Suđenje za smrt niške studentkinje: Marija probala da pobegne pijanom vozaču? Veštačenje otkrilo potresan trag

 
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 2

Na današnjem glavnom pretresu saslušan je veštak sudske medicine Ivan Stojanović koji je objasnio kakav položaj je Marija zauzimala u trenutku kada je vozilo udarilo

Studentkinja Marija Šulović (25) koja je 2021. godine preminula od povreda zadobijenih u saobraćajnoj nesreći nakon tromesečnog lečenja, najverovatnije je pokušala da izbegne vozilo kojim je u pijanom stanju upravljao Nišlija Igor Stojković (41) . Veštačenje Zavoda za sudsku medicinu pokazalo je da je devojka u trenutku kada je Stojković udario skočila ili trčala, što ukazuje na mogućnost da je videla da joj preti smrtna opasnost te da je uzaludno pokušala da se spasi.

Mariju je 31. decembra 2020. godine na raskrsnici ulica Donjovlaške i Miodraga Petrovića Čkalje vozilom „mazda“ pokosio Stojković za koga je ustanovljeno da je u trenutku nesreće imao dva promila alkohola u organizmu što se smatra stanjem teške alkoholisanosti koje vozača čini nepodobnim za bezbedno učešće u saobraćaju. Devojka je zadobila teške telesne povrede od kojih se najpre lečila u Nišu da bi nakon toga bila prebačena u Beograd gde je preminula 22. marta 2021. godine. Zbog njene smrti pred Višim sudom u Nišu vodi se krivični postupak za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja protiv Igora Stojkovića.

Na današnjem glavnom pretresu saslušan je veštak sudske medicine Ivan Stojanović koji je objasnio kakav položaj je Marija zauzimala u trenutku kada je vozilo udarilo.

- U trenutku primarnog kontakta sa vozilom oštećena nije bila oslonjena na tlo. Veštačenjem smo utvrdili da je zadobila povrede u predelu prednje leve i zadnje desne strane tela. To znači da je sila delovala u dva akta, tako da je jedna grupa povrda nastala pri kontaktu sa vozilom a druga prilikom odbacivanja sa njega i padom na čvrstu podlogu. Veštačenjem nije bilo moguće utvrditi da li je prednjim levim ili zadnjim desnim delom tela bila okrenuta prema vozilu. Međutim, ono što smo mogli da utvrdimo da su joj noge u trenutku udarca bile u fazi skoka ili trčanja, odnosno da nijednim stopalom nije bila na tlu kada je došlo do kontakta sa automobilom – objasnio je Stojanović pred sudom.

Kako je navedeno i u sudskomedicinskom nalazu, ovo je ustanovljeno na osnovu povreda koje je devojka zadobila, jer ih nema na nogama, što bi se očekivalo da ih je zadobila da je stajala kada je automobil udario.

Optuženi Stojković je pred sudom priznao krivicu za saobraćajnu nesreću, ali ne i za smrt studentkinje, a odgovornost za njen gubitak života prebacio je na lekare koji su je, prema njegovim rečima "nesavesno lečili".Međutim, veštak Instituta za sudsku medicinu iz Beograda Zoran Mihailović potvrdio je pred sudskim većem na prthodnom glavnom pretresu, da je njena smrt u uzročno posledičnoj vezi sa povredama zadobijenim u nesreći.

- Plućna embolija je komplikacija povreda koje je dobila. Bila je bez svesti, priključena na aprat za veštačko disanje. Posle je došla svesti, ali sa povredama zbog kojih je bila vezana za bolničku postelju. Sve vreme je bila pod terapijom protiv tromboze, ali je i pored toga došlo do plućne embolije. Do embolije češće dolazi u prvih nekoliko nedelja lečenja, ali nije neobično i da nastane kasnije. Posledica je dugotrajnog ležanja usled povređivanja. To je poslednja u nizu komplikacija do koje je došlo usled povređivanja - objasnio je Mihailović.

Optužnicom VJT Niš Stojković se tereti za teško delo protiv bezbednosti u saobraćaju za koje se može izreći kazna zatvora od dve do 12 godina. Kako je navedeno u ovom aktu, on je izgubio kontrolu nad vozilom i udario u pešake.

- Na delu krivine koja se pruža udesno kretao se i neprilagođenom brzinom kretanja, osobinama i stanju puta, vidljivosti, atmosferskim prilikama i drugim saobraćajnim uslovima, tako da vozilo može blagovremeno da zaustavi pred svakom preprekom koju pod datim okolnostima može da vidi ili ima razloga da predvidi, kada nije obratio pažnju na pešake koji su se kretali jedan iza drugog desnom ivicom kolovoza gledano iz pravca ulice Kovanlučke, izgubio je kontrolu nad vozilom i prešao na levu polovinu kolovoza i tom prilikom prednjom desnom stranom svog vozila udario u predelu potkolenice leve noge i karličnog pojasa oštećenu koja je bila sa ocem. Automobil je posle naletanja na Mariju nastavio kretanje, nakon čega je sleteo sa kolovoza na zemljanu površinu i prednjim delom vozila udario u ogradu, a zatim i u nekoliko stabala voćnjaka – navedeno je u optužnici.

Suđenje će biti nastavljeno 29. avgusta kada će biti saslušan sudsko medicinski veštak Lidija Kostić Banović.

(Telegraf.rs.)

Video: Advokat Marko Janković

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Niš

    11. jul 2024 | 18:02

    Tragedija velika! Svi koji smo je poznavali samo reči hvale za nju! Marija je bila jednom divna osoba!

  • Vokitoki

    11. jul 2024 | 15:03

    Bio je precizan nema sta..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA