≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Počeo novi parnični postupak protiv Kecmanovića: Nastavnica traži da se njeno svedočenje zatvori za javnost

E. H.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Počeo parnični postupaj protiv Kecmanovića po petoj tužbi

  • 3
kecmanović, ribnikar, suđenje Foto: Telegraf, MUP, Privatna arhiva

Višem sudu u Beogradu danas je počeo parnični po petoj tužbi protiv Vladimira i Miljane Kecmanovića, roditelja dečaka koji je 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" ubio devet vršnjaka i čuvara te škole i ranio još petoro dece i nastavnicu istorije. U pitanju je peta tužba, ali četvrti postupak koji je počeo.

Ovu tužbu je podnela nastavnica istorije Tatjana Stevanović koja je tada ranjena.

Njen punomoćnik Stefan Radivojević je na današnjem suđenju predložio da se ona i roditelji dečaka ispitaju na ročištu, što je sudija prihvatila kao dokaz.

Predložio je i veštačenje nastavnice od strane ortopeda i traumatologa, a na okolnosti umanjenja opšte životne aktivnosti, kao i vrste i stepena naruženosti, dok je predložio i neuropsihijatrijsko veštačenje na okolnosti pretrpljenog straha, što je sudija takođe prihvatila.

Sa druge strane punomoćnik tužene porodice Kecmanović Marina Ivelja je predložila da se pozove Republika Srbija i Osnovna škola "Vladislav Ribnikar" u svojstvu umešača u ovom postupku, jer smatra da postoji odgovornost škole u ovom događaju.

Ona je u prilog tih navoda dostavila sudiji niz dokaznih predloga, među kojima su i iskazi zaposlenih u ostalim parničnim postupcima protiv roditelja, kao i zapisnik vanrednog inspekcijskog nadzora koji je obavljen u školi i druge dokazne predloge.

Kada je reč o oružju, Ivelja je dostavila sudu snimak iz streljane na kom se, kako tvrdi vidi da vlasnik streljačkog kluba uči maloletnog K. K. da puca, te je navela da samim tim nije postojala svest kod roditelja dečaka da je ta radnja zabranjena.

Ivelja je predložila i da se izvrši uvid u veštačenje da li je K. K. bio svestan dela i posledice u trenutku izvršenja dela, kada to veštačenje bude obavljeno.

Radivojević se protivio većini Iveljinih predloga, navodeći da smatra da posledica ne bi bila tako katastrofalna da Kecmanovići nisu svom sinu omogućili obuku vatrenim oružjem velikog kalibra koja, kako tvrdi, nije odgovarala njegovom psihofizičkom razvoju.

Takođe je dodao da ne bi bilo štetne posledice da je oružje čuvano u skladu sa zakonom, a ne u plastičnij kutiji.

Danas je zaključeno pripremno ročište, a glavna rasprava je zakazana za 4. oktobar, kada su nastavnica i Kecmanovići pozvani da svedoče.

Radivojević je dodao da je ranjena nastavnica zamolila sud da, kada ona bude svedočila, suđenje bude zatvoreno za javnost zbog njene traume.

Sudija će o tom predlogu odlučiti pre suđenja.

Stevanović podnela je tužbu protiv Kecmanovića za naknadu nematerijalne štete usled pretrpljenog fizičkog bola, straha, umanjenja životne aktivnosti i naruženost.

Tužba protiv bračnog para Kecmanović je podneta jer oni ne odgovaraju za zločin koji je on počinio, ali odgovaraju za štetu koje uzrokuje njihovo maloletno dete usled lošeg vaspitanja, rđavog primera ili porodičnih navika koje su mu roditelji dali.

Ovo je peta tužba u parničnim postupcima protiv roditelja maloletnog K. K, koji je 3. maja prošle godine u OŠ “Vladislav Ribnikar” ubio devet vršnjaka i čuvara te škole.

Prvu su podneli članovi porodice jedne devojčice koja je poginula tog dana, drugu 27 članova porodica ubijenih, a treću i četvrtu dvojica maloletnika koji su ranjeni tom prilikom.

Krivični postupak protiv roditelja, instruktora i vlasnika streljane u kojoj je, kako se sumnja, maloletnik vežbao pucanje, je u toku i zatvoreno je za javnost.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Coka

    24. jun 2024 | 13:39

    Jedno sasvim logično pitenje: Zašto ljudi idu u streljanju i vežbaju? Zašto?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA