Kobne komšijske čarke: Ovi ljudi ubili su svoje susede zbog novca, bandere, prodaje imanja, požara...

 
 
 
Čitanje: oko 12 min.
  • 0

U poslednjih nešto manje od 20 godina dogodio se veliki broj ubustava komšija, među kojima su i masovna ubistva


Petar P. (89) u ponedeljak je, nakon svađe sa komšijama oko paljenja strnjike, sa leđa iz lovačke puške pucao u Rumenu (68) i Radeta J. (69), kao i na još jednu osobu koja se nalazila u blizini, dok je tokom bekstva ranio još jednog meštanina. Tokom proteklih godina dogodio se veliki broj surovih ubistava komšija, među kojima su i masovna ubistva.

Petar P. je na bračni par pucao dok su bili na traktoru i oni su preminuli na licu mesta. Policija neko vreme nije mogla da priđe telima zbog požara koji se raširio.Takođe, on tokom bekstva ranio meštanina (59) koji je u blizini gasio požar u polju. Ranjeni muškarac je trčao pet kilometara od polja do sela kako bi potražio pomoć.

Policija je, u potrazi za počiniocem, s obzirom na to da je pao mrak, a Petar P. nije pronađen, podigla termovizijski dron, kao i helikopter.

Kada je pronađen, i pored pokušaja pregovora, a potom bacanja suzavca i šok bombi, Petar P. nije želeo da se preda, već se sa puškom u ruci suprodstavio policiji, te su ga pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice neutralisali.

Video: Dve osobe ubijene, jedna povređena u pucnjavi kod Majdanpeka: Snimak sa lica mesta

Misterija ubistva žene

Telo Stojanke Tanasković (74) iz Srpske Crnje pronašla je 1. maja njena prijateljica Mira. Kako joj se Stojanka dva dana nije javljala, shvatila je da nešto nije u redu. Telefonska linija je stalno bila zauzeta, te je zato odlučila da ode do njene kuće.

- Vrata su bila zaključana. To me je dodatno onespokojilo jer se moja prijateljica uvek zaključavala. Dozivala sam je, ali se niko nije javljao. To sam prenela njenoj sestri koja živi u Beogradu. Dozvolila mi je da uđem u Stojankinu kuću i proverim šta se dešava, što sam i učinila. Zatekla sam strašan prizor. Stojanka je ležala na leđima iza fotelje. Glava joj je bila oblivena krvlju, a oči širom otvorene. Telefon je bio na fotelji, pa je zato i veza bila u prekidu. Počela sam da vrištim i plačem. Obavestila sam njenu sestru i zvala Hitnu pomoć, a stigla je i policija. Mogli su samo da konstatuju smrt - ispričala je ona za Gradski online.

Ubistvo je i dalje pod velom misterije. Osim toga da je Stojanka ubijena 30. aprila i da je mesec i po dana kasnije osumnjičena komšinica D. K. (69), koja se nedugo pre zločina preselila u Srpsku Crnju u kuću pored Stojankine, nema drugih zvaničnih informacija.

D. K. je, navodno, kod Stojanke u dvorište ušla kroz baštu, a dve žene su se nakon toga posvađale i potukle. Kako mediji navode, informacije iz istrage ukazuju na to da je K. D. u jednom momentu gurnula Stojanku, koja je udarila glavom u beton i na mestu ostala mrtva. Ipak, ta izjava osumnjičene nije u skladu sa dokazima jer je, navodno, na više mesta u sobi pronađena krv, kao i oklagija za koju se sumnja da je korišćena za izvršenje zločina. S druge strane, meštani govore o tome da je Stojanka ubijena motkom koja je potom bačena u septičku jamu.

Komšije su govorile o tome da se Stojanka Žalila da je komšinica potkrada. U selu kolaju priče o tome kako se ubistvo dogodilo, ali i o bačenim kletvama. Neki od komšija ispričali su medijima da su čuli da su prethodni stanari u kući pored Stojankine "pobegli jer ih je proklela".

Ranio komšiju, bacio bombu na policiju

Miladin S. (42) je 25. septembra prošle godine, oko 21 sat, upucao svog komšiju Nikolu T. (36) u njegovoj kući u Jakovu, a potom se dao u bekstvo koje je trajalo 16 dana.

U momentu pucnjave, sa Nikolom i Miladinom je bio N. E. (36) iz Jakova, kao i Z. J. (38) iz Boljevaca.

Na licu mesta je pronađena čaura, ali ne i oružje kojim je Nikola ranjen u grudi.

Miladin je nakonp ucnjave, najverovatnije sa N. E, otišao belim "fijat puntom", koji je kasnije pronađen u Jakovu, nakon čega je policija pronašla i dvojicu muškaraca koji su u trenutku pucnjave bili sa Miladinom i Nikolom.

Govorilo se i o tome da je po Miladina u nekom momentu najverovatnije došao otac automobilom "reno megan".

Miladin je uhapšen u porodičnoj kući u Jakovu 11. oktobra.

U svom dosijeu ima 50 krivičnih dela, a meštani su ispričali da je, kada je prethodni put hapšen, na policajce bacio bombu.

Jakovo komšije Miladin S; Foto: Društvene mreže

Ubio komšinicu zbog investitora

Dušan Dobreskov (65) iz Pančeva je ove godine prvostepeno osuđen na 13 godina zatvora zbog ubistva komšinice Jelene Stefanov (78) koju je najpre pokušavao da udavi, a onda ju je izbo nožem. Uz kaznu zatvora, izrečena mu je i mera lečenja od alkoholizma. 

Zločin se dogodio 22. aprila prošle godine u Ulici Dragutina Ilkića Birte u Pančevu. Ubica i žrtva živeli su nedaleko jedno od drugog. U tom delu pančeva počelo je ubrzano da se gradi i upravo to je pokrenulo sukob koji je završio zločinom.

Osuđeni je u vreme pred ubistvo počeo mnogo da pije. U krvi je imao čak 2,23 promila alkohola kada je počinio zločin i sud je naveo da je bio u stanju "teške alkoholisanosti". Jelenu je ubio u njenoj dnevnoj sobi, posle svađe, a tužilaštvo je ovaj zločin kvalifikovalo kao ubistvo, a ne teško ubistvo.

U presudi se navodi da je osuđeni "stezao oštećenu rukama za vrat, nanevši joj tešku telesnu povredu, nakon čega joj je nožem zadao pet uboda u predelu trbuha i grudnog koša, usled kojih povreda je preminula na licu mesta". Dušan je, prema navodima optužnice, posle ubistva nož poneo sa sobom.

Razlog za ovaj brutalni napad bio je što se pojavio investitor koji je bio zainteresovan da otkupi nekoliko kuća i da na njihovom mestu zida zgradu, jer se i Dušanova i Jelenina kuća nalaze u centru Pančeva. Dušan je, po pričama komšija, brzo i lako postigao dogovor sa investitorom i pristao da proda svoje imanje. Ali, zastoj je nastao kada je Jelena, navodno, nije našla zajednički jezik sa investitorom i nije htela da proda kuću za ponuđenu sumu novca. Tako je Dušan, koji je već imao ozbiljan problem sa zavisnošću od alkohola, ostao bez zamišljenog bogatstva. Alkohol i želja za brzom zaradom doveli su do katastrofe.

Ubio komšiju zbog bandere

Zoran Kostadinović (78) iz Suvog Sela kod Šapca osumnjičen je da je u 9. maja 2021. godine nožem izbo svog komšiju Slobodana Novakovića (56).

Do ubistva je došlo posle sastanka mesne zajednice na kom s erazgovaralo o rešavanju problema u selu. mediji su tada objavili da su se prijatelji posvađali oko bandere za uličnu rasvetu koja je skoro 20 godina ranije postavljena na Slobodanovom zamljištu.

Slobodan je peške krenuo kući koja je udaljena pedesetak metara. Zoran je otišao pre njega i svi su mislili da je otišao da se ne bi dalje prepirao, međutim, on je išao po nož. Potom je krenuo za Slobodanom i više puta ga ubo nožem.

Povređenog Slobodana zatekao je rođak koji ga je odvezao lekaru u Vladimirce, odakle je upućen u šabačku bolnicu gde je preminuo.

U istrazi koju je vodilo Više javno tužilaštvo iskaze je dalo više očevidaca i samo oni znaju istinu o uzrocima sukoba dva prijatelja koji se završio tragedijom.

- O svemu što se dogodilo i mi smo saznali iz izjava svedoka, ali ni danas ne možemo da povežemo šta je toliko isprovociralo i jednog i drugog pa je došlo do ubistva. Verovali smo u pravdu, ali posle ovakvih odluka suda više ne znamo šta možemo da očekujemo - rekli su ranije za Telegraf.rs rođaci pokojnog Slobodana nakon što je Zoran posle 10 meseci pritvora pušten da se brani sa slobode.

Ubila deviznu penzionerku, spalila telo

U junu 2019. godine u blizini Dunava, na mestu na kom meštani Krčedina i vikendaši ostavljaju smeće, prijavljeno je da se u jednom od kontejnera nalazi spaljeno telo. Bilo je to telo devizne penzionerke, za koje je utvrđeno da je u pitanju Majda Garović (80). Istraga je pokazala da ju je Jelena Špagović, ubila, a potom njeno telo zapalila.

Jelena je, naime, kobnog dana pozvala komšinicu Majdu u svoj stan. One su se posvađale, a potom je Jelena porcelanskom šoljom udarila Majdu u glavu. Starica je pala u fotelju, a pošto se šolja razbila, Jelena je uzela drugu i ponovo udarila ženu.

Potom je otišla u kuhinju i uzela činiju ili šerpu, pa ponovo udarala staricu u glavu. Nakon toga je počela da je davi rukama, ali pošto nije imala dovoljno snage, otišla je u kupatilo i uzela kabl, kojim je nastavila da davi ženu. U jednom momentu je oko kabla obmotala majicu i nastavila sa davljenjem.

Pošto nije uspela da ubije Majdu, naposletku je uzela dva jastuka i njima gušila ženu dok je nije ubila.

Majda Garović Ubijena Majda Garović; Printskrin: Facebook/Majda Garović

Posle zločina, uzela je nakit koji je starica nosila na sebi, nekoliko naočara i novčanik, a potom telo spakovala u kofer i krv u dnevnoj sobi očistila troprocentnim hidrogenom. Potom je, kao da se ništa nije dogodilo, telo ostavila u stanu i otišla s bivšim mužem da detetu kupi cipelice.

Nakit koji je uzela prodala je u dve zlatare za 142.600 dinara i 9.000 dinara i te pare zadržala, a 1.200 evra, koje je pripremila da vrati, iskoristila je za plaćanje iznajmljenog stana.

Policija je razotkrila ubistvo jer Jelena nije bila dovoljno oprezna u pokušaju da prikrije šta je uradila. Razotkrivena je uz pomoć zaposlenih u jednoj beogradskoj zalagaonici, u kojoj je prodala zlatni nakit svoje žrtve.

Ona je 1. juna 2022. godine osuđena na kaznu od 30 godina zatvora.

Ubio komšiju zbog unuke?

Čedomir Smiljković (74) hladnokrvno je u centru sela Sušica iz lovačke puške ubio komšiju Ivana Mijajlovića (38). Ubistvo se dogodilo ispred seoske prodavnice, gde je Mijajlović sedeo s meštanima.

Pucnjavi je prethodila svađa između Smiljkovića i pokojnog Mijajlovića.

Smiljković je došao do prodavnice i pozvao Mijailovića da popričaju, nakon čega su se posvađali. On je potom otišao kući i uzeo lovačku pušku. Ubrzo se vratio i bez reči picao u Mijailovića.

Potom se okrenuo ka Mijailovičevom rođaku i ponovo zapucao, ali je promašio i metak je pogodio izlog prodavnice. Potom je otišao.

Mijailović je pogođen u grudi i nije mu bilo spasa. Preminuo je na licu mesta. Smiljković je mirno sedeo na terasi i čekao policiju.

Navodno su motiv ubistva bili neraščišćeni porodični odnosi. Smiljković je imao unuku kiju je odgajio i bio mnogo vezan za nju. Sumnja se da je sukob izbio oko toga što joj je Mijailović bio ljubavnik i na taj način joj je propao brak.

Rudar ubijen pred sinom

Rudara Dejana Uskovića (37) iz Aleksinačkog Rudnika ubio je u septembru 2014. godine, naočigled njegovog četvorogodišnjeg sina, komšija i poznanik Nebojša Živković (37).

Do ubistva je došlo oko 21.30 sati na autobuskom stajalištu u blizini Doma kulture u Aleksinačkom Rudniku, a motiv sukoba je, navodno, bio neizmiren zelenaški dug. Nakon zločina Živković je pobegao, ali policija ga je iste večeri našla u njegovoj kući i uhapsila.

Porodica ubijenog tada je ispričao da je Dejana komšija Slaviša D. pozvao da gledaju bokserski turnir i da je Dejan odlučio da povede i sina. Posle nekoliko sati Slaviša se pojavio pred Dejanovom porodilnom kućim i njegovij braći rekao: "Pomozite, brat vam je upucan".

Do ubistva je došlo tako što je Živković ušao u svađu oko zelenaških dugova sa Slavišom, a Dejan je stao u njegovu zaštitu.

"Tata je čika Nebojšu pitao zašto je dirao Slavišu, a ovaj je izvadio pištolj i ubio ga", rekao je tada Dejanov sin.

Živković je na saslušanju u policiji priznao zločin, ali tvrdio je da je pucao u samoodbrani. Rekao je kaže da je najpre ispalio jedan hitac u vazduh, a drugi u Dejana, kog je Slaviša poveo sa sobom da bi se obračunao s njim.

Masakr koji Srbija pamti

Ljubiša Bogdanović (60) je pre 11 godina u crno zavio selo Velika Ivanča kod Mladenovca. Tog kobnog 9. aprila 2013. godine on je, pre izlaska sunca, oduzeo živote 13 osoba. Tri porodice je zauvek ugasio, a pet zavio u crno.

Masovno ubistvo započeo je u svojoj kući, kada je iz pištolja "CZ88" pucao u sina Branka (42) i majku Dobrilu (83). Tada je teško ranio svoju suprugu Javorku koja je, nakon masovnog ubistva, govorila da joj je "najveća kazna što je preživela". Javorku niko nije osuđivao zbog onoga što je njen suprug učinio, ali je takođe niko nije želeo u svojoj kući. Brigu o njoj vodile su ćerke.

Ljubiša Bogdanović, Velika Ivanča Ljubiša Bogdanović; Foto: Privatna arhiva

Nakon ubistva članova sopstvene porodice, Ljubiša je krenuo u komšiluk i ušao u kuću Desporovića. Na kućnom pragu ubio je Mikaila (61), a potom i Milenu (61), njihovog unuka Gorana (23), njegovu suprugu Jovanu (21), kao i njihovog dvogodišnjeg sina Davida, koji je najmlađa žrtva masovnog ubistva.

- Ljubiša je u njihovoj kući najpre na vratima ubio Mikaila, koji je pao na pod, zatim njegovu suprugu Milenu, pa Jovaninog supruga Gorana. Jovana je sa sinom spavala sama u drugoj sobi. Sigurno je čula pucnjavu i najverovatnije je ona strgla posteljinu sa sebe i sina, kako bi se dokopala telefona. Pozvala je policiju i viknula da joj je muž ubijen. Tada je ubica i ušao u njenu sobu. Jovana se okrenula ka sinu, kako bi ga zaštitila, ali, nažalost, nije uspela - ispričali su tada u policiji.

Njegova sledeća "stanica" bio je dom porodice Ješić, gde je ubio Ljubinu (64) i njenog sina Miloša (48), a potom je u kući Mijailovića je života lišio bračni par Velimira (78) i Olgu (79).

Poslednja u nizu na njegovom putu bila je kuća porodice Stekić, gde je ubio Draganu (50) i Danicu (78).

velika ivanča, žrtve Foto: Privatna arhiva

Nakon 13 nasilno oduzetih života u roku od samo pola sata, odlučio je da presudi sebi i to hicem u bradu. Preminuo je dva dana kasnije i sahranjen je u selu Rajkovac. Sa sobom je u grob odneo motiv zločina.

Sahranjen je nekoliko meseci posle smrti, daleko od grobova svojih žrtava. Sahrani su prisustvovali samo najbliži rođaci, a obezbeđivala ju je policija.

Masakr u Jabukovcu 

Nikola Radosavljević je 27. jula 2007. godine hicima iz lovačke puške ubio devetoro i ranio dvoje komšija u selu Jabukovac kod Negotina.

Pre masovnog ubistva pretukao je suprugu i optužio njenu majku da mu je bacila vlašku magiju. Potom je pokušao da se ubije tako što je skočio u bunar, ali ga je komšija spasao. Potom je uzeo lovačku pušku da i krenuo napolje.

Ubio je Draginju (55) i njenog supruga Branislava Borongića (57), Dragana Đorđevića (22) i njegovog oca Veljka i baku Marinu, Branislava Badejevića (31), Srđana Badžikića (15), Jelicu Banković (37) i Aniku Čogić (62). Iste noći je uhapšen na lokalnom groblju. Umesto na kaznu zatvora, zbog neuračunljivosti je osuđen na meru obaveznog čuvanja u psihijatrijskoj ustanovi zatvorenog tipa.

Ni do danas nije ustanovljeno zašto je Radosavljević izvršio masovno ubustvi, kao ni da li je razlog to što je bio opsednut time da su na njega bačene čini, da je omađijan.

Neuropsihijatri su utvrdili da jedan od najvećih masovnih ubica u istoriji Srbije pati od akutne paranoidne psihoze sa osećajem ugroženosti i stalnim umišljajem kako neko hoće da mu naudi. Smešten je iza rešetaka Specijalne zatvorske bolnice u Beogradu, a 2021. godine je premešten u Specijalnu bolnicu za psihijatrijske bolesti "Gornja Toponica". I dalje je nesvestan zločina koji je počinio pre 17 godina.

U Srbiji se u proteklih nešto više od 15 godina dogodio još priličan broj ubustava komšija, a razlozi za svako su prilično bizarni.

(Telegraf.rs)

Video: Kuma Zejna nastupila na Prajdu: Napravila šou u Manježu, svi joj skandirali "Najbolja!"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA