Radulović otkrio šta je novi svedok ispričao o nestanku male Danke (2): "Rekao je šta je video na deponiji"

 
K. P.
K. P.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 5 min.
  • 1

Advokat Stefan Ćorda navodi da ukoliko bi osumnjičeni koji je priznao krivicu istu negirao, odluku o tome "da li mu će mu se verovati" dodnosi sud

Advokat Stefan Ćorda i Mladen Radulović, šef deska portala Telegraf.rs u emsiji Novo jutro na "Prvoj TV" (neposredno pred iskaz Dejana Dragijevića) govorili su povodom novog saslušanja koje je tražio advokat okrivljenog Dejana Dragijevića. Oni su otkrili šta novi iskaz okrivljenog može da promeni kao i šta bi se dogodilo da se Dejan pridruži izjavi Srđana koji je negirao da je devojčicu ikada video.

Šta bi značilo za nastavka postupka ukoliko bi Dejan negirao ubistvo koje je nakon hapšenje priznao otkriva advokat Ćorda i da li bi današnje saslušanje moglo da promeni nešto?

- U ovoj fazi krivičnog postupka nema povlačenja iskaza. Na zapisniku to ostaje kasnije to sud procenjuje. Ne znam šta bi novo mogao da kaže, ako je već detaljno objasnio sve okolnosti tog slučaja, sem da menja iskaz u pravcu u kojem je išao pre njega, da nema veze sa tim slučajem. Bitno je reći da je branilac njegov mogao i imao tu zakonsku mogućnost, ako je smatrao da su postojali neki problemi u njegovom iskazu, da je bio pod prinudom ili bilo kakve neregularnosti, da istakne to Višem tužiocu, kasnije i sudu te neke nepravilnosti tokom istrage ukoliko su postojale, ali to se nije desilo. To je bitno jer će sud to sigurno da ceni u postpuku, jer ako bude menjao iskaz u nekom pravcu sud će ga pitati zašto to radi. Tako da mislim da ništa bitno ne može da promeni njegov iskaz pogotovo s obzirom na fazu kada to radi, a to je pre konačnih DNK dokaza - rekao je Ćorda.

Mladen Radulović je otkrio šta je novi svedok koji se javio Tužilaštvu nakon tri meseca ispričao o slučaju.

- Novi svedok koji se pojavio je otkrio da je na toj deponiji video kobnog dana osumnjičene Dragijevića i Srđana Jankovića. Malo je specifično što se svedok pojavio u kasnijoj fazi istrage, a ne istoga dana i on je zapravo rekao samo da ih je video na licu mesta. Svakako je nesporno da su oni tog dana bili u Banjskom polju jer za to postoje i snimici sigurnosnih kamera i GPS uređaj na njihovom automobilu koji beleži svaki metar putanje kojom su se kretali, tako da taj svedok očigledno nema ključnu inforamciju o tome gde se nalazi telo nestale ili ubijene devojčice Danke Ilić. Danas Dejan Dragijević ima zicer i može potpuno da promeni svoju priču i da svoje svedočenje sinhronizuje sa izjavom koju je dao Srđan Janković koji je rekao da devojčicu nikada nije video, jer njegov advokat prati medije i zna da čak od 500 DNK tragova izolovanih iz njihovog automobila nema DNK traga nestale devojčice tako da je jasno da fizičkih dokaza o nestanku i njihovoj krivici nema, osim priznanja koje je dao na početku istrage kada je uhapšen. Naravno, ukoliko makar jedan delić nije učinjen po zakonu biće po ZKP -u, iskaz će biti potpuno ništavan pa sada ima priliku da sebe izvuče iz cele situacije. Ukoliko se za šest meseci ne podigne optužnica i ne nađu nikakvi dokazi poput DNK tragova ili tela devojčice, oni će biti pušteni na slobodu - priča Radulović.

On dodaje i da bi Dejan mogao da se nagodi sa Tužilaštvom u slučaju da zna gde je telo i tako sebi smanji kaznu zatvora.

- Jedino u slučaju da on zna gde je telo, što je praktično nemoguće jer po priznanju telo sa deponije nije prenosio on već njegov brat, ali ukoliko bi u teoriji znao, to bi moglo da mu posluži kao moneta za trgovinu sa Tužilaštvom i on bi mogao da dobije mnogo manju kaznu nego što bi to bilo za učinjeno krivično delo - priča Radulović.

Stvari koje se kose sa zdravom logikom se samo nižu, a Radulović otkriva jednu od njih.

- Podsetimo, kada govorimo o prvim informacijama koje su date na saslušanju u policiji, on je priznao monstruozno krivično delo. Sve se, naravno, kosi sa zdravom logikom jer je rekao da je Janković upravljao automobilom, a da je on udavio devojčicu, jer u tom momentu ukoliko on nije bio za volanom, nije ni u kakvom delu i nije bilo potrebe da to uradi - ističe.

Advokat Stefan Ćorda navodi da ukoliko bi osumnjičeni koji je priznao krivicu istu negirao, odluku o tome "da li mu će mu se verovati" dodnosi sud.

- To šta će se dogoditi ukoliko on nakon priznanja ipak odluči da negira krivicu je pitanje za sud. Kada sam rekao da im ne bih verovao, to je u sklopu trenutne situacije. Ja veruje da su svi DNK dokazi sada uzeti kako treba u skladu sa zakonom. Njihovi iskazi se procenjuju u odnosu na druge dokaze u postupku. Čuli smo glavog tužioca da će on ići ka tome da podigne optužnicu, to mi je malo iskreno problemtaična izajava kao pravnika u ovoj fazi postupka, ja bih obavio rekontrukciju događaja da bi se videlo da li je to verovtno što okrivljeni pričaju ili ne pa se to ponovo ukalupi sa drugim dokazima - objasnio je Ćorda.

On takođe otkriva da li zakon dozvoljava menjanje iskaza i ako da, koliko puta i kako na to gleda sud.

- Okrivljeni mogu da, u svakom trenutku, dopune svoje iskaze ili nešto preciziraju i objasne, a često oni to i promene. Zakon ne ograničava koliko puta nože da se da iskaz, ali za okrivljenog nije dobro da se to pretvori u neko šegačenje jer onda to samo ide njima na štetu - ističe.

Podsećamo, Danka Ilić (2) nestala je u utorak, 26. marta u Banjskom polju kod Bora oko 13.45 časova. Njeno ubistvo prizano je Dejan Dragijević koji je izjavio da je sa kolegom Srđanom Jankovićem, Danku udario automobilom, a potom je on zadavio. Telo do danas nije pronađeno.

(Telegraf.rs)

Video: Snimak osumnjičenih za ubistvo Danke Ilić: Sprovedeni u tužilaštvo na novo saslušanje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran Petrović

    11. jul 2024 | 13:18

    Poštovani, ako znate svaki milimetar putanje auta kojeg su radnici vozili, onda vam je poznato sve. I da li je auto udario malu Danku i da li su je odneli na deponiju!!! I gde sve još i kada!!1 Drugo, majka će se uskoro poroditi pa će onda moći na poligraf bez ikakve smetnje...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA