≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Dačić: Žandarmerija uverila građane da neće posustati u borbi protiv kriminala

E. H.

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Nastavićemo sa modernizacijom vaše jedinice, a od vas očekujemo da nastavite da dajete maksimum"

  • 0
Ivica Dačić Foto: MUP Srbija

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić poručio je danas na obeležavanju Dana Žandarmerije u bazi Ronilačke jedinice da su pripadnici ove jedinice ključni deo misije naše države u očuvanju njene nezavisnosti i stabilnosti, na koje je Srbija ponosna.

„Danas, sa ponosom i dubokim poštovanjem, obeležavamo Dan Žandarmerije. Dan ove posebne jedinice policije je prilika da se podsetimo na njihovu dugu i slavnu istoriju, koja već decenijama stoji na braniku naše zemlje, štiteći njene građane, stabilnost i bezbednost“, rekao je ministar Dačić, podsetivši da istorija Žandarmerije datira od 1860. godine, kada je prvi put formirana kao prva jednoobrazna uniformisana i naoružana žandarmerijska četa od 120 pešaka i 15 konjanika.

Naglasio je da je tokom svoje bogate istorije Žandarmerija bila ključni faktor u očuvanju mira i reda, ali i u odbrani zemlje tokom teških vremena.

„U različitim periodima, njena uloga i struktura su se menjale, ali njena posvećenost zaštiti države i njenih građana ostala je nepromenjena.  Žandarmerija je kroz godine dokazala svoju izuzetnost, hrabrost i

profesionalizam u mnogim situacijama. Od borbe protiv terorizma, organizovanog kriminala, preko obezbeđivanja javnog reda i mira, do humanitarnih misija i pomoći u vanrednim situacijama. Njeni pripadnici su uvek bili na prvoj liniji, spremni da odgovore na svaki izazov sa odlučnošću i nepokolebljivom posvećenošću“, poručio je ministar Dačić.

Kako je istakao ministar Dačić, u današnje vreme kada se suočavamo sa novim bezbednosnim pretnjama i izazovima, uloga Žandarmerije je važnija nego ikada. „Vaša hrabrost, obučenost i spremnost da se suočite sa najtežim zadacima, čine vas stubom sigurnosti i zaštite naše zemlje. Srbija je stabilna, nezavisna i ponosna. Naša misija je da očuvamo njenu nezavisnost i stabilnost, a vi, pripadnici Žandarmerije, ste ključni deo te misije. Vaša posvećenost i profesionalizam su garancija da će Srbija ostati sigurna i suverena zemlja“, kazao je ministar Dačić, dodavši da je Žandarmerija dosad odlučno izvršavala sve zadatke i tako građane Srbije uverila da neće posustati u borbi protiv svih vidova kriminala i svih izazova koji bi mogli da ugroze bezbednost naše zemlje.

Ministar Dačić je naglasio i da će se nastaviti sa modernizacijom ove jedinice.

„Ponosni smo na vas, vaš patriotizam i budite sigurni da Srbija ume da ceni rizik koji preuzimate. Zato nikada nismo, niti ćemo, zaboraviti dela stradalih pripadnika Žandarmerije, koji su dali život za svoju zemlju. To je naša dužnost.

Mi nastavljamo sa modernizacijom vaše jedinice, a od vas očekujemo da nastavite da dajete svoj maksimum. Građani Srbije imaju pravo na najbolje i to će i dobiti“, rekao je ministar Dačić.

„Neka vas i u budućnosti vodi osećaj ponosa i časti koji vaša jedinica decenijama nosi u srcu. Nastavite da budete bedem i snaga Srbije. Srećan vam Dan Žandarmerije! Živela Srbija!“, poručio je ministar Dačić.

Komandant Žandarmerije Saša Kosović poručio je da su 23 godine postojanja ove jedinice ispunjene vrhunskim profesionalnim uspesima, zahvaljujući hrabrosti i obučenosti njenih pripadnika koji su najsloženije bezbednosne zadatke izvršili profesionalno.

„Kao jedinica bili smo i ostali dostojni svakog zadatka koji nam je dodeljen i dosledni zakletvi koju smo pri izboru profesije dali našoj državi Srbiji. U nekoliko poslednjih godina putem konkursa u odrede Žandarmerije stigli su i novi pripadnici koji su svojom mladošću dali novu snagu i polet jedinici. U ovom trenutku osnovnu obuku za Žandarmeriju pohađa 13. klasa, a sledeće nedelje se na selekcionu obuku upućuje 14. klasa, obadve iz civilstva.

Polaznicima želimo mnogo sreće na obuci i sa nestrpljenjem čekamo da se priključe stroju i da zajedno sa svojim kolegama nastave da stvaraju časnu istoriju ove jedinice“, poručio je komandant Kosović, zahvalivši se svim pripadnicima Žandarmerije na žrtvi, radu i trudu koje su podneli za ovaj težak, ali častan zadatak.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA