I danas pratimo suđenje Urošu Blažiću, optuženom za ubistvo 9 i ranjavanje 12 ljudi: Svedočiće oštećeni

 
S. Ž.
S. Ž.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Danas je drugi dan suđenja, sutra se završavaju iskazi za ovu nedelju

U Specijalnom sudu u Beogradu danas bi svedočenjem oštećenih trebalo da se nastavi suđenje Urošu Blažiću optuženom da je 4. maja prošle godine u selima Malo Orašje i Dubona ubio devet i ranio 12 osoba.

Uroš i njegov otac Radiša Blažić, optužen zbog nelegalne nabavke i držanja velike količine oružja, svoju odbranu izneli su na jučerašnjem sujdenju. Novinarka Telegrafa Jelena Ostojić bila je na licu mesta, gde će biti i danas, odakle će pratiti suđenje.

Tokom jučerašnjeg suđenja Uroš Blažić je prvi put javno izneo odbranu i priznao krivično delo, ali nije želeo da priča o ubistvima.

"Želim da izjavim saučešće porodicama. Vreme ne mogu da vratim. U moju odbranu, neću da me tužilac pita o kritičnoj večeri. Odgovaraću na ptitanja samo svog advokata. Sramno je da se vraćam na to veće, niko svojim ponašanjem nije zaslužio da dođe do pucnjave. Ostajem pri odbrani koju sam dao u tužilaštvu, ali tamo mi je dodato da sam hteo da se svetim i da sam hteo da izvršim teroristički akt, ali to nije tačno. Kriv sam i spreman sam da odgovaram i prihvatim svaku osudu, ali nisam za to da odgovara nevin čovek koji je kriv samo zato što je moj otac. On nije ni u kakvoj vezi sa oružjem",  rekao je Blažić.

Pričao je o oružju i o svom ocu Radiši Blažiću, tvrdeći da mu nije on obezbedio oružje kojim je masakr počinjen i koje je pronađeno prilikom pretresa kuća.

On je iskoristio svoje pravo da ne odgovara na pitanja.

Radiša Blažić je u potpunosti negirao krivicu navodeći da on nikad nije video oružje koje je pronađeno i da ne zna odakle to oružje njegovom sinu.

"Uroš se ponašao kao normalan čovek, nije se ponašao kao ludak, da ja intervenišem, da ga prijavljujem - rekao je Radiša Blažić. Sudija ga je opomenula i rekla da sve vreme priča o sinu i pitala ga da li želi da odgovara na pitanja. Radiša Blažić rekao je da će da odgovara na pitanja svog branioca. Odgovarajući je rekao da pištolj "tokarev 33" nikad nije video, a kamoli držao u ruci.

"Tog 4. maja otišli smo u Dubonu da kupimo prase i ovcu za slavu. Ja pošto ne prisustvujem klanju, nisam bio tu. Uroš je rekao da če da dođe u sedam ujutru. Probudio me je poziv u ponoć. Rekli su mi da dođem u centar sela, da je Uroš nekog ubio. Tada sam doživeo šok. Mislio sam da se desila neka svađa, da su se sporečkali, nisam očekivao da je došlo do takvog pokolja, zlodela, takve strahote", rekao je.

Do hapšenja je, kako je rekao, bio kod kuće, uz pratnju policije.

Na pitanje zašto mu je ranije oduzeta puška, rekao je da je Uroš imao probleme s majstorima, kad a je povređen.

- Tada su mi rekli da predam sve oružje koje sam imao i sa tim sam završio. Tada mi je oduzeta lovačka puška i malokalibarska puška, to je bilo sve što sam imao - dodao je.

Drugooptuženi je odgovarao na pitanja advokata, sudije, punomoćnika oštećenih i tužioca, ali ga je sudija nekoliko puta upozorila da ne odgovara pitanjem i da ne remeti suđenje.

Viši sud u Smederevu koji vodi ovo sudjenje, iz bezbednosnih razloga zaseda u zgradi Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici u Beogradu.

Pored današnjeg termina suđenje je zakazano i za sutra, kao i za septembar.

Uroš Blažić je optužen da je 4. maja prošle godine ubio devet i ranio 12 osoba.

Njegov otac Radiša Blažić je optužen da je nabavio i držao oružje koje je pronađeno u njegovoj kući i kojim je počinjen masakr.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Porodice ubijenih u Malom Orašju dolaze u sudinicu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA