Vreme čitanja: oko 5 min.

Posvađali se sa kumom oko Kineza i motora "Harli Dejvidson", pa ga ubili nožem: Evo kolika kazna im preti

Vreme čitanja: oko 5 min.

VJT Niš zatražilo 10 godina zatvora za Miodrag Musića (42) zbog ubistva kuma, a devet godina zatvora za njegovog oca Gorana (63) zbog saučesništva

  • 0
Niš, ubistvo Foto: D. K.

Više javno tužilaštvo u Nišu zatražilo je danas od Višeg suda u Nišu da Miodrag Musić (41) iz Niša bude osuđen na zatvorsku kaznu od deset godina zbog ubistva nožem svog venčanog kuma Aleksandra Dragišića (46), a da njegov otac Goran Musić (62) bude osuđen na devet godina zatvora zbog saizvršilaštva.

Zločin se dogodio 1. marta prošle godine, oko 23 sata, u stanu u u kući u Ulici Nikole Kopernika u kojoj su kao podstanari živeli Goran i Aleksandar. Potezanju noža i ubistvu prethodila je bizarna svađa i tuča zbog između Miodraga i Aleksandra oko toga da li Kinezi mogu da naprave motor "Harli Dejvidson".

Miodrag Musić je u završnoj reči, kao i tokom glavnog pretresa, negirao svoju krivicu.

„Nisam to uradio. Ja mogu da budem sve, ali ne ubica. Ne znam ko je to učinio, a da znam kaznio bi ga. Nikada u životu nisam napao nekog. Ja nisam nasilan čovek. Nikada za 42 godine nikoga nisam napao. Jesam osuđivan, jesam se bio odao tabletama i još nekim drugim stvarima, jer sam bio slab i nisam mogao da podnesem bolest i smrt svog mlađeg brata“, istakao je Miodrag.

Njegov otac Goran u svojoj završnoj reči negirao je krivicu za saučesništvo u zločinu.

„Nisam ni najmanje kriv za kritičan i tragičan događaj. Od kada se dogodio razmišljam da li sam nekako mogao sprečim da se ne dogodi. Mnogo me je pogodila ta tragedija, a moj život je uništen, naročito što je Aleksandar stradao od ruke mog sina. Ja stvarno nisam kriv, to nikako nisam mogao da sprečim“, naglasio je Goran.

On je kazao da nije istina, kao što je navedeno u optužnici Višeg javnog tužilaštva, da se sa sinom dogovorio da ubiju kuma i da je mirno sedeo kada su se Miodrag i Aleksandar posvađali i potukli.

„Istina je da sam pokušao da ih razdvojim, a nakon što je Miodrag ubo Aleksandra pokušali smo da mu pomognemo, pozvao sam Hitnu pomoć. Ja zaista ne znam zbog čega moj sin laže. On je uništio četiri života – svoj, svoje ćerke, moj život i svoje majke. Apsurd je zbog čega laže, zbog čega je počinio to delo i zbog čega želi da obojica idemo na robiju“, kazao je Goran.

Viši javni tužilac Lidija Simović je u završnoj reči istakla da tužilaštvo ostaje u potpunosti pri optužnici i dodala da su dokazi izvedeni tokom glavnog pretresa i delimično osvedočenje okrivljenih potrvdili da se ubistvo dogodilo na način opisan u optužnici. Opružnicom je Miodarag okrivljen za ubistvo, a Goran za saizvršilaštvo jer je krvavi zločin mirno posmatrao sedeći na krevetu ne čineći ništa da ga spreči.

„Miodrag se branio da je nije kriv i da u vreme izvršenja ubistva nije bio u stanu. Međutim, veštak je potvrdio da krv na nogavici njegove trenerice potiče sa Aleksandrove ruke, i da je ta fleka nastala u vreme dok je još bio živ. Goran se pred tužilaštvo branio da nije video momenat kada je Miodrag potegao kuhinjski nož, ali je prilikom svedočenja pred sudom rekao da je video kada je Miodrag prišao kuhinjskom stolu, uzeo nož i ubo Aleksandra u levu stranu grudnog koša. Za to vreme on je mirno sedeo, a nakon uboda su ostavili Aleksandra bez pomoći. Umesto da pomognu čoveku oni su sa dva peškira pokušavali da uklone tragove. Jednim peškirom brisali su krv sa poda i drugih delova stana, a drugim peškirom su brisali Aleksadra“, kazala je Simović.

Prema njenim rečima, VJT je kao otežavajuće okolnosti za Miodraga prilikom određivanja visine kazne uzelo u obzir to da je sa Aleksandrom bio u kumovskim odnosima, to što je ranije bio osuđivan za krivično delo sa elementima nasilja, to što je pobegao sa lica mesta bez pozivanja Hitne pomoći, to što je sakrio nož i nije pokazao kajanje za izvršeno delo. Kao otežavajuće okolnosti za Gorana Musića, Simović je navela kumovske odnose, saizvršilaštvo i to što nije pokazao da se kaje za izvršeno krivično delo.

Miroslavljev branilac po službenoj dužnosti, advokat Stanimir Đurić zatražio je da provooptuženog oslobodi krivice, uz objašnjenje da ne postoje materijalni dokazi da je izvršio krivično delo za koje se tereti.

„Mi imamo Goranovo svedočenje da je njegov sin izvršio delo. Nema nikakvih drugih materijalnih dokaza. Da li sud može na osnovu svedočenja drugookrivljenog da Miodraga proglasi krivim. Da bi sud oglasio krivim Miodraga, na osnovu slobodnog sudskog uverenja, mora da postoji neki drugi dokazi, a takvi dokazi ne postoje. U ovakvoj situaciji kada drugi dokazi ne postoje drugooptuženi može da ne govori istinu, odnosno može da laže da bi sa sebe skinuo krivicu“, naglasio je Stanimir Đurić.

Goranov branilac po službenoj dužnosti, advokat Mihajlo Đurić rekao je da su optužbe na račun drugookrivljenog „konstrukcija za koju nema osnova“ i da ne postoji ni jedan dokaz da je kriv za saizvršilaštvo.

„U optužnici se navodi da su da su okrivljeni doneli zajedničku odluku o delu, a nema dokaza kako su se dogovarali i kada. Ne vidi se ni na koji način i kako se Goran Musić saglašavao sa radnjama okrivljenog. Optužuju se da nisu pružili Aleksandru pomoć, a jesu, prskali su ga vodom, drmusali i pozvali Hitnu pomoć. Činjenica je da se na snimku Hitne pomoći, dok veza još nije uspostavljena, čuje da Goran kaže da će sada i njega da zatvore. To znači da je tu u tom trenutku bio i Miodrag, a da je Goran nevin i da nije učestvovao u zločinu“, izjavio je Mihajlo Đurić.

Viši sud doneo je danas odluku o produženju pritvora za okrivljenog Miodraga Musića, a izricanje presude za oca i sina zakazano je za 11. jul.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA