Šta znamo o zločinu kod Majdanpeka: Muškarac lišio života bračni par i ranio dvoje tokom bekstva od policije

 
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 5 min.
  • 0

Jeziv zločin dogodio se sinoć u selu Topolnica kod Majdanpeka, kada je P. P, navodno zbog svađe oko požara, pucao u leđa bračnom paru, a potom ranio još dvoje ljudi tokom bekstva od policije

Rumena J. (68) i Rade J. (69) ubijeni su sinoć kada je na njih sinoć u selu Topolnica kod Majdanpeka s leđa pucao komšija P. P. (89), koji se potom dao u bekstvo i usput ranio više ljudi. Policija je pokušala da razgovara sa njim i ubedi ga da se preda, ali kako je sa puškom u rukama krenuo na policajce, likvidiran je od strane pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ).

Prve informacije o zločinu pristigle su nešto pre 19.30 sati. U početku se znalo da policija traga za muškarcem koji je pucao u komšije i ubio bračni par. Dok je trajala policijska akcija, meštani su se zatvorili u kuće.

Na mestu zločina je izbio požar i policija nije mogla da priđe žrtvama kako bi ih identifikovala. Ipak, oko sat vremena kasnije pristigla je informacija da se radi o bračnom paru Rumeni i Radetu J. na koje je P. P. pucao iz, u tom momentu, nepoznatih razloga. Naknadno je usledila informacija da je do svađe došlo oko požara.

Petar je na ljude koji su bili na traktoru pucao samo jednom iz lovačke dvocevke. Tela bračnog para ostala su nepomična na traktoru. U isto vreme ranjen je još jedan meštanin (59) koji je sa bračnim parom došao kako bi ugasili požar.

Ranjeni muškarac, koji je zadobio povrede ramena i butine, je trčao pet kilometara od polja do sela kako bi potražio pomoć. Usput je nauišao na ljude koji su ga odvezli u Dom zdravlja. Njemu je ukazana medicinska pomoć, prebačen je u Opštu bolnicu i on je ubrzo bio u stabilnom stanju.

Samo jedan od prisutnih, Branislav Pavlović (33) prošao je bez povreda. Njegovu priču o zločinu možete da pročitate ovde.

Policija je blokirala prilaz selu kako bi onemogućila bekstvo osumnjičenog. Oni su ga pronašli i počeli su pregovori o njegovoj predaji, a ka selu kod Majdanpeka krenuli su pripadnici SAJ i policijski helikopter.

Napadač se skrivao u šumi, a meštani su objasnili da je lovac i da je, uprkos svojim godinama i dalje veoma vitalan. Nakon što je otkriveno da se krije u šumi, blokiran je i pit ka njoj. Kako je u međuvremenu pala noć, policija je podigla dron sa termovizijskom kamerom kako bi napadač bio lakše pronađen. Interventna policija naoružana automatskim puškama džipovima je obilazila salaše i šume koja se nalazi iznad njih.

Napadač likvidiran

Na lice mesta pristigao je i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić. On je saopštio i da je napadač likvidiran od strane pripadnika SAJ.

On je rekao da su pripadnici SAJ neutralisali dvostrukog ubicu jer nije želeo da se preda i suprotstavio se policiji.

- Pripadnici SAJ neutralisali su dvostrukog ubicu P. P. koji je u selu Topolnica kod Majdanpeka iz puške je ubio bračni par Rumenu J. i Radeta J. i ranio M. N. (59). I pored pokušaja pregovora i bacanja suzavca i šok bombi, on nije želeo da se preda, već se sa puškom u rukama suprotstavio policiji, nakon čega su ga, u skladu sa Zakonom o policiji i Pravilnikom o policijskim ovlašćenjima, pripadnici SAJ lišili života - rekao je Dačić.

"Živeli su kuća do kuće"

Zet bračnog para Senad Nikolić rekao je da mu nije poznato da je bračni par ranije imao problema sa komšijom koji ih je ubio.

- Žena mi je javila šta se dogodilo, ja sam malopre ovde došao s posla. Oni su bili na rođendanu preko dana, pa su posle došli kući, na salaš gore u brdu. Čuo sam od žene da je bio neki požar. Oni su bili kuća do kuće, imanje do imanja, nikada nisu imali neki problem, da ja znam - ispričao je.

Motiv ubistva paljenje rastinja

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je danas da je motiv, kada je u pitanju jučerašnje ubistvo u selu Topolnice kod Majdanpeka svađa oko paljenja rastinja između bračnog para i lica koje je pucalo, jer je upravo P. P. palio rastinje i izazivao požare.

- Reč je o meštanima, bračnom paru iz istog sela. U pitanju je svađa koja je nastala zbog paljenja rastinja, odnosno mogućnosti da se zapali šuma u tom delu gde je bračni par imao svoje posede. Meštani su stalno optuživali ovo lice, koje je inače i pucalo, da stalno pali rastinje i da izaziva požare. Kada je bračni par krenuo da vidi kakva je situacija, pošto je tada već požar nastao, došlo je do ovog događaja. Oni su bili na traktoru i on je najverotanije pucao iz lovačke puške - rekao je Dačić novinarima na aerodromu Nikola Tesla prilikom ispraćaja pripadnika Helikopterske jedinice i Sektora za vanredne situacije MUP koji će gasiti šumski požar u Severnoj Makedoniji.

Rumena i Rade Jovanović, ubijeni u Topolnici kod Majdanpeka Udijeni bračni par; Foto:Privatna arhiva/Facebook

Ubijeni na traktoru

Dačić je dodao da trenutno nema podatke da li je lice imalo dozvolu za držanje puške ili ne i dodao da se pretpostavljalo, imajući u vidu da je reč o licu koje ima toliki broj godina, da je to moguće rešiti lokalnim snagama policije.

- Međutim, došlo je do toga da je dvoje lica ubijeno. Da podsetim, bračni par je ostao da leži na traktoru posle pucanja. Bila su još dva lica iza tog bračnog para, jedno lice je takođe ranjeno, a četvrto lice je pobeglo i obavestilo o događaju. Pošto je mesto događaja daleko od sela prošlo je dosta vremena i bilo je potrebno da se angažuju specijalne snage. Specijalna teroristička jedinica je reagovala jer je i dalje je bilo pucanja, nije se znalo kako će se to sve završiti - dodao je.

Kako je istakao, lice koje je pucalo bilo je u svojoj kući i nije želelo da se preda posle više sati razgovora i pregovora. Međutim, on je sa puškom u ruci dočekao policiju i suprostavio se i policija je u skladu sa zakonom morala da reaguje.

(Telegraf.rs)

Video: Dve osobe ubijene, jedna povređena u pucnjavi kod Majdanpeka: Snimak sa lica mesta

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA