"Kralj klubova" likvidiran pre devet godina: Jelinoviću pod automobil postavljen eksploziv, egzekutor nepoznat

 
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Kralj klubova je likvidiran kada je ušao u svoj  "audi a8". Tada je eksplodirala bomba postavljena ispod patosa automobila, te je poginuo na licu mesta

Vlasnik nekoliko beogradskih noćnih klubova Dragan Jelinović Jelke (58) koji je bio poznat kao "kralj beogradskih klubova" ubijen je 13. jula 2015. godine u eksploziji automobila koja je iza sebe ostavila pustoš. Počinioci likvidacije i danas su nepoznati.

Jelinović je raznet semteksom, vojnim brizantnim eksplozivom koji je neuobičajen za naše podneblje, a onaj ko je organizovao ubistvo uradio je to profesionalno, ne ostavljajući mnogo tagova. Nije isključeno ni da je za likvidaciju angažovan profesionalni ubica iz neke zemlje iz okruženja.

Kralj klubova je likvidiran kada je ušao u svoj  "audi a8". Tada je eksplodirala bomba postavljena ispod patosa automobila, te je poginuo na licu mesta.

Koliko je eksplozija bila snažna, govori to što su prozori na zgradi u blizini popucali, nekoliko automobila je oštećeno, a delovi uništenog "audija" ostali su rasuti u krugu od 50 metara. Bomba je, po svemu sudeći, bila aktivirana daljinskim upravljačem.

Očevici koji su se zatekli na ulici neposredno pre eksplozije rekli su da je Jelinović stajao s trojicom muškaraca i svađao se. Ušao je potom u automobil, i kad je pokušao da ga upali, auto je eksplodirao, a njih trojica su odmah pobegla. Na mestu eksplozije odmah su se okupili prijatelji Dragana Jelinovića, a među njima je bio i njegov sin.

Prema informacijama iz istrage dobijenim u vreme likvidacije, sve je ukazivalo na to da je motiv likvidacije bio opasan posao i ozbiljan novac. Nagađalo se i da su u pitanju dugovi koji su se brojali u milionima evra.

Jedna od sumnji išla je i u smeru osvete za ubistvo vođe navijača Crvene zvezde Velibora Dunjića u kojoj je, navodno, policija videla motiv. Mediji su tada pisali da policija još prvoerava motiv likvidacije, ali da operativni podaci ukazuju na to da su postojale nesuglasnice između Jelinovića i Dunjića. Jelinović je bio očevidac Dunjićevog ubistva, pa se govorilo i o tome da je možda uklonjen kao nezgodan svedok.

Takođe je proveravan identitet mladića za koje su sumnjalo da su navijači, a da se Jelinović sa njima posvađao neposredno pre eksplozije. Ipak, najdragoceniji trag policije bila je sveska sa spiskom svih njegovih dužnika. Mešu upisanim dužnicima bili su poznata imena sa estrade. U svesci su, pored imena dužnika, navedeni i iznosi koje je trebalo da vrate. Dugovi su se kretali od 1.000 do čak 40.000 evra. 

Jelinović je sahranjen na Novom bežanijskom groblju, a u pogrebnoj koloni od nekoliko stotina ljudi bile su njegove dve ćerke, sin i porodica. Nedelju dana kasnije, njegov grob se zapalio, najverovatnije zbog upaljenih sveća, koje se pale na gomilu cveća i venaca ostavljenih nakon sahrane.

Interesantno je i to što je mesec dana ranije na Banovom brdu odjeknula eksplozivna naprava podmetnuta pod automobil Vladimira Karana, koji je pukom srećom preživeo. Karan i Jelinović navodno su se poznavali, a ispod njihovih vozila podmetnuta je ista vrsta eksploziva.

Ko je bio Jelinović?

U kriminalnom dosijeu Jelinovića nalazi se i presuda za ubistvo u nemačkom gradu Kelnu. On je u septembru 2010. godine u Kelnu osuđen na devet godina zatvora zbog ubistva profesionalnog boksera Ervina B. 9. maja 1992. godine u kafiću "Žurnal" u tom gradu. Jelinović je naočigled mnogobrojnih gostiju ispalio šest hitaca u boksera, navodno iz osvete što mu je preoteo prostitutku, plavokosu Mađaricu. Posle zločina priznao je ubistvo, a potom pobegao u Srbiju.

Uhapšen je u maju 2009. godine na Pavlovića mostu kod Bijeljine, a potom izručen Nemačkoj. Na suđenju je tvrdio da je boksera ubio u samoodbrani i negirao da ima ikakve veze sa prostitucijom. Olakšavajuća okolnost koja je uticala na određivanje visine kazne jeste to što je Jelinović imućan i situiran, naveo je tada sud u Nemačkoj.

Jelinović je navodno bio vlasnik objekta na Ušću u kojem radi klub "Džimis". Interesantno je to što je Velibor Dunjić, jedan od vođa navijača Crvene zvezde, ubijen ispred tog splava, a nakon eksplozije na Bežanijskoj kosi na uviđaju su bili i mladići obučeni u majice s Dunjićevim likom.

Vuk Musić, kome se u Višem sudu u Beogradu sudi zbog sumnje da je sa još četvoricom okrivljenih pomagao Vladimiru Đuroviću, osumnjičenom da je u maju 2014. godine ubio Dunjića, otkrio je tokom iznošenja odbrane da je u vreme likvidacije ispred splava "Džimis" bio i Dragan Jelinović Jelke.

(Telegraf.rs)

Video: Prva izjava zeta nastradalog bračnog para u Majdanpeku

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA