≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

U tri dana dva muškarca na ulicama Beograda sa samostrelima: Jedan krenuo u ambasadu, drugi u zgradu policije

Vreme čitanja: oko 4 min.

Nakon što je Miloš Žujović pucao iz samostrela na pripadnika Žandarmerije ispred izraelske ambasade, drugi muškarac ušao je sa istim oružjem u krug zgrade MUP

  • 3
Samostrel, izraelska ambasada, MUP Foto: Telegraf.rs

Samo dva dana nakon što je konvertit iz sela kod Mladenovca Miloš Žujović (25) pucao iz samostrela na pripadnika Žandarmerije ispred izraelske ambasade, u Beogradu je uhapšen Ž. B. (56), koji je sa samostrelom ušao u krug zgrade MUP u Durmitorskoj ulici.

On je, kako je saopštio ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, ušao u krug zgrade MUP u Durmitorskoj iz pravca Kneza miloša 101 i prošao pored zaustavne rampe, koja je bila spuštena. Oglušio se o naređenje da stane, a zatim ubrzanim korakom napustio krug zgrade i uputio se ka Sarajevskoj ulici, gde ga je policija sustila i uhapsila.

U njegovom rancu pronađen je samostrel sa sedam strela, od kojih je jedna bila u oružju, a druge pored, nekoliko noževa, šilo, nunčake i tegla sa topovskim udarom.

Samostrel Foto: Telegraf

Policija istražuje motive njegovog dolaska u zgradu MUP sa toliko količinom oružja, a Dačić je naveo da Ž. B. nije na postojećem spusku ekstremista. Ipak, policija vrši detaljne provere, te je pretresen njegov stan.

Ž. B. je izjavio da ga "progone mafija i službe", te da zato nosi tu količinu oružja sa sobom, zbog čega je naložen lekarski pregled kako bi bilo ustanovljeno da li je uračunljiv, a o daljem postupanju u njegovom slučaju odlučiće tužilaštvo.

Pogodio pripadnika Žandarmerije

Puka je sreća da Ž. B. samostrelom nije nikoga povredio, s obzirom na to da je samo dva dana ranije Miloš Žujović upravo iz samostrela, koji je izvadio iz kese koju je nosio, pogodio u vrat pripadnika Žandarmerije koji je bio na dužnosti u kućici kod ambasade Izraela. Žandarm Miloš Jevremović odmah je reagovao, zapucao u pravcu Žujovića i ubio ga.

Predsednik Aleksandar Vučić je u svom obraćanju javnosti istakao da je Žujović bio praćen od strane policije.

- Oni su praćeni po liniji indikativnih na terorizam. Glavni terorista je sinoć došao da poseti majku. Posle toga se gubi mogućnost praćenja i na kraju se to ovako jutros završilo - rekao je predsednik.

Ministar Dačić dodao je da se traga za ljudima sa kojima je bio u kontaktu. On je pokazao fotografiju napadača i rekao da je nastala u martu u odeljenju za strance i da ona "govori o stepenu zaslepljenosti teroriste".

Žena Miloša Žujovića Foto: MUP

Bio u kontaktu sa muškarcem koji je hapšen zbog ekstremizma

Žujovićev napad okarakterisan je kao teroristički akt, a otkriveno je da je prešao u islamsku veru i uzeo ime Salahudin, preselio se u Novi Pazar i bio u kontaktu sa Igorom Despotovićem, koji je pre dve godine već hapšen zbog toga što je bio administrator više militantnih grupa na internetu koje su pozivale na Džihad.

Despotović je u aprilu je osuđen za podsticanje na izvršenje terorističkih dela. Viši sud mu je izrekao prvostepenu kaznu zatvora od tri godine, dok Apelacioni sud treba da donese konačno odluku, s obzirom da je u pitanju druga prvostepena presuda.

Proglašen je krivim jer je kontinuirano i javno, putem video snimaka, fotografija i tekstova iznosio i prenosio ideje kojima se posredno podstiče na vršenje krivičnog dela terorizam. U optužnici je navedeno da je on na društvenim mrežama napravio nekoliko profila koji su bili javni i dostupni svima.

Na tim profilima je postavljao niz tekstova, snimaka i fotografija koji veličaju organizaciju, koja je od strane Ujedinjenih nacija proglašena za terorističku - "Islamska država". Objanvljivao je i fotografije naoružanih pripadnika i vođa terorističke grupe "Al-Kaida".

Takođe, Despotović je osuđivan presudom Višeg suda u Beogradu 2018. godine zbog krivičnog dela rasna i druga diskriminacija, na kaznu zatvora u trajanju od 6 meseci, koja je izvršena u prostorijama u kojima stanuje, uz primenu elektronskog nadzor.

Despotović je takođe uhapšen, kao i još jedan muškarac Kemal Begović, u čijem je stanu policija pronašla prsluk sa zastavom tzv. Islamske države na leđima.

- Međutim, imate i druge stvari, kod jednog lica je pronađen snimak gde se zaklinje na vernost sa nožem u ruci tzv. Islamskoj državi. Kada pogledate šta je u stanovima tih ljudi, vidite da su pripadnici ekstemista - dodao je Dačić.

Oružje u stanu

Pretresen je i stan u Novom Pazaru u kom je pronađeno oružje i zastave islamske države, a koji pripada Senadu Ramoviću Becanu (51), tekfirovcu koji je zbog terorizma proveo 13,5 godina iza rešetaka.

Sumnja se da je pobegao na Kosovo i Metohiju, gde ima saradnike iz vehabijskog pokreta.

Ramović je, osim za krivična dela terorizma i nedozvoljenog držanja oružja bio optužen da je nameravao da ubije tada glavnog muftiju Islamske zajednice u Srbiji Muamera Zukorlića. Planirano je da Ramović, Hot i Hodžić gađaju džip u kome je bio muftija Zukorlić, navedeno je prilikom suđenja u Specijalnom sudu.

- Ja da sam hteo Muftiju da ubijem, ja bih ga kamenom ubio. Meni ne treba puška za njega. Znam tačno lokacije, đe se kreće, kad se kreće, tačno određeno kad ide na ručak nedeljom u Orlje, u njegovo selo. Sačekat ga, kamenom ga ubit i stutat ga u provaliju - rekao je Ramović.

(Telegraf.rs)

Video: Upucao pripadnika Žandarmerije, ubijen u samoodbrani: Trenutak kada odnose telo teroriste

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Xxcxs

    2. jul 2024 | 11:13

    Lepo done donesete zakon da je samostrel zabranjen I imate osnova,ovako nista nemate,covek ode legalno u army shop I kupi

  • Iso

    2. jul 2024 | 13:13

    Treba zabraniti dase prodaje

  • Перагеније

    2. jul 2024 | 12:51

    "U tri dana dva muškarca na ulicama Beograda" - НВОи и њихови господари нити ору, ни копају...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA