Svi detalji presude Katarini Rebrači: Pare za bolesne trošila na avione i hotele, sad ide dve godine u zatvor

 
E. H.
E. H.
 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 2

Rebrača je osuđena na dve godine i 10 meseci, a dve žene koje su joj pomagale na godinu dana, što je kazna ispod propisanog minimuma

Bivša manekenka Katarina Rebrača, koja je prvostepenom sudskom odlukom oslobođena optužbi za zloupotrebu položaja odgovornog lica je, nakon žalbe i zasedanja Apelacionog suda, pravosnažno osuđena na dve godine i deset meseci zatvora. Istom odlukom, Slađana Mironija i Mirjana Hristić dobile su zatvorske kazne u trajanju od po godinu dana.

Osim zatvorske kazne, Rebrača je u obavezi da na ime pribavljene protivpravne imovinske koristi u budžertSrbije uplati 22.584.619 dinara. Protiv te presude dozvoljena je žalba Apelacionom sudu u trećem stepenu.

Apelacioni sud o presudi je odlučivao po žalbi Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Apelacioni sud je, nakon održanog pretresa 17. juna doneo presudu kojom je usvajanjem žalbe tužilaštva preinačio prvostepenu presudu i zbog izvršenja krivičnog dela zloupotreba poverenja u obavljanju privredne delatnosti, u čemu joj je su joj pomagale druge dve osuđene, Rebraču osudio na kaznu zatvora od dve godine i 10 meseci, a okrivljene Slađanu Mironiju i Mirjanu Hristić na godinu dana, navedeno je u obrazloženju presude.

Rebrača je, kako je navedeno u obrazloženju presude, oglašena krivom jer je u periodu od 2. juna 2006. godine do 9. marta 2010. godine u Beorgadu, kao odgovorno lice, u sojstvu osnivača i direktora Dobrotvornog fonda "Katarina Rebrača" izvršila krivično delo pozivajući se na pokroviteljsto Ministarstva zdravlja i Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

Pisale lažne fakture

Ona je, u svojstvu lica koje je bilo ovlašćeno za zastupanje i raspolaganje novčanim sredstvima agencija "K models", na ime navodno izvršenih usluga u cilju realizacije ciljeva Dobrotvornog fonda. U to su spadale edukacije i informisanje ženske populacije i prevencija raka dojke, kao i nabavka mamografa za koje su mnoga pravna i fizička lica donirala novac u iznosu od 62.440.283 dinara.

Rebrača je izvršila prenos sredstava na račun agencije "K models", čiji je osnivači lice za ovlašćeno zastupanje. Tačnije, na račun svoje agencije prebacila je iznos od 5.799.000 dinara, na račun račun agencije "Top image", čiji je osnivač i lice ovlašćeno za raspolaganje novcem okrivljena Mironija, prenela je 7.212.000 dinara, a 3.041.000 dinara uplaćeno je na račun agencije "Mima art", čiji je osnivač i lice ovlašćeno za zastupanje okrivljena Hristić.

One su to uradile tako što su okrivljene Mironija i Hristić Katarini Rebrači za uplate njihovim agencijama na ime navodno izvršenoh usluga za Dobrotvorni fond ostavljale fakture bez prateće dokumentacije koja bi ih opravdala.

Prijateljicama uplaćivala pare, one podizale i vraćale joj

Nakon toga je Hristić sa računa agencije "Mima art" podigla 2.927.000 dinara, a okrivljena Mironija sa računa agencije "Top image" 6.892.000 dinara. Novac su, nakon podizanja, predale Rebrači, dok je ona sa računa svoje agencije "K models" podigla 3.772.000 dinara, na ime navodno izvršenih usluga na osnovu faktura, bez prateće dokumentacije koja pravda iste, iako ove agencije nisu pružile usluge Fondu i tako podignuti novac zadržala za sebe.

Rebrača je, kako je navedeno u obrazloženju presude, takođe sredstva za račune navedenog Fonda koristila za sopstvene potrebe, što je u suprotsnosti sa aktom o osnivanju Fonda, kojim se predviđa korišćenje novca isključivo za ciljeve samog Fonda.

Karticom fonda plaćala avionske karte i "Hajat"

Ona je sa računa Fonda plaćala sebi avionske karte, kao i aerodromske takse za sebe, porodicu i prijatelje, a na to je potrošila 1.242.032 dinara. Novcem dobijenim u humanitarne svrhe plaćala je i prenoćište u hotelu "Hajat", za šta je dala 187.603, kao i telefonske račune na ime Rebrača u ukupnom znosu od 223.595 dinara.

Sa tekućih računa podigla je gotovinu u ukupnom iznosu od 5.629.061 dinara, a novac je koristila za lične potrebe, dok je, takođe za lične potrebe, plaćala karticom povezanom na račun fonda i potrošila još 1.711.327 dinara.

Na taj način je za sebe pribavila protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 22.584.619 dinara.

Pomagačima kazne ispod minimuma

Apelacioni je, nakon otvorenog pretresa, ponovo saslušao okrivljene i sudske veštake, pa je ceneći celokupno stanje u spisima utvrdio, a nasuprot stavu prvostepenog suda, da iz svih izvedenih dokaza proizlazi da su okrivljene, na osnovu činjeničnog stanja koje je utvrđeno u drugostepenom postupku, izvršile krivično delo zloupotreba poverenja u obavljanju privredne delatnosti, od čega okr. Mironija i Hristić u pomaganju, budući da je okr. Rebrača svojim radnjama prouzrokovala imovinsku štetu subjektu privrednog poslovanja čije imovinske interese zastupa, a u čemu su joj pomagale okr. Mironija i Hristić.

Odlučujući o vrsti i visini krivične sankcije Apelacioni sud je od olakšavajućih okolnosti na strani okrivljenih cenio njihovu raniju neosuđivanost, porodične prilike, korektno držanje pred sudom, dužinu trajanja krivičnog postupka, kao i protek vremena od izvršenja krivičnog dela, dok otežavajućih okolnosti nije bilo, te je Rebraču osudio na kaznu zatvora u trajanju od dve godine i 10 meseci imajući u vidu društvenu opasnost izvršenog dela, stepen krivične odgovornosti okrivljene, kao i okolnosti pod kojima je izvršeno delo, a nalazeći da će se istom kaznom u potpunosti ostvariti svrha kažnjavanja.

U odnosu na Mironiju i Hristić, sud je olakšavajuće okolnosti, u odsustvu otežavajućih okolnosti, cenio kao naročito olakšavajuće, pa im je ublažio kazne ispod zakonom propisanog minimuma i osudio ih na kaznu zatvora u trajanju od po jedne godine, a nalazeći da će se istim kaznama u potpunosti ostvariti svrha kažnjavanja.

(Telegraf.rs)

Video: Pravilna ishrana je osnova zdravlja: U kojim količinama možete koristiti šećer, a da se ne ugojite

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maja

    16. avgust 2024 | 12:52

    Svaka cast. Sudstvo nam je vrh. Sad su je jos i nagradili. Sta bi bilo da je mnogo manje uradio nekonod nas obicnih smrtnika.

  • No numero

    16. avgust 2024 | 17:58

    Kome li se ona zamerila?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA