Dosije Hofman: Šta sve znamo o braći Miljanu i Ljubanu koja su sejala strah po Srbiji i Bosni

 
E. H.
E. H.
 
 
Čitanje: oko 5 min.
  • 2

Ljuban juče izašao iz pritvora, dok je protiv njegovog brata podignut optužni predlog zbog sumnje da je izvršio krivično delo zlostavljanje i mučenje na štetu konobara u jednoj vinariji u Irigu

Miljan i Ljuban Vidović, poznatiji kao braća Hofman, kik-bokseri, privedeni su nakon snimaka na kojima se vidi kako maltretiraju i zlostavljaju, a jedan je juče izašao na slobodu iz pritvora u kojem je bio nešto više od mesec dana.

Uhapšeni su u novembru u Tržnom centru "Galerija".

Naime, Prvo osnovno javno tužilaštvo podiglo je juče optužni predlog protiv Miljana Hofmana Vidovića zbog sumnje da je izvršio krivično delo zlostavljanje i mučenje na štetu konobara u jednoj vinariji u Irigu. Istraga koja se vodila protiv njegovog brata Ljubana je obustavljena, jer je utvrđeno da nije bio na mestu gde se dogodio napad, odnosno zbog nedostatka dokaza.

Konobar i dostavljač hrane svedočili su u slučaju, navodnog, maltretiranja braće  i tužiocu su rekli da su "sve shvatili kao šalu", da su se ranije dogovorili oko snimka i da ih neće krivično goniti.

Ljuban juče izašao

Ljuban je, kako smo gore naveli, u zatvoru bio zbog sumnje da je zajedno sa bratom Miljanom učestvovao u zlostavljanju i mučenju konobara i dostavljača hrane.

On je nekadašnji šampion Evrope u kik-boksu i optužen je da je s bratom Miljanom oteo Nenada Jakovljevića kako bi od njega iznudio novac zbog ranijeg duga od 2.000 evra. On se posle dugogodišnjeg bekstva predao policiji, priznao krivicu i pristao da bude osuđen na godinu zatvora.

Sa Republičkim tužilaštvom zaključio je sporazum koji je prihvatilo veće banjalučkog Okružnog suda kojim je predsedavao sudija Dragan Uletilović. U kaznu je uračunato vreme provedeno u pritvoru od 26. septembra do 30. septembra 2022. godine. Presuda je u novembru postala pravosnažna, ali ju je Ljuban zamenio za novčanu kaznu od 18.050 KM, koju je platio. Do ove sume se došlo jer se svaki zatvorski dan računa po 50 KM.

Republički tužilac Radenko Janković je istakao da je osim zatvorske kazne sporazumom predviđeno da se poništi ugovor o pozajmici od 16.000 KM koji je, kako je precizirano u optužnici pod pritiskom Vidovića, zaključio Jakovljević s Fikretom M. kako bi im vratio navodni dug koji je iznosio dve hiljade evra.


Ljubanov advokat Miloš Stevanović istakao je da se njegov klijent kaje zbog svega te da se sam predao i pokazao spremnost na saradnju.

- Kazna je adekvatna počinjenom krivičnom delu s obzirom na protok vremena i pravo stanje stvari - rekao je Stevanović dodajući da je Vidović ponovio da se kaje zbog svega i da više nikada neće činiti krivična dela.

Prema optužnici Ljuban Vidović je sa bratom Miljanom oteo Nenada Jakovljevića 14. maja 2018. godine. Primorali su ga potpiše ugovor o pozajmici od 8.000 evra sa Fikretom M. zbog navodnog duga od 2.000. Tog dana braću Vidoviće je u Bijeljinu dovezao Dragan Cerovac, koji je kasnije prvo bio osuđen na 18 meseci zatvora, pa na pola godine, da bi u trećem koraku bio i definitivno oslobođen.

Braća su se sa Jakovljevićem susreli u kafe baru “Burence" gde su mu pretili i prinudili da sa Fikretom M. sačini ugovor o pozajmici koja je umesto braće potpisala ugovor. Kobnog dana braća su Jakovljevića vodila i do ćevabdžinice "Gold" odakle je žrtva pokušao da pobegne, ali ga je Miljan stigao kod teretane "Falkon" u koju ga je ugurao i pretukao.

Cerovac je tada iz "Golda" dovezao Ljubana do teretane, a zatim obojicu braće i žrtvu odvezao u Amajlije. Tokom vožnje, Miljan je pretio Jakovljeviću da će mu pucati u koleno. Tu su braća pretukla Jakovljevića, nakon čega ih je Cerovac vratio u Bijeljinu i braći rekao da mora da ide. Nakon toga su on i Miljan otišli u Srbiju.

Pravili haos po Novom Sadu

U junu 2017. godine Miljan Vidović je ispred jednog lokala udario muškarca pesnicom u glavu. Potom je dođao njegov brat Ljuban i pridružio se batinanju. Oštećenom su zajedno zadali više udaraca pesnicama u glavu i telo.

Pretučeni je zadobio prelom desne jagodične kosti, izbijena su mu tri zuba.

Osim toga, protiv Miljana Vidovića se vodio potupak zbog krivičnog dela ugrožavanje javnog saobraćaja.

Miljan je 12. maja 2019. godine u Novom Sadu pokušao nedozvoljeno da skrene i tom prilikom je udario u auto u kojem su bile dve ženske osobe. Obe su zadobile povrede.

Miljan je tada kažnjen jedinstvenom kaznom zatvora od četiri meseca, međutim Osnovni sud u Novom Sadu je zbog priznanja izrekao kaznu kućnog zatvora bez nanogice.

Ljuban je zbog gore navedenog dela nanošenja teških telesnih povreda dobio uslovnu kaznu i kazna zatvora u trajanju od 10 meseci, ali je istovremeno određeno da se utvrđena kazna neće izvršiti ukoliko okrivljeni u roku od 2 godine ne ponovi delo.

"Gde si, gde je crvić mali?"

Jedan od snimaka na kojima se braća Hofman vide na "delu" je i ovaj priloženi u kojem traže Crvića.

Oni upućuju veoma ozbiljne pretnje, tvrde da reketiraju pola Beograda i traže izvesnu osobu koju nazivaju „Crv“i „Crvić“.

Sve to snimaju i objavljuju na društvenim mrežama.

– Alo, ovde Hofman, kum Tupešin. Gde si, gde je crvić mali? Ne znate? Slušaj ovamo, ostavio sam pismo jedno za njega ovde, nemoj neko da je skinuo s vrata ovo što sam napisao, je l ti jasno? Pola Beograda reketiramo, nemoj slučajno da je neko našeg brata Tupija u lošem kontekstu spomenuo. Je l' jasno? govori Vidović.

Prema saznanjima Srpskainfo, oni su u Modriču došli kako bi uputili pretnje osobi koja je u sukobu s Aleksandrom Jovanovićem Tupešom iz Modriče.

Tupeša je inače kriminalac iz Modriče kojeg policija traži zbog više teških krivičnih dela, a koji se trenutno krije na području Beograda.

Braća Hofman u pritvoru "plakali i cvileli", govorili "nećemo više, molimo vas"

Dok su bili u pritvoru u Okružnom zatvoru, poznatijem kao CZ, Ljuban i Miljan su, kako se navodi - plakali.

- Cvileli su kao devojčice, molili su za milost - kaže izvor Telegrafa.

Svi uhapšeni su, inače, razdvojeni u zasebne ćelije, a oni su sve vreme molili za milost.

"Nećemo više nikad, molimo vas", jaukali su uhapšeni.

(Telegraf.rs)

Video: Četiri muškarca uhapšena u kafiću u beogradskom tržnom centru

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Džontara

    16. decembar 2023 | 02:44

    Čekaj malo,u tekstu se sve zna i sve činjenice su navedene,a sudija nikom ništa,par meseci zatvora i to je to!? Alo,pa jel ovo normalno?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA