Ubica Faton Hajrizi se javljao na TikToku tokom bega?! "Za svakog četnika po metak!"

 
E. H.
E. H.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 22

Hajrizi je osumnjičen da je u noći između 17. i 18. jula ubio graničnog policajca Nikolu Krsmanovića koji ga je zaustavio u redovnoj kontroli i ranio njegovog kolegu Vjekoslava Ilića

MUP Srbije intenzivno traga za Fatonom Hajrizijem, koji je osumnjičen za ubistvo graničnog policajca Nikole Krsmanovića i ranjavanje njegovog kolege Vjekoslava Ilića. Policija je pozvala građane, da, ukoliko primete Hajrizija obaveste policiju putem telefona ili odu u bajbližu policijsku stanicu.

Strahuje se da će Hajrizi počiniti nova ubistva ili da će, ukoliko vidi da nema izlaza, oduzeti sebi život pre nego što će dozvoliti da padne u ruke srpske policije.

Hajrizijeve slike na TikToku

Na društvenoj mreži TikTok sedam dana pre ubistva policajca pojavio se profilsa Hajrizijevim imenom, a nije poznato ko stoji iza tog profila. U opisu profila napisano je: "Jedini profil", što ukazuje na to da bi nalog mogao da bude njegov, ali isto tako može da postoji sumnja u verodostojnost toga da Hajrizi stoji iza profila jer se na njemu "vrti" svega nekoliko fotografija i nema video snimaka.

Uz fotorgafije su različite pesme na albanskom, od kojih neke veličaju tzv. OVK, dok su uz druge fotografije pesme koje pozivaju na ubistvo Srba. Između ostalog, u jednom od stihova se navodi da je "za svakog četnika spreman metak". Dan pre ubistva policajca na profilu se pojavila njegova fotografija u čijem je opisu pisalo "Za Kosovo je data zakletva".

Osim fotografija osumnjičenog, na profilu se pojavila i objava medija koja se odnosi na ubistvo policajca, a koja je na profilu objavljena u više navrata i uz različite pesme, među kojima je i pesma nazvana po Ademu Jašariju, osnivaču tzv. OVK.

Ko je Hajrizi?

Faton Hajrizi je pre nedelju dana pobegao iz zatvora na Kosovu i Metohiji, gde je izdržavao kaznu zbog ubistva ruskog vojnika KFOR i drugih krivičnih dela. To nije prvi, već čak deveti put da Hajrizi beži iz zatvora. Navodno je pobegao u vremenskom periodu između pet i sedam sati ujutru.

- Ja sam Faton Hajrizi, koji je iz redova OVK otišao u rat kao 14-godišnjak. Ja sam Faton Hajrizi koji je delovao na severu 2006-2007. za dobrobit ove zemlje. Nije normalno, držali su me u zatvoru 23 godine, danas imam 40 godina - žalio se on na TikToku.


Hajrizi nakon bekstva nije otišao u "ilegalu", već se oglasio na TikToku i u videu prepričao kako je izgledalo njegovo bekstvo. Kao razlog bekstva naveo je "nekorektan odnos prema njemu" i naglasio je da je otišao sa KiM i da se "u zatvor neće vraćati". Prema njegovim rečima, na beg su ga nagnale provokacije službenika Kazneno-popravnog zavoda u Smrekonici. Rekao je i da je doneo odluku o privremenom bekstvu, ali da će da se "vrati da odsluži preostalu kaznu, u vreme koje on odredi".

- Otišao sam iz te zemlje jer sam bio progonjen u toj zemlji. Psihički sam bio izmučen, nisam više mogao. U ovakvom stanju neću se vratiti u zatvor. Tamo zatvorenici pate, kaucije se ne daju, nemaju svi isti tretman - rekao je.

Faton Hajrizi Fotograija koju je objavio MUP; Foto: MUP

Prvi put pobegao 2007.

Za svoje prvo bekstvo iz zatvora rekao je da je koristio prozor kupatila u zatvoru u Mitrovici. Hajrizija su tada uhapsili vojnici KFOR. Kako je pokazao, pobegao je i po drugi put iz zatvora u Prištini, a jednom je pobegao i iz vojne baze 2012. godine, pobegavši iz zatvora u Prizrenu i preskočivši ogradu.

Posle policijske akcije, uhapšen je u julu 2007. godine, zajedno sa još šest zatvorenika, osuđenih za teška krivična dela. Nakon što su prošli ogradu zatvora, sedam zatvorenika su dočekali drugi ljudi, koji su počeli da pucaju na zatvorske čuvare. Nakon obavljenog uviđaja, uhapšeni su neki zaposleni u Zatvoru Dubrava i još neke osobe za koje se sumnjalo da su pomagale u bekstvu.

Nekoliko meseci po bekstvu, u septembru 2007. godine, došlo je do oružane pljačke u Glogovcu, gde su četiri osobe sa oružjem i maskama opljačkale zlataru i u bekstvu upucale dvojicu policajaca i vlasnika radnje. Vrednost ukradenog zlata bila je oko 63.000 evra.

U nastavku potrage za razbojnicima, u selu Bruznik-Vučitrn, policijska patrola je pokušala da zaustavi sumnjivi automobil. Osumnjičeni iz tog automobila pucali su na policiju i vatrenim oružjem ranili dvojicu policajaca i uspeli da pobegnu pešice.

Sumnjalo se da su iste osobe izvršile pljačku i ranjavanje u Glogovcu. Faton Hajrizi i Burim Baša uhapšeni su u oktobru 2007. godine u kući u naselju Sunčani breg u Prištini. Tokom racije pronađeno je nekoliko komada oružja.

(Telegraf.rs)

Video: Opsadno stanje u Loznici nakon ubistva policajca, za osumnjčenim se traga: Snimak sa lica mesta

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jedini

    19. jul 2024 | 14:11

    Koji će dobiti metak je ovaj kurton,ubica ruskog vojnika,našeg policajca,i ko zna koliko još naših ljudi na KiM.

  • Невена

    19. jul 2024 | 14:16

    Бацити га у Дрину да га рибице са све његовом Косовском заклетвом поједу!!! Наравученује, све шиптаре и из Рашке сумљиве таксисте и ликове контролисати под пуном ратном опремом. Када оваквог и овакве у пар случаја скрате за главу неће им више пасти на памет србофобија, шовинизам и пут према Дрини...

  • Vuk

    19. jul 2024 | 14:13

    Evo i jednog metka za njega nek gori u paklu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA