobio mog sina Marka, mog sinovca petra, zašto je ranio moju sinovicu i svu ti našu decu, i poubijao. I onu decu iz Dubone. Gospođo, pa on treba da odgovara na vađa pitanja, a ne da priča šta hoće. Koga briga šta su oni radili i čije su žrtve bili? Ko su i šta oni sada? Monstrumi i ubice - on je rekao da je to za sud.

Istakao je da za Blažiće ima posebnu poruku.

- Da li se sećaš kad si mom sinu prosuo mozak?! Ja sam se zakleo njemu, držeći ga četiri sata na rukama... Dignite mu glavu da mu vidim glavu! Zakleo sam se da nećete da imate ništa više na svetu ovom što je vaše. Radiša, gledaj me u oči! O čemu ti pričaš, da si domaćin čovek? Hoćeš da svališ sve na sina kog si voleo? Hajde, prvi dan nisi bio svestan šta tio je uradio sin, ali što se drugi ili treći dan nisi ubio, za to unuče što imaš da može da živi? Digni glavu! Ja sam tebe gledao dok si pričao. Ti oficir? Ti si govno! - dodao je.

Rekao je da mu Blažić nije ubio samo sina i sinovca, već njega, njegovog oca, brata, buduće unuče.

Pridružio se krivičnom gonjenju i tražio odštetu od 100.000 dinara po članu porodice.

Specijalni sud, blazic Foto: Nikola Amđić

Njegova supruga Olivera Mitrović ispričala je da ju je tog dana na rastanku sin zagrlio i poljubio kao i svakog dana. Ona je otišla kod ćerke koja se porodila.

- Kad smo se vratili, marko je večerao na terasi. Sa mlađom sestrom je otišao kod starije, da vidi bebu. Tamo su bili pola sata. Za to vreme, muž i ja smo zaspali. Čula sam vrata i mislila sam da su se vratili, ali Jelena je došla sama, a on je otišao da se nađe sa društvom. Išli su na Ravni gaj da sređuju zbog Đurđevdana i da marko časti što je postao ujak - rekla je.

Oko 22.30 ćerka ih je probudila. Rekla je da je Marko ubijen, da je neko puccao na mladiće i da se on ne javlja na telefon.

- Sedele smo u dnevnoj sobi. Jelena je plakala, ja sam je tešila. Imale smo neku nadu da neće da bude tako strašno. Pozvala sam brata da ode tamo da vidi šta se dešava i da nam javi. Posle desetak minuta se javio i samo je plakao. Ja sam znala da njega više nema. U kuću su počeli da stižu ljudi, rodbia, prijatelji, sve se dešavalo u nekom bunilu - rekla je Olivera u suzama.

Ispričala je da je njen sin bio veseo, da se radovao bebi svoje sestre, da je samo o njoj pričao.

- Nažalost, bebu je video samo na pola sata - rekla je.

Specijalni sud, blazic Foto: Nikola Amđić
10:16

"Sačekaću te, nećeš preživeti"

Milomir Mijailović, kog je Blažić ranio, rekao je da se "Blažić setio da su imali incident", a da se "nije setio da ga je on hranio kao mali, kad ga je baba dovodila".

Njega je Uroš Blažić u svojoj odbrani optužio da mu je ranije pretio da će ga šamarati. Ipak, Mijailović je na pretresu danas ispričao u kakvom je odnosu bio sa Blažićem i prepričao incident koji se dogodio tri ili četiri meseca pre tragedije.

- Prošao sam pored škole, stisnuo sam sirenu.. A nije se setio kako sam ga hranio u svojoj kući kao malog - rekao je Mijailović.

On je objasnio da su se nakon ovog događaja sretali, ali da nije bilo nikakvih problema.

- Išao sam autom, presekao mi je put motorom. Pritisnuo sam sirenu i nastavio sam svoj put. Otišao sam u prodavnicu - objasnio je on.

Kako je istakao, posle ga je sačekao Blažić sa motorom i počeo da se raspravlja sa njim o tome zašto mu je svirao i zašto mu je presekao put.

- Prišao mi je Blažić i pitao zašto idem na njega autom, on je bio na motoru. Nasrnuo je na mene ispred prodavnice i bacio kacigu. Ovo se desilo tri, četiri meseca pre masakra, a on se toga setio - ispričao je i upitao zašto je u kući Blažića vršen pretres tek nekoliko dana nakon zločina.

Na pitanje tužioca da opiše situaciju u kojoj je Uroš pucao u njega, Mijailović je rekao da je Blažić stao automobilom ispred njegove kapije.

- Radili smo kapiju, on je stao kolima, pa izašao. Ja sam bio malo dalje, sva sreća unuku sam uveo u kuću. Izašao je i pucao u majstora koji je čučao i brusio nešto. Krenuo sam prema kapiji kad je počeo da puca na mene. Pucao je i na mog brata i Milana Pešića. Pucao je iz pištolja. Metak mi je prošao kroz stomak i karlicu i legao sam. Prošao mi je metak i kroz ruku i zaustavio mi se u grudima. Valjda je mislio da sam mrtav, pa je zamenio okvir i pucao u Jovicu Stevanovića - rekao je.

On je dodao da je Blažić potom otišao i da je čuo pucnje dalje u selu.

Sa Blažićem, kaže, nije bio u sukobu, a poznavao mu je roditelje i Uroš je kao dete dolazio kod njega u kuću.

- Još se nisam oporavio, nisam završio sve operacije - rekao je Mijailović i rekao da se pridružuje krivičnom gonjenju i ističe imovinsko pravni zahtev, a potom se obratio Blažiću.

- Tvojih devet metaka sam progutao i preživeo sam, a tebe ću da sačekam, iako imam 57 godina. Ti nećeš da preživiš, zapamti - rekao je.

Danas svedoči i Milomirov brat Predrag, koji je rtekao da ostaje pri svom iskazu.

- Milomir je radio kapiju, ja sma bio tu i ušao u kuću, kada sam začuo pucnje. Izašao sam na terasu da vidim šta se dešava i on me je pogodio sa dva metka. Nisam video koliko je puta pucao u druge. Sa Urošem Blažićem i njegovim ocem nisam bio u sukobu. Radišu poznajem, nemam saznanja o tome da li je posedovao oružje, ali sam u Duboni saznao iz priče - rekao je.

On je rekao da je čuo da je Radiša na svadbi sina pričao da ima toliko oružja da pobije pola sela.

ON je takođe istekao imovinsko pravni zahtev i pridružio se krivičnom gonjenju.

10:13

Oštećeni Nemanja Ilić nije u stanju da svedoči

Najpre je trebalo da bude ispitan oštećeni Nemanja Ilić, ali da zbog zdravstvenog stanja nije bio u mogućnosti da dođe u sud.

Sudija je istakla da se Iliću slošilo, te da je njegov otac otkazao asistenciju Hitne pomoći.

Igor Ilić, otac oštećenog potvrdio je da je ranije danas otkazao kola hitne pomoći budući da se njegov sin nije osećao dobro od ranih jutarnjih časova.

- Nije dobro. Dobio je bolove sinoć, tako da nije u stanju. Nadam se da će moći sledeći put - rekao je on.

Sudija je konstatovala da će za sledeći put biti organizovano njegovo dovoženje u Specijalni sud uz asistenciju Hitne pomoći.

10:09

Oštećeni došli u sud

U Specijalni sud u Beogradu stigli su članovi porodica ubijenih i ranjenih u masakru kod Mladenovca, gde danas treba da svedoče u nastavku suđenja Urošu Blažiću optuženom za ubistva. Oni su ušli u zgradu Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu, gde se suđenje održava dok ovaj predmet sudi Viši sud u Smederevu. Novinarka portala Telegraf.rs je na licu mesta i danas će pratiti dešavanja u sudnici i tok suđenja.

Video: Sovilj: RHMZ će putem SMS slati hitne informacije o nepogodama

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ogi

    23. avgust 2024 | 12:28

    “Oces sigurno” kad si najavio. To se ne prica ako stvarno hoces da uradis

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA