Vreme čitanja: oko 5 min.

"Jašeš najbolje konje, a ne daš da te pipkam": Svedok na suđenju instruktoru jahanja otkrila da je bila žrtva

Vreme čitanja: oko 5 min.

Suđenje instruktoru jahanja Milošu Đukiću ušlo je u fazu ispitivanja svedoka

  • 0
Miloš Đukić, instruktor jahanja Printskrin: Instagram/M.Dj.

U Višem sudu u Beogradu danas je ispitivanjem svedoka nastavljeno suđenje instruktoru jahanja Milošu Đukiću, optuženom da je počinio više krivičnih dela silovanja i polnog uznemiravanja nad polaznicama škole jahanja od kojih su neke bile maloletne. U sud su pozvana tri svedoka, a svedočila su dva.

U sud su pozvane instruktorka jahanja i suvlasnica konjičkog kluba A. L, devojka A. L, koja je dolazila u klub, a koja je ispričala da je i sam doživela seksualno uznemiravanje, kao i Bojan Ivković, član kluba, a čija se ćerka druži sa jednom od oštećenih.

Doneta je odluka da Marina Gunjača poslednja bude ispitana jer bi njeni ispitivanje bilo najopširnije, ali ona nije došla na red jer je ispitivanje druga dva svedoka trajalo dva sata i svedočiće na narednom suđenju.

"Želela sam sve da ispričam"

Svedok A. L. ispričala je da je u klub došla 2009. godine, ali da ga je napustila u nekom momentu i ponovo se vratila 2016. godine.

- Miloševo neprimereno ponašanje prema meni počelo 2017. godine. Prvo su bili nepromereni komentari, a onda dodirivanje. U jesen 2017. godine je došao u boks u kom sam bila dok sam spremala konja. Prišao mi je s leđa, obgrlio me i dodirivao po telu. Skamenila sam se. Rekao je: "Nastavi s tim što radiš i pusti me da te vaćarim". Kad mi je otkopčao šlic i gurnuo ruku u donji veš, odgurnula sam ga i prešla sa druge strane konja, a on se povukao - ispričala je i dodala da se Đukić nakon toga ponašao kao da se ništa nije dogodilo.

Istakla je da se slično dešavalo još desetak puta, dok 2020. godine nije napustila klub.

Napomenula je i da je upućena u činjenicu da je protiv Đukića već vođen postupak za seksualno uznemiravanje.

- Miloš i Marina Gunjača su mi tekli da su ga dve devojke prijavile za seksualno uznemiravanje 2010. godine, hteli su da budem svedok. Meni se tada još ništa nije desilo, nisam znala ni da su druge devojke imale neprijatnosti. Tražili su da kažem da ti navodi nisu tačni. Svedočila sam u tom postupku, mislim da je i Marina - dodala je.

Istakla je da je o onome što je doživela razgovarala sa Olgom M, koja je svedočila na prošlom ročištu, kada je rekla da nije bila upućena u sve što se dešavalo oštećenima.

- Olga je rekla da se slično desilo i njoj i dogovorile smo se da u klub dolazimo zajedni jer nam onda ne bi mogao ništa - rekla je A. L.

Dodala je i da je za istale devojke saznala na žurki koja je napravljena u klubu kada je Đukić otišao iz njega.

- Njima se tada rodila ideja da prijave. Ja sam znala samo za jednu devojku, dok sam za još jednu naslućivala. Razgovarala sam sa T. I, ona mi je rekla zašto su ona i U. I. otišle iz kluba, a naslutila sam da je i U. I. imala neprijatnosti sa Đukićem. Marina je rekla da je žurka zato što je Miloš otišao iz kluba i zbog toga što sada sve devojke koje su otišle mogu da se vrate - ispričala je.

Ispričala je da nije odmah svatila koliko su Đukićevi komentari neprimereni jer su "i Miloš i Marina bili vulgarni". Potom je nabrojala nekoliko neprimerenih seksualnih komrntara, među kojima je bila i rečenica da "trlja čavku o prednji unkaš" što je Đukić, sudeći po svedočenjuma, govorio svim oštećenim devojkama.

Ona je, odgovarajući na pitanja odbrane, istakla da "kao jahač objašnjava da unkaš ni na jedan način ne utiče na tehniku jahanja", niti je u vezi s njom.

- Posle žurke se nisam vratila u klub, ali sam povremeno dolazila. K. Š. mi je ispričala šta se njoj desilo i rekla da će da podnese prijavu. Niko mi nuje tražio da ga prijavim i ispričam šta se desilo, to je bila moja odluka, želela sam da ispričam sve. Sa Marinom nisam razgovarala o onome što mi se desilo jer je jako neprijatna osoba - dodala je.

Dok ju je Đukić seksualno uznemiravao osećala je strah i šok, a kasnije je, kako je rekal, znala šta od njega može da očekuje, pa bi ga odgurnula čim joj se približi.

- Poslednji put je rekao: "Jašeš najbolje konje, a nikada me nećeš pustiti da te vaćarim". Posle toga više nije ništa pokušavao - zaključila je.

"Reagovao sam po savesti"

Svedok Bojan Ivković, koji je i sam bio član kluba, rekao je pred sudom da je "reagovao kako ga je savest povukla".

- Ćerka mi se požalila kada joj je jedna od oštećenih ispričala šta se desilo. One su vršnjakinje, tada su imale 14-15 godina. Razgovarao sam sa Marinom Gunjačom, kasnije i sa Milošem, koju je sve kategorički negirao - rekao je.

Istakao je da su se "devojke ohrabrile" i da su se okupile u cilju da njihova priča dođe pred sudsko veće.

Ispričao je da je devojčicu koja je doživela uznemiravanje savetovao da to ispriča roditeljima.

- Predložio sam i da niko ne dolazi u klub kako se nešti slilno ne bi ponovilo dok se ne reaguje. Ja nisam prijavio jer nemam neposredna saznanja. Očekivao sam da će roditelji devojaka da podnesu prijavu. Ne mogu da prijavim nešto čemu nisam svedočio - dodao je.

Đukićev branial zatražio je ukidanje pritvora i zamenu kućnim pritvorom, ističući da je Đukić "u pritvor došao na nogama", a da je sada u invalidskim kolicima i da zbog zdravstvenog stanja ne bi mogao da ponovi krivično delo.

Istakao je da sud može da mu odredi i zabranu dolaska u konjički klub, s obzirom na to da se svako krivično delo za koje se tereti dogodilo tamo.

Sud je odbio predlog za ukidanje pritvora, a sudija je istakla da su razlozi za pritvor i dalje vqlifni zbig prirode krivičnog dela, brojnosti oštećenih, ali i zbog trajanja krivičnog dela, rekavši Đukiću da je "iskazai bezobrizrnost i upornost".

Naredno ročište zakazano je za 30. avgust, a pozvana je svedok Matina Gunjača.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA