Određen pritvor Nišliji osumnjičenom za pranje para: Njegov brat je pripadnik "balkanskog kartela"

 
J. P.
J. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Njegovom bratu se sudi kao pripadniku “balkanskog kartela” za šverc sedam tona kokaina

Na predlog Javnog tužilaštva za organizovani kriminal sudija za prethodni postupak je odredio do 30 dana pritvor M.L. osumnjičenom pripadniku grupe koja se sumnjiči da je krađama i razbojništvima po Evropi stekla 13 miliona evra kojim novcem su u Srbiji i Grčkoj kupovali nekretnine i luksuzne stvari, potvrđeno je Telegrafu. 

Kako Tanjug saznaje, M.L. je inače Marko Lazarević iz Niša, brat Mladena Lazarevića kom se sudi kao pripadniku “balkanskog kartela” za šverc sedam tona kokaina i čije ubistvo su prema rečima okrivljenih, saradnika Srđana Lalića i Bojana Hrvatina planirali pripadnici grupe Veljka Belivuka.

Mediji navode da je on kao pripadnik grupe “Pink panter” zajedno sa Milanom Ljepojom, za čije ubistvo se sumnjiče pripadnici Belivukove grupe, i još nekoliko ljudi opljačkao zlataru u Dubaiju.

Marku Lazareviću je pritvor određen zbog opasnosti od bekstva, da ne bi uticao na svedoke i da ne bi ponovio krivično delo, potvrđeno je Tanjugu u tom tužilaštvu. On se na saslušanju u tužilaštvu branio ćutanjem.

S obzirom da se ostalih šest osumnjičenih nalaze u pritvoru, oni će biti saslušani u daljem toku postupka. Njegov brat Mladen Lazarević se krivičnom prijavom tereti da je organizator ove kriminalne grupe, čiji pripadnici se terete za krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela i pranje novca.

Sumnja se da je ova organizovana kriminalna grupa delovala sa ciljem da, lažnim prikazivanjem činjenica o poreklu novca, kupujući nekretnine u Srbiji i Grčkoj, kao i skupocene automobile, prikriju nezakonito poreklo imovine koja je pribavljena kriminalnom delatnošću pripadnika OKG u dužem vremenskom periodu.

Kako je MUP ranije saopštio, sumnja se da su od 2006. do 2023. godine, pripadnici ove grupe izvršenjem krivičnih dela razbojništva i teških krađa u inostranstvu, otuđili imovinu i pribavili protivpravnu imovinsku korist u vrednosti od najmanje 13.000.000 evra u vidu skupocenih satova, nakita, dijamanata i drugih vrednih predmeta.

Zatim su vršili prenos imovine, lažno prikazivali činjenice prilikom polaganja gotovine u poslovnim bankama u nameri prikrivanja njenog nezakonitog porekla, kupovali i prodavali devize, kao i sticali imovinu i to: stambeno-poslovni objekat u Nišu sa 16 stambenih jedinica, poslovnom jedinicom i 18 garažnih mesta, dve stambene jedinice u Nišu, 7 apartmana na Kopaoniku, dva apartmana u Grčkoj, sve u ukupnom iznosu u trenutku sticanja od oko 1.300.000 evra.

Pretresom stanova i drugih prostorija na teritoriji grada Niša, koje koriste osumnjičeni, pronađena je i oduzeta poslovna dokumentacija, luksuzni ručni sat, veća količina novca u evrima i švajcarskim francima, kao i drugi predmeti važni za krivični postupak.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Advokat Marko Janković

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA