Vreme čitanja: oko 4 min.

Samostreli se koriste u sportu i lovu, ali mogu da budu zloupotrebljeni: Jako ih je lako nabaviti

Vreme čitanja: oko 4 min.

Većina samostrela spada u D kategoriju oružja koju mogu da kupe svi koji imaju 16 ili više godina, samo uz ličnu kartu

  • 2
samostrel policija Foto: Shutterstock

U samo tri dana, dva čoveka izašla su na ulice Beograda sa samostrelima. Miloš Žujović je u subotu ispred ambasade Izraela iz samostrela, koji je nosio u kesi, pucao na pripadnika Žandarmerije koji je bio na dužnosti. Pogodio ga je u vrat. Žandarm na dužnosti je, u samoodbrani, zapucao i ubio Žujovića. Drugi slučaj dogodio se juče, kada je Ž. B. sa samostrelom ušao u krug zgrade MUP. Prosečan građanin verovatno bi se zapitao odakle tim ljudima samostrel, ali on, zapravo, izuzetno lako može da se nabavi.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić je, nakon napada ispred ambasade, rekao da je Žujović koristio samostrel koji spada u D kategoriju oružja za koje nije potrebna nikakva dozvola i da ga je kupio u jednoj prodavnici u Zemunu dan pre terorističkog akta ispred ambasade.

Samostrel, oružje koje se sastoji od luka kojije montiran na deblo, ima poseban mehanizam koji na deblu drži tetivu nategnutu sve dok ne dođe vreme za ispaljivanje strele. Danas se koristi u sportu, odnosno streličarstvu, kao i u sportskom lovu. Ipak, kao što smo svedočili prethodnih dana, može da bude zloupotrebljen.

Samostrel natezne težine ispod 101 libre, odnosno oružje sa tetivom ili oprugom čija je sila zatezanja tetive manja od 450 njutna, kako je navedeno u Zakonu o oružju i municiji, spada u D kategoriju oružja, zajedno sa hladnim oružjem, gasnim sprejevima, elektrošokerima, vazdušnim oružjem čija je kinetička energija manja od 10,5 džula ili je brzina projektila manja od 200 metara u sekundi i kalibra 4,5 milimetra ili manjeg.

Oružje iz D kategorije može da se nabavlja i drži bez isprave i prijave nadležnom organu, a samostrel može da kupi svaka osoba starija od 16 godina, uz priloženu ličnu kartu, kao i pravna lica i privredni subjekti.

U C kategoriju oružja spadaju samostreli čija je sila zatezanja tetiva veča od 450 njutna. Takvo oružje mogu da nabave stariji od 18 godina, kao i pravna lica, ukoliko je to u skladu sa delatnošću kojom se bave, koja mogu bez prethodnog odobrenja za nabavljanje oružja izdatog od strane nadležnog organa, da nabave i drže to oružje. Ono što je bitno jeste da u roku od osam dana oružje moraju da prijave nadležnom organu na propisanom obrascu i da uz zahtev podnesu i dokaz o poreklu oružja.

Za samostrel ne treba mnogo novca

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je i da je Miloš Žujović samostrel kupio za 6.900 dinara i istakao da "zakon pod hitno mora da se menja i uskladi sa realim životom".

- Kako samostrel nije opasan, kad je žandarm zamalo izgubio život? - upitao je Dačić.

Samostreli za odrasle mogu da se kupe u radnjama ili na internetu i to već od 3.600 dinara, a njihova cena se kreće i do nešto više od 72.000 dinara. Postoje i dečji modeli, koji mogu da se nabave za 2.500 dinara, a navedeno je da su namenjeni deci od šest i više godina, kao i da su "apsolutna kopija pravog samostrela sa skraćenom ručicom za pucanje pomoći sigurnosnih strelica za usisnom čašom". Navedeno je i da ima prednji i zadnji nišan i da je "neverovatno precizan".

Video: Opsadno stanje ispred ambasade nakon terorističkog napada u Beograedu

Davanje samostrela na korišćenje

Kako je navedeno u Zakonu o oružju i municiji, dozvoljeno je davati samostrel na korišćenje u otvorenim i zatvorenim prostorijama namenjenim za streljačke sportove, kao i obuku u rukovanju oružjem. Streljačka organizacija takođe može da da svoje registrovano oružje na poslugu drugoj streljačkoj organizaciji, koja ima registrovanu istu vrstu oružja, a sve na osnovu pisanog ugovora.

Oružje iz kategorije D može da se da ovlašćenom serviseru radi popravke, odnosno prepravke oružja, kao i ovlašćenom prodavcu radi komisione prodaje.

Vlasnik oružja može, zbog putovanja ili preseljenja, da da oružje na čuvanje pravnom licu ili preduzetniku koji ispunjava prostorno-tehničke uslove za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja.

Za prevoz oružja, osnovnih delova za oružje i municije i oružja svrstanog u kategoriju D, potrebno je rešenje nadležnog organa odnosno Ministarstva, koje se donosi u roku od 15 dana od dana podnošenja zahteva za odobrenje prevoza.

Video: Snimak hapšenja: Ovo je čovek koji je sa samostrelom ušetao u krug policijske stanice u Beogradu

Kaznene mere

Kaznom od 5.000 do 150.000 dinara može, kada je u pitanju oružje kategorije D, da bude kažnjen roditelj ili staralac maloletnog lica mlađeg od 16 godina koje je nabavilo odnosno držalo oružje iz kategorije D, a ako je to posledica njegovog propuštanja dužnog nadzora nad maloletnikom i ako je u mogućnosti je da takav nadzor vrši.

Novčanom kaznom u izonosu od 20.000 do 150.000 dinara ili kaznom zatvora do 60 dana, može da bude kažnjeno fizičko lice koje ne rukuje pažljivo oružjem i ne čuva ga savesno, na taj način da ne dođe u posed neovlašćenih lica i ugrozi beznednost ljudi i objekata, navedeno je u Zakonu o oružju i municiji.

Istom kaznom može da bude kažnjen onaj ko oružje ne prenosi ispražnjeno od municije.

Kada su u pitanju pravna lica, ona mogu da budu kažnjena novčanom kaznom od 100.000 do 2.000.000 dinara ukoliko licu mlađen od 16 godina prodaju oružje iz kategorije D.

Uz kaznu može da bude izrečena i zaštitna mera oduzimanja oružja i municije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tx

    2. jul 2024 | 19:30

    Pre nekog vremena u mom selu je čovek ubijen staklenom flašom, pa jel trebalo zabraniti staklenu ambalažu

  • Ne razumem

    2. jul 2024 | 20:08

    Kad ga je video onakvog zasto mu je dozvolio da blizu pridje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA