Vreme čitanja: oko 1 min.

"Noge odjednom propadnu i kovitlac vuče u dubinu": Drina na strašan način uzima živote u ovom delu svoga toka

Vreme čitanja: oko 1 min.

U poslednjih sedam godina pamte se tri tragedije u kojima je u Drini stradalo troje dece

  • 3
Drina, ronioci Foto: D. Grujić

Ne prođe leto da Drina u donjem toku kroz Mačvu, dugačkom oko 20 kilometara, ne zavije u crno neku porodicu sa obe obale, mačvanske i semberske. Na divljim plažama, u virovima ćudljive reke, utapaju se stari i mladi, čak i najveštiji plivači.

"Nije važno da li si dobar plivač jer sa Drinom teško uspevaju da se izbore ni najiskusniji, a kamoli mladi i deca kojih leti bude najviše na plažama," kaže profesor fizičke kulture Slobodan Rosić.

Kupanje na ovoj reci nije bezbedno ni u plićacima koje popularno nazivaju "šljunkarama". Na ovim mestima najveća opasnost su krateri u rečnom koritu koji su nastali eksploatacijom šljunka i peska. Pošto reka menja tok, plićaci i na takozvanoj "živoj vodi" mogu da budu kobni.

"Iako je voda plitka, dešava se da noge odjednom propadaju i kovitlac vuče u dubinu. U tako snažnom vrtlogu samo u najsrećnijim slučajevima se sačuva glava. Opasni su drinski vilimani," ispričao je stariji meštanin Badovinaca.

Drina, ronioci Foto: D. Grujić

U poslednjih sedam godina pamte se tri tragedije u kojima je u Drini stradalo troje dece. Iako je bila davno velika tragedija od 10. juna 1960. godine kada se u reci ugasilo šest života učenika šestog i sedmog razreda Osnovne škole u Badovincima, još uvek je u sećanju meštana ovog sela.

"Profesor francuskog jezika Živadin Rokić je na izlet na reku poveo đake iz svog odeljenja i nekoliko učenika sedmog razreda. Njih 15 su išli sredinom reke koja je bila duboka malo iznad kolena bacajući loptu ispred sebe. Kada su potrčali za loptom, upali su u vir i šestoro se udavilo. Profesor Rokić je uspeo da spase četvoro đaka, a petoro je samo isplivalo na obalu," zabeleženo je u novinskim člancima te godine i monografiji škole u Badovincima.

(Telegraf.rs)

Video: U toku je izvlačenje splava Kartel: Na terenu i ronioci

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kad se...

    23. jun 2024 | 08:11

    Upadne u takozvani vir na Drini,ako je ikako moguce,bez panike,treba se opustiti,uzeti vazduh i pustiti da te vir za 10 sekundi uvuce dole. Sam te izbaci na povrsinu. To samo iskusni i pribrani mogu da urade. Tako mi je deda pricao,koji je odrastao u Visegradu.

  • Vuk

    23. jun 2024 | 10:12

    Majka devojčice je iz Pančeva, preudala se i došla sa detetom tu da živi, dobila je još jednu devojčicu, sestra od očuha je odvela dete neplivača na neobezbedjen deo plaže za koga svi znaju da je rizičan da se kupa??? Kako ovo može da se okarakterise???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA