Radulović i Roskić na Pinku: Zašto sud u Ubu nije pritvorio vozača, koji je mrtav pijan autom ubio čoveka?

 
E. H.
E. H.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 1

Vukašin Milošević (26) iz Jabučja, je mrtav pijan na putu Lajkovac-Skobalj, "opelom" usmrtio Branislava Jevrosimovića (44)

Nepružanje pomoći teško povređenom čoveku posle izazivanja saobraćajne nesreće, okolnost da je vozač bio teško alkoholisan su više nego dovoljni zakonski argumenti da se vozaču odredi pritvor. Začuđujuće je to da je sudija doneo odluku da mu odredi kućni pritvor, saglasni su sagovornici Jutra na Pinku, koji su komentarisali odlugu suda na Ubu da se vozaču automobila smrti ne odredi pritvor.

Podsetimo, Vukašin Milošević (26) iz Jabučja, je mrtav pijan na putu Lajkovac-Skobalj, "opelom" usmrtio Branislava Jevrosimovića (44) kada je najverovatnije prešao na drugu stranu kolovoza i direktno udario u vozilo. Čak12 dana posle teške nesreće nalazi se u svojoj kući. Sudija Osnovnog suda u Ubu nakon saslušanja pustio ga je na slobodu. Čak se ni tužiteljka nije usprotivila ovakvoj odluci.

Ključno pitanje koje je ovoj instituciji postavio Telegraf, ali nije dobio odgovor: "Zašto pijanom vozaču koji je izazvao tešku nesreću sa smrtnim ishodom, koji je napustio mesto nesreće i koji nije pomogao povređenom nije određen pritvor već "nagrađen" sa najlabavijim merama u istoriji sudske prakse.

Mladen Radulović, šef deska Telegrafa, podvukao je da su okolnosti izazivanja teške saobraćajne nesreće sa smrtnim ishodom veoma uznemirujuće za javnost, a zakonski jasne.

- Čovek je učinio nekoliko krivičnih dela. Počinio je saobraćajnu nesreću pod dejstvom ogromnih količina alkohola, ostavili su čoveka da živ umre u automobilu. Napuštate lice mesta i bežite misleći da ćete izvući od sankcije. Vozač je pušten u kućni pritvor, za praktično ubistvo, iako je ostavio čoveka da umre, a sud nije našao za shodno da odredi pritvor. Udes je učinjen pri veoma teškim okolnostima, pri nasilničkoj vožnji, verovatno velikoj brzini i nepomaganju čoveku koji je zadobio teške telesne povrede. Telegraf.rs je juče pitao da li je moguće da je taj čovek još u kućnom pritvoru - napomenuo je Radulović i osvrnuo se na još jednu okolnost.

Mladen Radulovic, Jovana Jeremic, Radisa Roskic Mladen Radulović, šef deska Telegrafa, Foto: RTV/Pink

- Vozač je alkotestiran i imao je oko 1,70 promila u trenutku rađenje testa. Ali je test urađen verovatno 2 sata kasnije. Imformacije koje se objavljuju zvanično u medijima, o alkotestu koji je urađen nekoliko sati posle nesreće, su besmislene. Zna se da procenat alkohola drastično pada po prestanku konzumiranja alkohola, dva sata kasnije uraditi alko test je mnogo manji. U zapadnim državama, ukoliko na nasilniči načim izazovete nesreću sa smrtnih ishodom, i te kako možete biti optuženi za klasično ubistvo. Sudije je imao sve elemente da odredi pritvor - dodaje Radulović.

Mladen Radulovic, Jovana Jeremic, Radisa Roskic Jovana Jeremić, urednik i voditelj, Foto: RTV/Pink

Voditeljka i urednica emisije Jovana Jeremić navodi da je dodatno otežavajuća okolnost da je otac vozača automobila smrti nastavnik.

- Ne mogu da razumem ljude kji zaborave da su ljudi, koji se ponašaju kao zveri. Šta god da se desi, nego napravi grešku, ali bitno je da čovek nije ima pokvarenu nameru. Moramo da imamo svest da moramo da odgovaramo. Ovde je priča neverovata zato što je njemu pritekao u pomoć otac, koji je nastavnik koji sutra treba da uči decu o empatiji i vaspitanju, poručila je Jeremićeva.

Advokat, i bivši operativac BIA Radiša Roskić je objasnio da veštaci imaju mehanizme i tabele uz pomoć kojih mogu rekonstruisati nivo alkoholisanosti u trenutku izvršena određenog krivičnog dela.

radisa roskic Radiša Roskić, advokat i bivši operativac BIA, Foto: RTV/Pink

- Ono što je začuđujuće jeste da nije određen pritvor. Prisustvo alkohola u krvi u saobraćajnoj nesreći ovog tipa, uz krivično delo nepružanje pomoći - dakle čitav sticaj krivičnih dela ima karakter umišljajnog krivičnog dela. To što nije određen pritvor je zaista začuđujuće - zaključio je Roskić.

(Telegraf.rs)

Video: Vozač "škode" udario devojku na skuteru, najmanje dvoje povređeno: Stravičan udes u Čačku

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slađana

    26. jul 2024 | 13:31

    Na Pinku? Pa zašto im Željko Mitrović ne pojasni malo o propustima sudije i tužilaštva?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA