≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Otkriveno gde je terorista kupio samostrel i koliko ga je platio: Dačić izneo najnovije informacije o napadu

I. N.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Dačić i ambasador Izraela u Srbiji stigli su u Urgentni centar nešto pre 9 sati, kako bi obišli povređenog žandarma koji je juče operisan u toj ustanovi

  • 15
Ivica Dačić u posedi povređenom pripadnika Žandarmerije Foto: Tanjug/Marko Đoković

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan obišli su danas u Urgentnom centru pripadnika Žandarmerije koji je ranjen juče ispred izraelske ambasade u Beogradu, prilikom obavljanja službene dužnosti.

Dačić i ambasador Izraela u Srbiji stigli su u Urgentni centar nešto pre 9 sati, kako bi obišli povređenog žandarma koji je juče operisan u toj ustanovi.

Ministar i ambasador su se potom obratili medijima, a Dačić je otkrio najnovije informacije o napadu.

Dačić je rekao da je ovaj teroristički akt sasečen u početku.

Ministar je rekao da je Žujović prvo otišao do sinagoge, ali da se zbog velikog broja pripadnika policije potom uputio ka ambasadi.

On je istakao da je supruga Žujovića napustila Srbiju 27. juna.

"Otišla je u Crnu Goru, odakle je ona. Želim da kažem i da je prilikom pretresa njegove kuće u Mladenovcu, policija pronašla račun za samostrel. On je kupio samostrel dan pre napada, 28. juna u radnji u Zemunu", rekao je Dačić i dodao da je plaćen 6.900 dinara.

Ministar je naveo da samostrel spada u kategoriju D, i da nije potrebna dozvola organa da se kupi.

Govoreći o akciji policije širom zemlje, ministar je rekao da su izvršeni pretresi na više desetina lokacija i da je sa više desetina ljudi razgovarano.

On je rekao da je privedeno nekoliko lica, juče je uhapšen Igor Despotović i njemu je određeno zadržavanje.

"On je takođe konvertit u islam i osuđen je pre nekoliko godina za pozivanje na džihad. Taj postupak je još u toku. Bio je u bliskoj vezi sa Žujovićem", rekao je Dačić i dodao da je određeno zadržavanje i za Kemala Begovića iz Novog Pazara u čijoj kući je pronađen prsluk sa simobolim Islamske države.

"Takođe i lice Haris Šundo iz Goražda, BiH, koji nema odobren boravak u Srbiji i njemu će biti određena mera udaljavanja iz Srbije", istakao je Dačić.

Dačić je rekao da su prilikom pretresa na nekim lokacijama pronađeni video zapisi, tačnije u kući jednog od lica, na kojima se vidi kako se sa nožem u ruci zaklinje na vernost Islamskoj državi.

Dačić je rekao i da je od Crne Gore traženo da obavi razgovor sa suprugom Žujovića.

"Malo je sumnjivo što je napustila zemlju baš dva dana pre ovoga", rekao je Dačić.

"Hvala srpskim lekarima što su spasili Miloša"

Ambasador Vilan je rekao da je poseta povređenom žandarmu njegov "najsrećniji trenutak u poslednja 24 sata".

"Kada sam video u kakvom je stanju žandarm Miloš želim da se zahvalim srpskim lekarima koji su mu spasili život. Jer znamo da u ovakvom terorističkim aktima i delima, veoma je mala razlika od stanja u kom se on sada nalazi i onog najgoreg", rekao je Vilan.

Ambasador se zahvalio vladi i policiji što su ambasada, ali i njegova porodica i njegovi sunarodnici zaštićeni ovde.

"Mi itekako dobro znamo šta znači terorizam", rekao je Vilan i dodao da nema opravdanja za ovakva dela.

"Nema opravdanje za 7. oktobar kao ni za napada na Jevreje, bilo kad i bilo gde u svetu. Trudimo se da ova poruka stigne svuda u svet. Ono što se desilo Izraelu može sutra da se desi i Evropi, a nažalost desilo se u Srbiji", rekao je Vilan.

Ivica Dačić i Jahel Vilan u posedi povređenom pripadnika Žandarmerije Foto: Tanjug/Marko Đoković

Ambasador je rekao da je uveren i da zna da je Srbija bezbedna zemlja i pozvao je građane Izraela da nastavljaju da dolaze.

"I danas se osećam u sigurno i bezbedno u istoj meri kao što sam se osećao i juče pre 11 sati kada se sve ovo desilo. Uveren sam da srpski organi daju sve od sebe da istraže ovaj akt", rekao je Vilan.

Novinarima se obratio i lekar UC doc. dr Dušan Micić i potvrdio da je Jevremović stabilan.

"On je na jedinici Intenzivne nege i očekuje ga oporavak od operacije koju je imao", rekao je Micić.

Podsetimo, pripadnik Žandarmerije Miloš Jevremović (34) ranjen je juče u napadu ispred izraelske ambasade u Beogradu, kada je pogođen samostrelom u vrat.

Napadač je identifikovan kao Miloš Žujović (25), versko ime Salahudin, konvertit iz Mladenovca, koji je prešao da živi u Novi Pazar. Jevremović je u samoodbrani pucao na Žujovića, koji je preminuo od zadobijenih povreda.

(Telegraf.rs)

Video: Telegraf na licu mesta: Policija upravo pretresa kuću teroriste u selu Amerić

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Драган

    30. jun 2024 | 09:51

    Србија је пуна “избеглица” ,а то је средина где су терористи инфилтрирани.Велика грешка српских институција да су дозволили неконтролисан улазак у аСрбију.Демагогија је психичка болест -не виде истину .

  • Vojislav

    30. jun 2024 | 09:31

    Gde ste sada ljubitelji Hamasa, Hezbolaha i ostalih ljudskih bednika koje nazivate borcima za slobodu?

  • Vox

    30. jun 2024 | 10:04

    Znam jedno, na zapadu su se utrkivali ko ce biti ,,humaniji,, pustiti svakog da ima pravo, medjutim danas cupaju kosu i shvataju da su grdno pogresili, ali avaj kasno, pice kamila vodu sa Rajne, rece Nostradamus...Orban je zakon

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA