Oni su izvršili ubistva u Srbiji, pa "isparili": Dobro upamtite ta lica, postoje 2 verzije gde su

 
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 12 min.
  • 5

Sumnja se da postoje dve opcije koje su pomogle da ih i dalje traže

Uskoro će biti punih pet meseci kako policija traga za ubicama MMA borca Stefana Savića, kojima se izgubio trag. Tokom proteklih godina u inostranstvu su otkriveni mnogi begunci, za kojima je tragano čak i godinama i to tako što su uhapšeni ili se za njih saznalo kada su ubijeni. Ipak, za nekim osumnjičenima za ubistva i dalje se bezuspešno traga.

Slučaj ubistva MMA borca daleko je od rešenog, s obzirom na to da se za Vasilijem Gačevićem (23) i Markom Daničićem (23), za kojima je raspisana poternica, a kojima se izgubio svaki trag. Do raspisivanja Interpolove poternice, ipak, još nije došlo.

S obzirom na to da policija ne može da im uđe u trag, pretpostavlja se da su prešli granicu i da se već barem četiri meseca nalaze u inostranstvu.

Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu doneo je rešenje kojim je prema optuženima u odsustvu odredio pritvor do 30 dana. Uprkos toj formalnosti, osumnjičeni se nalaze na slobodi.

Osumnjičeni, ubistvo, Stefan Savić Osumnjičeni za ubistvo; Foto:MUP

Podsetimo, MMA borac Stafan Savić ubijen je ispred kluba na Dorćolu, a do ubistva je, navodno, došlo kada se posvađao sa dvojicom mladića. Kako bi izbegao sukob, počeo je da beži Dunavskom ulicom, ali su ga dvojica osumnjičenih sustigla i počela da ga šutiraju. Nedugo potom, jedan od njih izvadio je nož i izbo Savića.

Do dolaska ekipe Hitne pomoći Savić je davao znake života, pa je prevezen u bolnicu. Uprskos borbi lekara umro je sat vremena kasnije u Urgentnom centru.

Nasilje je pokušao da spreči slučajni prolaznik Stefan M. (22), ali je i on zadobio ubod nožem u grudi. Njega prijatelj stavlja u automboil i vozi ka bolnici, dok usput policiji javlja šta se dogodilo. Teško je ranjen, ali je uspeo da se oporavi, a policija je dvojici osumnjičenih ušla u trag zahvaljujući snimcima sa nadzornih kamera lokala iz Dobračine i okolnih ulica.

Na telu ubijenog Stefana Savića tokom obdukcije primećeni su mnogobrojne povrede, ali i brojini uboda od noža.

Osveta mogući motiv ubistva

- To je bio 9. maj 2021. godine, nekoj devojci je bio rođendan, bili su na Savi kod Ade Ciganlije. Taj mali Danilo je igrao fudbal sa njima. Oni su se nešto zakačili unutra, obezbeđenje izbacuje Danila i njih petoricu. Izgazili su ga. On je inače student farmaceutskog fakulteta, da li ste čuli da je neki apotekar ikada ikog toliko isprovocirao? Imao je 14 kopči. Razbili su mu flašu o glavu, imao je neki problem s okom, borio se da vrati oko. Stefan to nije video, samo ga je video krvavog i iscepanog, pitao ga je šta je bilo. Umesto da spusti glavu da se okrene, pitao ih je što njih petorica prebiše jednog. Napali su i njega. Jedan ga je udario i pobegao, a četvorica ostaju da se biju s njim jednim. Dobili su batine, Dančiću je bila polomljena vilica. Stefan je došao sav iscepan, sa podlivima. Dobro su ga izudarali, ali četiri na jednog, pet na jednog... Nakon svega toga oni traže osvetu i pravdu za sebe i to traže nožem. Greška je što nije primenio veštinu to veče - ispričao je ranije za Telegraf.rs Savićev otac Nenad.

Neverovatno mu je, kaže, da se nošenje noža tretira kao prekršajno delo i pita se šta će bilo kome u klubu nož od 15-20 centimetara. Lakše bi mu bilo da je saznao da mu se sin bavio nekim krivičnim delima, nego što je nevin nastradao.

- Ko od mača živi, od mača i umre, a on beži od mača i mač ga stiže. Oni su krvoloci koji nemaju granice. Da tu postoji nešto, neki narkotici, automobili, devojke, pa da znam zašto. Da sam našao razlog, da mi bude lakše, da kažem da je petljao, muljao, sam je kriv, nije bio pametan... Nekad se pitam zašto je stao iza drugara kog su unakazili i bacili u reku, nije to bilo jedan na jedan. Teško je, ali da ima pravde na ovom svetu to se ne bi desilo. Čiste štetočine. Oni nisu napravili malu štetu. Nas kao porodicu su ubili. Nismo u stanju ni da radimo. Ne znam ni ko je sve bio na sahrani, prolaze mi neke slike samo. Ćerka je postala doktor stomatologije 15. marta, nije htela da ide na dodelu diploma. Jedva smo je nagovorili. Otišla je samo zato što smo joj rekli da bi brat hteo da ode. On bi voleo da je vidi tamo. Plakala je dok je uzimala diplomu. Ubili su nas sve redom - dodao je.

Ubijen nakon izlaska iz zatvora

Milan Šuša (39) ubijen je 17. februara u Zemunu, odmah nakon izlaska iz zatvora, a potraga za njegovim likvidatorom i dalje traje. Nakon ubistva uhapšeni su Branko S. (34) iz Pančeva, kao i Danijela Z. (28) iz Kruševca, koja se sumnjiči da je pomogla izvršiocima.

Danijela Z. je navodno pomogla ubici da pobegne preko granice, a veruje se da se on krije u Bosni ili Crnoj Gori.

Podsetimo, prema navodima iz istrage, Branko S. i osoba za kojom se traga su zajedno u periodu od 12. do 15. februara, obilazili lokacije i vršili opservaciju terena u blizini mesta stanovanja oštećenog, kako bi utvrdili njegove navike i kretanja.

Prethodno su 4. februara u rent-a-kar agenciji iznajmili vozilo marke “Škoda” koje su koristili za izvršenje krivičnog dela 17. februara. Sumnja se da je Branko S. ovim vozilom 17. februara dovezao osumnjičenog za kojim se traga do blizine mesta gde je živeo Šuša i parkirao automobil na mestu pogodnom da ga uoči kada izađe iz svoje kuće.

Pošto je uočio da Šuša oko 10.05 izlazi svojim vozilom iz dvorišta porodične kuće, Branko S. je to javio drugom osumnjičenom putem aplikacije za kriptovanu komunikaciju "Signal", a on je potom krenuo ka kući.

Milan Šuša Foto: Privatna arhiva

Trčećim korakom pričao je Milanu koji je izašao iz svog vozila u nameri da zatvori vrata od kapije dvorišta porodične kuće, pa mu ispalio najmanje sedam metaka u glavu i telo, usled čega je Šuša preminuo na licu mesta.

Osumnjičeni su se potom sa lica mesta udaljili na različite strane.

Branku S. pritvor je određen po svim zakonskim osnovima - zbog opasnosti od bekstva, da ne bi uticao na svedoke, da ne bi ponovio krivično delo u kratkom vremenskom periodu i zbog uznemirenja javnosti.

Danijeli Z. pritvor je određen da ne bi uticala na svedoke, odnosno osumnjičenog koji se nalazi u bekstvu.

Branko S, koji se tereti za teško ubistvo u saizvršilaštvu i nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu branio se ćutanjem, odnosno iskoristio je svoje zakonsko pravo da ne iznosi odbranu, dok je Danijela Z. na saslušanju negirala izvršenje krivičnog dela.

Ubio devojku, pa nestao bez traga

Duže od godinu i po dana policija traga za Jetmirom Gočajem zbog ubistva Ivane Krivokapić (26) u stanu na Zvezdari. Kao što je slučaj i sa ostalim spomenutim ubistvima, pretpostavlja se da je Gočaj pobegao u inostranstvo. Drugih osumnjičenih, osim njega, nema.

Ivanino telo pronađeno je 24. decembra 2022. godine, nakon što se nije javljala porodici, te je su njena braća došla iz Pančeva kako bi proverila da li je dobro. Pretpostavlja se da je Ivana ubijena dan ranije jer su braća zatekla vrata zaključana sa spoljašnje strane i telo devojke u stanu. Ušli su kroz prozor, a Ivanu su zatekli sa povredama na vratu i rukama.

Sve od njenih stvari bilo je u stanu, uključujući novčanik i mobilni telefon, a jedino što je nedostajalo bio je ključ.

Povrede koje je Ivana imala na prstima i rukama, mogle su da ukažu na to da se Ivana branila od napadača, što se, naposletku, ispostavilo kao tačno.

Nakon što su pristigli prvi nalazi obdukcije, utvrđeno je da Ivana nije nasilno lišena života, a čekalo se na toksikološke nalae. Na veštačenje je poslat i njen telefon. U trenutku kada je Ivana sahranjena i kada se porodica oprostila od nje, smrt se vodila kao sumnjiva.

Kada su pristigli nalazi obdukcije sa toksikologijom, Više javno tužilaštvo u Beogradu pokrenulo je istragu protiv NN lica. Sumnjalo se da je nepoznata osoba Ivanu lišila života tako što ju je ugušula davljenjem. Prvi detalji iz istrage pokazali su da je Ivana ubijena tako što ju je ubica jednom rukom davio, a drugom joj začepio nos.

Istražitelji su sumnjali da je Ivanu ubio njen prijatelj Jetmir Gočaj. Ipak, morali su da čekaju da pristignu reultati analize DNK tragova koji su pronađeni ispod Ivaninih noktiju, a koji su tu završili dok se branila od napadača.

Jetmir je policiji postao sumnjiv nakon što se oglašavao na društvenim mrežama, gde je objavljivao poruke u kojima se opraštao od Ivane. Pregledanjem snimaka sa nadzornih kamera iz obližnjeg objekta utveđeno je da se na jednom od snimaka nalaze Ivana i mladić i da idu ka zgradi u kojoj ona živi. Gočaj ju je dan pre ubistva sačekao u kafiću u kom je radila, a kamere su ih snimile na putu ka njenoj zgradi.

I veštačenje baznih stanica potvrdilo je da je Gočaj bio pored Ivane u trenutku njene smrti.

Kada je Telegraf.rs u januaru stupio u kontakt sa Gočajem, on je rekao da nije ni u kakvoj vezi sa ubistvom, a da je policija, da je osumnjičen, već došla po njega.

Ipak, u daljem toku istrage, Gočaj je zvanično postao osumnjičeni za ubistvo Ivane Krivokapić, a tužilaštvo je zatražilo raspisivanje poternice, kao i da Gočaju bude određen pritvor. Na teret mu je stavljeno teško ubistvo iz niskih pobuda i ljubomore.

Krunski dokaz, koji je istragu usmerio ka Gočaju, jesu bili upravo pristigli rezultati DNK veštačenja, koje je ukazalo na to da se ispod Ivaninih noktiju nalazio upravo njegov DNK.

Sudija Višeg suda u Beogradu je 16. januara za Jetmirom Gočajem raspisao međunarodnu poternicu. U odsustvu mu je određen pritvor zbog opasnosti od bekstva, kako ne bi uticao na svedoke i zbog uznemirenja javnosti. Iako je govorio da nema oko čega da se brine i da "sedi kod kuće", kao i da od njegovog hapšenja "nema ništa", nakon raspisivanja međunarodne poternice Gočaj nestaje bez traga.

Kada su policajci u januaru zakucali na njegova vrata, u kući nije bilo nikog. U potrazi za Jetmirom pretreseno je više lokacija u Crnoj Gori, ali nije pronađen ni na jednoj od njih. Pretpostavlja se, ali nije potvrđeno, da je on najpre iz Crne Gore otišao u Albaniju, gde mu živi porodica i da mu oni pomažu.

Iako je iz crnogorske policije navedeno da "rade sve što je u njihovoj moći", utvrđeno je da je Gočaj ipak bio korak ispred policije i da je odmah po raspisivanju crvene Interpolove poternice uništio svoj mobilni telefon i time onemogućio da mu policija uđe u trag putem GPS-a.

Pretpostavlja se da se Gočaj nije zadržavao u Crnoj Gori, te da je odmah otišao u Albaniju, a potom prešao granicu sa lažnim dokumentima, a da je svakako promenio lični opis, kako ne bi "pao" zbog raspisivanja međunarodne poternice.

Tako se ovaj slučaj, ni posle više od godinu dana, ne pomera sa mrtve tačke. Osumnjičeni za ubistvo kao da je nestao sa lica zemlje. Nijednom se nije javio porodici, niti bilo kome čije je pozive policija pratila. O samom slučaju, mesecima nema novih informacija.

Jetmir Gočaj Jetmir Gočaj; Foto: Facebook

Ubica podmetnuo eksploziv

Skoro četiri godine traži se ubica Strahinje Stojanovića (30) koji je ubijen kada je u Ulici omladinskih brigada eksplodirao njegov džip "bmv x5". U podmetnutoj eksploziji ostao je bez obe noge, ali je do dolaska Hitne pomoći bio u svesnom stanju. Ipak, ubrzo je podlegao teškim povredama koje je zadobio.

Stojanović je kobnog dana u automobilu bio sa devojkom, Kolumbijkom Sonjom Suarez Gomez (47) koja je u napadu zadobila lakše povrede.

Istragom je utvrđeno da je ispod džipa bilo između jednog i jednog i po kilograma eksploziva "pentrit", te da je bio postavljen ispod vozačevog sedišta. Eksplozija je bila usmerena, a menjačka kutija dodatno je zaštitila Kolumbijku.

Kada se dogodila eksplozija, prema njenim rečima, Strahinja je vrištao od bolova.

- Pokušala sam da ga izvučem napolje. Pritrčao je i prolaznik i pomogao mi - rekla je navodno na saslušanju i objasnila da je Srbina upoznala 2019. godine na žurki u Madridu.

Stojanović je najverovatnije lociran preko profila na društvenim mrežama Kolumbijke Sonje Suarez Gomez, koja se od njega nije odvajala poslednjih šest meseci. Ona je bila vrlo aktivna na Instagramu, a ima javni profil na kojem je objavljivala fotografije sa nastradalim Stojanovićem. Njih dvoje su tokom leta boravili na Zlatiboru i Kopaoniku, a ona je svaki zajednički trenutak beležila i objavljivala lokacije na kojima su se u tom trenutku nalazili, što je verovatno olakšalo posao egzekutorima.

Tokom saslušanja, koje je trajalo skoro četiri sata, govorila je i o slikama sa Strahinjom, koje je redovno postavljala na Instagram. Istažiteljima je privuklo pažnju to što se na njenom profilu moglo pratiti Stojanovićevo kretanje, iako je poznato da je on i 2018. bio meta bombaškog napada.

- Nisam otkrivala njegovu lokaciju, nije bila nikakva tajna da postavljam naše zajedničke fotografije. Mi se nismo krili, kretali smo se normalno, fotografisali se zajedno. Strahinja je znao da objavljujem slike, to mu nije smetalo, niti mi je branio da stavljam zajedničke fotografije - navodno je objasnila Sonja.

Policija je brzim operativnim radom identifikovala Stojanovićevog ubicu, Milivoja Lovernovića (50) iz Gradiške, za kojim je odmah raspisana međunarodna poternica.

Lovrenovoć je samo 8 dana posle izvršenog ubistva Strahinje Stojanovića razotkriven kao ubica u akciji beogradske policije. U međuvremenu je, prema saznanjima srpskog MUP-a, pobegao u BiH, zatim u Hrvatsku, a odatle u neku od zemalja Zapadne Evrope. Tačna lokacija na kojoj se nalazi Lovrenović nije ni sada poznata, ali je poternica za njim ubačena u bazu Interpola, što znači da su u razotkrivanju njegovog skloništa angažovane policije svih evropskih zemalja.

Milivoje Lovrenovic, UBICA Strahinje Stojanovica Osumnjičeni Milivoje Lovrenović; Foto: Instagram

Kako se sumnja, on je u Beograd došao po nečijem nalogu kako bi izvršio egzekuciju.

- Efikasnom saradnjom policije i Višeg javnog tužilaštva, kao izvršilac krivičnog dela identifikovan je Milivoje Lovrenović, državljanin Srbije i Bosne i Hercegovine koji, takođe, poseduje i ličnu kartu Hrvatske. Osumnjičeni ima prijavljeno prebivalište u Srbiji, u kom ne boravi od 2006. godine. Njegov identitet utvrđen je antropološkim veštačenjem sa snimaka i izolovanjem bioloških tragova - saopšteno je tada u Tužilaštvu.

Kako su dodali, osumnjičeni je koristio bombu koja je, osim eksplozivnih materija, sadržavala i određenu količinu metalnih matica od šrafova, kako bi se povećalo razorno dejstvo i ubojitost.

(Telegraf.rs)

Video: Kuma Zejna nastupila na Prajdu: Napravila šou u Manježu, svi joj skandirali "Najbolja!"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sramota

    13. jul 2024 | 15:04

    Sta bi ministar policije uradio da je u pitanju njegov sin? E pa isto to valjda za svačije dete. Pronađite monstrume!

  • panić

    13. jul 2024 | 15:25

    ova kazna mu je kao dozivotna dokle god je živ ima da se plaši na najmanji šum kada čuje nesme nigde u javnost u nekoj vukojebini se nabio gde nema žive duše

  • Milan

    13. jul 2024 | 13:53

    Bravo za našu policiju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA