Vređali porodicu, pa im oštetili automobil: Oglasilo se Muftijstvo novosadsko o napadu na romsku porodicu

 
E. H.
E. H.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 2

Iz muftijstva ističu da "zabrinjava činjenica da napadači još nisu privedeni licu pravde"

Muftijstvo novosadsko oglasilo se nakon što je u Novom Sadu došlo do napada na romsku porodicu muslimanske veroispovesti. Napadači su im demolirali automobil dok su sa njima bila deca.

- Sa velikom zabrinutošću i ogorčenjem primili smo vest da je juče u večernjim satima u Temerinskoj ulici u Novom Sadu član Islamske zajednice, pripadnik romske nacionalnosti, gospodin Kabir Ademi, brutalno fizički i verbalno napadnut dok je u društvu svoje supruge S. A. i dve ćerke E. A. i H. A ulazio u svoj automobil. Dvojica napadača su uz psovke muslimanskih najvećih svetinja Kurana, islama, hidžaba, s obzirom da su njegova supruga i starija ćerka odevene po islamskim propisima, razjareno nasrnuli na porodicu Ademi, a onda svojim automobilom udarili u parkirani automobil porodice Ademi i vidno ga oštetili. Gospodin Kabir je sve vreme govorio napadačima da ostave njega i njegovu porodicu na miru i tek nakon što su oštetili automobil porodice Ademi, te nakon što je Kabir uzeo telefon da pozove policiju, oni su se udaljili sa lica mesta - navode u saopštenju.

Iz muftijstva ističu da "zabrinjava činjenica da napadači još nisu privedeni licu pravde", iako je od napada prošlo više od 12 sati i iako je Kabir u svom iskazu u policiji dao sve potrebne podatke od, kako navode, broja registarskih tablica napadača, do njihovih fotografija koje je uspeo da zabeleži svojim telefonom u momentu kada su napadači napuštali mesto događaja.

- Muftijstvo novosadsko najoštrije osuđuje ovaj vandalski čin, brutalni napad na pripadnika Islamske zajednice, u čijem je društvu, između ostalih, bila i njegova maloletna ćerka koja je zadobila teške traume. Zahtevamo od državnih organa da što pre reaguju i izgrednike privedu licu pravde. Time će se poslati poruka da su svi građani ove države, bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost, zaštićeni i sigurni. Muslimani, kao pripadnici različitih nacionalnih manjina, ravnopravni su građani države Srbije. Organizovani su kroz legitimni sistem Mešihata Islamske zajednice u Srbiji i decenijama žive u blagostanju sa većinskim stanovništvom. Zbog svega toga smatramo da je ovo sporadičan čin, da nema podršku dobre većine srpskog stanovništva, te stoga i tražimo da se napadači na porodicu Ademi što pre liše slobode i budu adekvatno sankcionisani shodno ovom gnusnom delu i na osnovu zakona Republike Srbije - saopštila je informativna služba Muftijstva.

(Telegraf.rs)

Video: Hose Kareras održao sjajan koncert u Sava Centru

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neko

    29. jul 2024 | 07:27

    Osudjujem te vinovnike, pod hitno treba MUP da ih uhapsi i procesuira. Nakon ovog objasnjenja o slucaju, stvar je jasna i za svaku osudu je. Sramota velika. Svako ima pravo da postuje svoju veru i obicaje ma gde se nalazio i ziveo. To su ocito neki izgrednici, bahati, koji neznaju sta ce od sebe pa svoju mrznju ispoljavaju na neduzne ljude. Treba da plate odstetu, da budu kaznjeni zatvorom i najteze fizicke poslove da rade u istom,objaviti njihove slike i naterati ih da se javno izvinu napadnutoj porodici. Mi se stidimo umesto njih, jer smo to docekali da nas takvi izgrednici pojedinacni brukaju na svakom koraku. To vazi za sve takve koji to cine na teritoriji nase drzave Srbije, takvima nije mestu da slobodno setaju vec da budu u zatvoru dok se neopamete.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA