≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

UIKS: Protiv 11 zaposlenih u KPZ Padinska Skela se vode disciplinski postupci zbog smrti prekršajno kažnjenog

M. Č.

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Uprava je mesecima suočena sa neodrživim optužbama da nije blagovremeno odreagovala u ovom slučaju, šta više da je ovaj slučaj prikrivala od javnosti što nije istina jer smo svako naše saznanje i informaciju dokumentovali i prosledili drugim nadležnim organima odmah u februaru, a to je sve vrlo lako proverljivo, odmah u februaru obavešteno je nadležno javno tužilaštvo koje je na osnovu dobijenih saznanja pokrenulo istragu"

  • 0
UIKS Foto: UIKS

Nakon što su po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu u saradnji sa Upravom za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde RS, pripadnici Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova RS juče uhapsili petoro zaposlenih u Kazneno-popravnom zavodu Padinska skela zbog sumnje da su izvršili krivično delo Nesavestan rad u službi u vezi sa smrću Stanimira Brajkovića 4. februara ove godine, Telegraf.rs, kontaktirao je UIKS i dobili smo ovaj odgovor:

"Uprava za izvršenje krivičnih sankcija saopštava da je petoro zaposlenih u KPZ u Beogradu (Padinskoj Skeli), koji su juče lišeni slobode zbog sumnje da su učinili krivično delo nesavestan rad u službi, odmah suspendovano i udaljeno sa posla zbog propusta koji su otkriveni unutrašnjom kontrolom posle smrti prekršajno kažnjenog S.B. 4. februara u ovom zavodu.

Uhapšeni su doktorka zavodske Službe za zdravstvenu zaštitu V.S. kao i četiri pripadnika Službe za obezbeđenje - K.S., K.D., P.S. i K.Z. koji su u martu sa ukupno 11 zaposlenih suspendovani i protiv kojih je pokrenut disciplinski postupak zbog teže povrede radnih dužnosti iz radnog odnosa uključujući i tadašnjeg upravnika Vladimira Bukvića.

Bukvić je u februaru smenjen na niže radno mesto i upućen u drugu kazneno-popravnu ustanovu što je bio korak ka neometanom vođenju inspekcijskog nadzora koji je, između ostalog, utvrdio da je on nezakonito sprovodio rad u tom zavodu.

S obzirom da je u toku vođenje disciplinskih postupaka protiv svih 11 zaposlenih koji, između ostalog, podrazumevaju izvođenje dokaza, saslušanje svedoka, iznošenje odbrane i utvrđivanje pravilnog činjeničnog stanja u cilju utvrđivanja odgovornosti zaposlenih, nismo u mogućnosti da iznosimo više informacija niti smo ikada ranije to radili dok traju disciplinski postupci.

Uprava je mesecima suočena sa neodrživim optužbama da nije blagovremeno odreagovala u ovom slučaju, šta više da je ovaj slučaj prikrivala od javnosti što nije istina jer smo svako naše saznanje i informaciju dokumentovali i prosledili drugim nadležnim organima odmah u februaru, a to je sve vrlo lako proverljivo.

Podsećamo da je odmah u februaru obavešteno nadležno javno tužilaštvo koje je na osnovu dobijenih saznanja pokrenulo istragu protiv tri prekršajno kažnjena lica zbog postojanja osnova sumnje da su izvršila krivično delo teško ubistvo.

Ističemo i da se u proteklih pet godina (od 2019. do 2023.) nije desio nijedan slučaj ubistva u zatvorima, dok je na godišnjem nivou u istom tom periodu primljeno i otpušteno više od 100.000 ljudi. Imamo izuzetnu visoku fluktuaciju lica koja zahteva posvećen i odgovoran rad svih službi u zavodima. Zato se srpski zatvori godinama unazad u izveštajima Saveta Evrope svrstavaju u sigurne i bezbedne zavode na nivou cele Evrope.

Zato ne želimo da javnost stekne utisak da je ovaj izolovan slučaj model funkcionisanja sistema u kome više od 4.000 ljudi danoonoćno brine o bezbednosti lica lišenih slobode. Aktivnosti u sistemu krivičnih sankcija imaju jasne procedure, smernice i međunarodni monitoring. Podsećamo da su u martu prošle godine srpske zatvore obišli predstavnici Evropskog komiteta za sprečavanje mučenja i nečovečnih

ili ponižavajućih kazni ili postupaka koji je potom saopštio da je „velika većina pritvorenika pozitivno govorila o načinu na koji se prema njima postupalo od strane osoblja”.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA