Vreme čitanja: oko 2 min.

Rukovodioci "MB Namenska" osuđeni na po tri godine zatvora zbog eksplozije

E. H.

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Sudija iako nema te dve ključne stvari je odlučio da osudi dvoje nevinih ljudi. Odgovorno tvrdim da je ponovo doneo nezakonitu i odluku koja nema nikakvo uporište u zakonu i u pravdi"

  • 1
MB Namenska Lucani Foto: Nikola Anđić

Osnovni sud u Ivanjici osudio je danas Vladimira Lončarevića i Tomu Stojića, rukovodioce fabrike "MB Nameska" u Lučanima, na kazne zatvora od po tri godine kao odgovorne za smrt radnika fabrike Milomira Milivojevića i Milojka Ignjatovića, koji su stradali u eksploziji 14. jula 2017. godine.

Ovo je prvostepena presuda na koju odbrana i tužilaštvo imaju pravo da ulože žalbu. Punomoćnik porodice Milomira Milivojevića advokat Vladimir Todorić rekao je da je zadovoljan osuđujućom presudom, dodajući da će odahnuti tek kada ta presuda bude pravosnažna.

Apelacioni sud u Kragujevcu je prošle godine ukinuo presudu kojom su njih dvojica bili osuđeni na iste ove kazne i naložio Osnovnom sudu u Ivanjici da ponovi suđenje. Branilac osuđenih advokat Dragan Palibrk je za Tanjug je podsetio da je ista ovakva presuda doneta pre godinu i po dana i da je kao nezakonita od strane Apelacionog suda u Kragujevcu ukinuta i vraćena na ponovno suđenje. "U međuvremenu se ništa novo, ni krucijalno ni značajno u ponovljenom postupku nije dogodilo, nijedan novi dokaz, nijedna nova činjenica na koji je Apelacioni sud ukazao, a ovaj sudija je doneo istovetnu presudu", rekao je Palibrk ističući da nije ustanovljen uzrok nesreće, što je kako tvrdi krucijalna u ovom postupku. S obzirom da nije utvrđen uzrok nesreće, kako je naveo branilac, ne postoji ni uzročno posledični odnos ponašanja okrivljenih i te nesreće, ali je uprkos tome sudija doneo osuđujuću presudu.

"Sudija iako nema te dve ključne stvari je odlučio da osudi dvoje nevinih ljudi. Odgovorno tvrdim da je ponovo doneo nezakonitu i odluku koja nema nikakvo uporište u zakonu i u pravdi" naglasio je on. Tokom pet godina, koliko je trajao postupak, Palibrk je kako tvrdi, branio istinu i dvoje nevinih ljudi, kao i Radoša Milovanovića koji je takođe bio optužen ali je preminuo tokom procesa. "Ja sam branio istinu, dvoje nevinih ljudi, branio sam tu fabriku koja je decenijama ponos Dragačevskog kraja i zapadne Srbije i u kojoj je zaposleno na hiljade ljudi, i na kraju branio sam Republiku Srbiju čija je namenska industrija Milan Blagojevic veliko blago", istakao je Palibrk.

Oni su osuđeni za krivično delo teško krivično delo protiv opšte sigurnosti. Protiv prvoptuženog Radoša Milovanovića, koji je preminuo krajem aprila prošle godine, postupak je obustavljen i nastavljen protiv Lončarevića, rukovodioca pogona Raketna goriva, u kome se dogodila tragedija, i Stojića, rukovodioca sektora Bezbednost i zaštita na radu. U eksploziji u pogonu namenske fabrike u Lučanima, 14. jula 2017. godine, radnik Milojko Ignjatović preminuo je na licu mesta, a njegov kolega Milomir Milivojević zadobio je teške povrede od kojih je preminuo nakon dve nedelje na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA