Ministar Dačić razgovarao sa austrijskim kolegom Karnerom o daljem unapređenju saradnje

 
E. H.
E. H.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Trenutno sprovodimo trilateralnu inicijativu sa Austrijom i Mađarskom vezano za upravljanje migracijama, odnosno kontrolu granica, i nedavno sam potpisao i sporazum sa Fronteksom

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić sastao se danas sa saveznim ministrom unutrašnjih poslova Republike Austrije Gerhardom Karnerom s kojim je razgovarao o daljem unapređenju saradnje u oblastima borbe protiv organizovanog kriminala, trgovine narkoticima, terorizma i suzbijanju iregularnih migracija.

„Trenutno sprovodimo trilateralnu inicijativu sa Austrijom i Mađarskom vezano za upravljanje migracijama, odnosno kontrolu granica, i nedavno sam potpisao i sporazum sa Fronteksom. Nama je cilj da nam sve zainteresovane strane pomognu i u logističkom smislu i u smislu tehnike, obuke ljudi, ali i finansijski da možemo da obavimo svoj posao na najbolji mogući način. Podsetiću, na osnovu trilateralnog sporazuma, koji je potpisan između Austrije, Mađarske i Srbije, njihovi policijski službenici su angažovani na našoj granici prema Severnoj Makedoniji, po 20 policijskih službenika, uz korišćenje sopstvenih vozila i tehničke opreme za nadzor granice“, rekao je ministar Dačić.

Kako je objasnio, rezultat zajedničkih aktivnosti, na osnovu zvaničnih podataka Fronteksa, Austrije i Srbije, jeste smanjenje ilegalnih migracija, naročito na našoj zapadnobalkanskoj ruti.

„Prema našim i podacima Fronteksa, za prvih šest meseci ove godine, u odnosu na isti period prethodne, zabeležen je najveći pad ilegalnih migranata na zapadnobalkanskoj ruti - 72 odsto. U prvih šest meseci prošle godine evidentirana su 54.014 lica, kao nezakoniti prelasci odnosno ulasci, a u prvih šest meseci ove godine 10.389. Vidite da je to ogromno smanjenje.

Najzastupljenijih pet država po poreklu migranata u ovoj godini su Sirija 37 odsto, Avganistan 24 odsto, Turska 8, Maroko 7 i Pakistan 3 odsto. Najveći broj migranata u ovoj godini ušao je iz Bugarske 46,84 odsto i iz Severne Makedonije 38,18 odsto. To je nešto na čemu ćemo nastaviti aktivnosti u narednom periodu, kao i u vezi sa usaglašavanjem viznog režima sa viznim režimom Evropske unije“, naglasio je

ministar.

Dačić je istakao da MUP želi još bolju saradnju sa austrijskim kolegama u borbi protiv međunarodnog organizovanog kriminala, jer su organizovane kriminalne grupe sastavljene od predstavnika svih naroda i narodnosti.

„Mi razmenjujemo godišnje 2.500 informacija preko Interpola i oko 700 informacija preko Evropola, a tu su i informacije koje se razmenjuju direktno preko oficira za vezu, što ćemo nastaviti i u narednom periodu“, rekao je Dačić i dodao da se sa ministrom Karnerom dogovorio da svake godine imaju bilateralne sastanke, jedan u Austriji, jedan u Srbiji.

Ministar Dačić je izjavio da je Srbija, pre neku godinu, pokrenula inicijativu prema Interpolu za uspostavljanje Regionalnog biroa Interpola u Beogradu i istakao da je Austrija jedna od država koje su se pozitivno izjasnile o tome. Ministar Karner istakao je da je tokom posete Srbiji imao intenzivne i konstruktivne razgovore, pune obostranog poštovanja, ukazavši da je saradnja dva ministarstva na visokom nivou, posebno u oblasti zaštite državne granice i borbe protiv iregularnih migracija.

Karner je dodao da je saradnja koja je uspostavljena kroz zajednički angažman srpskih i austrijskih policajaca na granici sa Severnom Makedonijom doveo do značajnih rezultata u borbi protiv iregularnih migracija, posebno imajući u vidu da je za prvih sedam meseci broj ilegalnih prelazaka u Austriji smanjen na 470, u odnosu na 23.000 koje se beleže u istom periodu prošle godine.

Austrijski ministar pohvalio je i saradnju uspostavljenu kroz trilateralnu inicijativu Srbije, Austrije i Mađarske i usaglašavanje i izmenu viznog režima Srbije sa Indijom i Tunisom, kojim je broj tražilaca azila u Austriji značajno smanjen.

„Drugi razlog moje posete je uspešna trilateralna saradnja Srbije, Austrije i Mađarske koja je dovela do uspeha. Mi smo prethodnih godina imali 33.000 zahteva za dobijanje azila u Austriji iz Indije i Tunisa, a usled usklađivanja i izmene viznog režima Srbije, skoro i da nemamo tražioce azila iz ovih zemalja“, rekao je Karner.

Karner je ukazao da je važan segment saradnje Austrije i Srbije borba protiv organizovanog kriminala, trgovine ljudima i trgovine narkoticima i dodao da će dve policije nastaviti da jačaju saradnju i u ovim oblastima.

(Telegraf.rs)

Video: Čudni oblaci nad Beogradom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA