Blažić u sudu promenio priču o tome odakle mu oružje: Da li je lagao tužioca ili pokušava da zaštiti oca?

 
 
 
Čitanje: oko 5 min.
  • 4

Iskaz Uroša Blažića o tome odakle mu arsenal oružja koji je dao danas u sudu, u potpunosti se razlikuje od iskaza koji je dao u tužilaštvu

Uroš Blažić, optužen da je ubio devetoro a ranio 12 ljudi u selima Dubona i Malo Orašje 4. maja prošle godine, i njegov otac Radiša Blažić, koji se tereti za neovlašćeno držanje oružja i izazivanje opšte opasnosti, danas su u sudu izneli svoje odbrane u neometanim izlaganjima, kao i odgovaranjem na pitanja. Uroš Blažić još jednom je priznao izvršenje krivičnog dela, ali ono što je primetno jeste da je promenio iskaz.

On nije želeo da govori o kobnoj noći, već je govorio o tome oadakle mu arsenal oružja u kući u kojoj je živeo i upravo taj deo iskaza izmenjen je u odnosu na detalje koje je izneo na saslušanju u tužilaštvu. Dok je tada rekao da je oružje pronašao u kući u kojoj je živeo, sada je ispričao da je arsenal oružja prikupio, komad po komad.

Na sudu je da oceni da li je Blažić lagao prilikom davanja prvobitnog iskaza ili laže sada kako bi zaštitio zaštitio oca kom, kao i njemu, preti 20 godina zatvora.

Uroš Blažić je u tužilaštvu ispričao da je sa 18 godina, odnosno dve godine pre zločina, prešao da živi u kuću u naselju Varovnice u blizini sela Šepšin.

- Kuća u kojoj živim ima podrum, prvi sprat, tri sobe i potkrovlje. Nakon otprilike dve godine, odnosno negde u proleće 2021. godine i u jesen iste te kodine, na tavanu, pod daskama, pronašao sam automatsku pušku "kalašnjikov". Bila je prekrivena staklenom vunom. Pretraživao sam na društvenim mrežama i video da se radi o tom modelu proizvodnje "Zastava". Pronašao sam i kumulativnu minu, dveručne bombe "kašikare", bila je i veća količina municije za kalibar 7,62 milimetra, samo što su neki bili veći, a neki manji. Našao sam i neki manji pištolj "tetejac", siguran sam da je imao broj na njemu. Bio je i pištolj koji izbacuje svetleće metke - dodao je.

Blažić, kako je sam rekao, nikoga nije obavestio o oružju koje je pronašao, pa ni oca koji je vojno lice, a to je objasnio time što "nije želeo da bude krivično odgovoran i da ide na robiju, da se ne pomisli da je on to kupio i da stavlja to oružje u neku distribuciju i dalju prodaju". Naveo je i da povremeno voleo da ide u streljanu i naveo u koju je streljanu išao kako bi vežbao pucanje.

Potpuno promenio priču

Na današnjem suđenju je ispričao potpuno drugačiju priču. Više puta je naglasio da je oružje njegovo i da njegov otac nije ni u kakvoj vezi s njim.

Blažić je pred sudom rekao da mu se ljubav prema oružju javila 2020. godine.

- Živeo sam u kući u Šepšinu i prvi put sam imao veću količinu novca, da sebi nešto kupim. Nisam hteo da pravim punoletstvo, osećao sam se nebitno i ugroženo. Kupio sam revolver i prateću opremu. Pokajao sam se što sam ga kupio jer nije zadovoljavao sve što sam hteo. Shvatio sam da njime mogu da se povredim, a ne da se zaštitim. Oružje nije kupljeno odjednom - rekao je Blažić.

On je rekao da je "iz svog okruženja video da je bezveze imati legalno oružje", jer su njegovom ocu oduzeli malokalibarsku i lovačku pušku koje je legalno posedovao, "zbog neke neosnovane prijave". Na pitanje sudije št aće mu oružje, rekao je da se nije bezbedno osećao, a da nije hteo legalno oružje da mu ga ne bi "tek tako oduzeli".

- Morao sam da vidim kako radi oružje. U podrumu sa stavio okvir i onda je krenuo začarani krug mog nabavljanja oružja. Ne znam ja da li sam ja očekivao neku sigurnost, ne znam šta mi je bilo u mozgu. Kao šro miš dovlači sir, ja sam dovlačio oružje. Mislio sam, kad imam automat, onda sam bolji, da mi treba ceo komplet, prigušivač. Hteo sam da imam jedan pištolj, a za godinu dana sam sakupio pravi vojni arsenal oružja - rekao je Blažić.

Rekao je da je naknadno kupio i "tokarev 33" iz kog je pucao kobne noći. Takođe je, potpuno smrenim tonom, kao da govori o nekoj svakodnevnoj stvari, objasnio i kako je isprobavao pištolje i rekao da ni dinar nije ulagao ni u šta drugo, osim u oružje.

- Moj otac nije ni u kakvoj vezi s tim. Radi se o profesionalnom oficiru koji nikada pred porodicom nije pričao o oružju, a kamoli da zna da ja imam puške, bombe. Pogotovu što sam mu dete. Ne da nije znao... Njega to nije zanimalo, stekao sam takav utisak još kao mali. Posle je radio civilni posao u Generalštabu i ministarstvu - dodao je.

Iako je rekao da želi da odgovara isključivo na pitanja svog branioca, Blažić je napravio izuzetak i punomoćniku porodica ubijenih mladića iz Malog Orašja odgovorio je na pitanje o oružju. Advokat je istakao da je Blažićev iskaz u suprotnosti sa onim što je rekao u tužilaštvu i da je dužan da objasni da li je oružje pronašao na tavanu ili ga je sam kupovao.

- Većina stvari koje sam rekao u tužilaštvu je netačna. Ja u tom stanju, posle svega što se dogodilo i spavanja na podu u stanici, nisam bio u stanju da ispričam ovu rekonstrukciju koju sam sad dao, od prvog pištolja, pa sam tada samo rekao da sam našao. Ovo sve što sam danas rekao je sušta istina i ja ću ovde da se zakunem. To da je nađeno na tavanu se sad vidi koliko je naivna priča. Tada nisam znao da će zbog toga da nastradaju mladi, tada sam na to oružje gledao sasvim drugačije. Današnja odbrana je tačna - rekao je Blažić i rekao da na dalja pitanja ne želi da odgovara jer se "potrudio da ispriča celu istinu u vezi sa poreklom oružja" i ne želi da mu se nešto "uzme iz konteksta i okrene protiv oca".

(Telegraf.rs)

Video: Sovilj: RHMZ će putem SMS slati hitne informacije o nepogodama

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Prle

    21. avgust 2024 | 21:40

    Bezosećajna đubrad, i otac i sin!

  • Jelena

    21. avgust 2024 | 21:53

    Kakav monstrum! Toliko neduznih zivota ugasio! Porodice zavio u crno 😔 Suditi mu po kratkom postupku!

  • Veteran

    21. avgust 2024 | 23:45

    Ja ovog ne bi ni minuta ispitivao, ovo je gubljenje vremena, samo po kratkom...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA