≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ovo su imena uhapšene doktorke i čuvara iz Padinske Skele: Evo kako su krili da trojica ubijaju deku

M. Č.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Uhapšeni su lekarka Vesna S, kao i četovrica zatvorskih službenika, vođa smene Slađan K. zaposlen na mestu mlađeg nadzornika, kao i trojica komandira Dušan K, Stefan P. i Zoran K

  • 10
Stanimir Brajković, zatvor padinska skela Foto: youtube.com/@RTSSajtZvanicniKanal, Facebook

Po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu u saradnji sa Upravom za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde RS, pripadnici Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova RS uhapsili su petoro zaposlenih u Kazneno-popravnom zavodu Padinska skela zbog sumnje da su izvršili krivično delo Nesavestan rad u službi u vezi sa smrću Stanimira Brajkovića 4. februara ove godine.

Uhapšeni su lekarka Vesna S, kao i četovrica zatvorskih službenika, vođa smene Slađan K. zaposlen na mestu mlađeg nadzornika, kao i trojica komandira Dušan K, Stefan P. i Zoran K.

Postoje osnovi sumnje da su ovi osumnjičeni izvršili navedeno krivično delo u periodu od 24. januara do 4. februara 2024. godine tako što su u svojstvu službenih lica, kršnjem Pravilnika o načinu obavljanja poslova u službi za obezbeđenje u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija i procedurama, propuštanjem dužnosti nadzora, očigledno nesavesno postupali u vršenju službe, iako su bili svesni da usled toga može nastupiti teža povreda prava drugog, koja je i nastupila 4. februara 2024. godine u vidu smrti prekršajnog osuđenika Stanimira Brajkovića koji je u tom zavodu izdržavao prekršajnu kaznu.

Takođe, očigledno nesavesno postupanje tiče se i neevidentiranja povreda koje je zadobio Stanimir Brajković u dnevnom izveštaju i neobaveštvanju nadređenih o tome.

Svim osumnjičenim je određeno zadržavanje do 48 sati u kom roku će biti saslušani u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Podsećamo da je protiv trojice osumnjičenih u toku istraga zbog krivičnog dela Teško ubistvo, jer su, kako se sumnja, od polovine januara do 4. februara 2024. godine u KPZ Padinska skela zajednički izvršili krivično delo i pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju lišili života oštećenog Stanimira Brajkovića.

Podsetimo, osumnjičeni za ubistvo Srećko S. (20), Saša S. (20) i Dalibor P. (22), su ga u sobi u kojoj su zajedno boravili, svakodnevno prihički, fizički i seksualno zlostavljali, pošto mu je nestalo novca kojim je u zatvorskoj kantini kupovao namirnice za osumnjičene.

Svakodnevno su ga šamarali, tukli nogama i rukama u predelu glave i tela, a jednom prilikom ga je Dalibor P, kako se sumnja, kolenom udario po telu i rebrima, dok ga je drugom prilikom seksualno zlostavljao drškom od metle.

"Kazna koja je zaprećena za to delo je od 6 meseci do 5 godina zatvora. Dok osumnjičenima za ubistvo, ovima koji imaju 20 godina maksimalna kazna koja preti je do 20 godina, dok treći koji je star 22 godine može da dobije doživotnu", rekao je za Telegraf advokat Ahmed Delimeđac.

Oglasilo se VJT za Telegraf

Četvorica čuvara i doktorka u zatvoru u Padinskoj skeli uhapšeni su danas u vezi sa smrću Stanimira Brajkovića (74) u tom zatvoru 4. februara ove godine, potvrdio je za Telegraf Glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović.

Oni su od strane policije uhapšeni po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije VJT u Beogradu u saradnji sa Upravom za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde RS zbog sumnje da su izvršili krivično delo Nesavestan rad u službi, precizirao je Stefanović.

Dodao je da je osumnjičenima odredjeno zadržavanje do 48 sati u kom roku će biti saslušani pred postupajućim javnim tužiocem.

Podsećamo da Više javno tužilaštvo u Beogradu već vodi istragu protiv trojice osumnjičenih, koji su delili zatvorsku ćeliju sa S.B, jer su ga tukli i zlostavljali u više navrata usled kojih povreda je preminuo.

Oni se terete za teško ubistvo.

Podsetimo, Stanimir Brajković (74) koji je burtalno ubijen u KPZ "Padinska Skela" je bio penzioner koji je sam živeo u Mladenovcu, ima dva sina koja ne žive u Srbiji.

Bio je osuđen na mesec dana zbog prodaje petardi.

Osumnjičeni za ubistvo Srećko S. (20), Saša S. (20) i Dalibor P. (22), kako smo saznali nezvanično, u zatvoru su bili zbog prekršaja i to, jedan na 10 dana zbog neplaćene karte u autobusu, drugi na 380 dana zbog dela protiv bezbednosti u saobraćaju, a treći na 175 dana zbog zakona o ličnoj karti i dela protiv bezbednosti u saobraćaju.

Obdukcioni nalaz potvrdio najgore

Nakon prijema obdukcionog nalaza 8. marta, koji je pokazao da je S.B. umro nasilnom smrću, postupajući tužilac je naložio hapšenje osumnjičenih, koji su prethodno delili ćeliju sa pokojnim, zbog sumnje da su izvršili krivično delo Teško ubistvo u saizvršilaštvu.

Osumnjičeni Srećko S. (20), Saša S. (20) i Dalibor P. (22) saslušani su u tužilaštvu 14. marta, gde se Srećko S. branio ćutanjem, a druga dvojica osumnjičenih su iznela svoju odbranu.

Na predlog tužilaštva sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu je osumnjičenima odredio pritvor da ne bi u kratkom vremenskom periodu ponovili krivično delo.

Prema naredbi o sprovođenju istrage, osumnjičeni su od polovine januara do 4. februara 2024. godine u KPZ Padinska skela zajednički izvršili krivično delo i pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju lišili života oštećenog S.B.

Sumnja se da su oni, u sobi u kojoj su zajedno boravili, S.B. svakodnevno prihički, fizički i seksualno zlostavljali, pošto mu je nestalo novca kojim je u zatvorskoj kantini kupovao namirnice za osumnjičene.

Svakodnevno su ga šamarali, tukli nogama i rukama u predelu glave i tela, a jednom prilikom ga je Dalibor P, kako se sumnja, kolenom udario po telu i rebrima, dok ga je drugom prilikom seksualno zlostavljao drškom od metle.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Милош

    27. jun 2024 | 12:21

    Ништа сада их тако силне ставите са правим затвореницима, прича да су малтретирали, злостављали деду на крају и убили, брзо ће се проширити, па нека им сваки дан буде пакао. А и ови чувари који то дозвољавали нека им је на част, као и докторки, ту људскости нема.

  • Brka bre

    27. jun 2024 | 12:24

    A covek zbog petardi stoje hteo da zaradi za zivot zatvor a kolko ima koih drzava stiti za vece kazne pa osluze u kucnom pritvoru a deda star u zatvor svarno imamo pravosudje i drzavu do dna e srbijo bolje date nema fuj?

  • bobana

    27. jun 2024 | 11:52

    Samo stroga kazna da i oni dozive staje jadni covek

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA