Vera (42), sin Davor (13) i pas likvidirani zbog sefa koji ne postoji: 30 godina od zločina u Pohorskoj

 
E. H.
E. H.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 7

Priča o tome da Židići imaju novca počela je kada se Davor u školi pojavio u novim patikama koje u to vreme hiperinflacije malo ko je mogao da priušti

Vera (42), njen sin Davor Židić (13) i njihov pas koker španijel brutalno su ubijeni u decembru 1993. godine u Pohorskoj ulici na Novom Beogradu. Ilija Vujić Bumbar i Darko Lončarić tipovali su ih, odnosno, likvidirali, zbog glasina da je dečakov otac Žarko vlasnik nekoliko privatnih zubarskih ordinacija i da u stanu imaju sef u zidu u kome je pola miliona maraka.

Žarko i drugi sin su preživeli jer nisu bili tu.

Priča o tome da Židići imaju novca počela je kada se Davor u školi pojavio u novim patikama koje u to vreme hiperinflacije, malo ko je mogao da priušti.

"Etiketirali" su ga kao dete privatnog zubara, potom kao sina vlasnika lanaca privatnih zubarskih ordinacija, da bi se završilo na glasinama da u stanu imaju sef sa pola miliona maraka.

Jedina istina je bila da je Žarko zubar, ali na VMA-a.

Ova izmišljena priča se brzo proširila po gradu, a kada je došla do Ilije Vujića Bumbara i Darka Lončarevića Lončeta, sudbina majke i sina bila je zapečaćena.

Na vrata im je pokucao Lončarević i rekao da donosi knjige sa fakulteta za muža koji u tom trenutku nije bio tu. Vera je otvorila, a on je počeo da je udara pesnicama u glavu u čemu mu se pridružio Vujić koji joj je prislonio pištolj sa prigušivačem na leđa.

Pucao joj je, kako se tada pisalo, u jetru da bi što duže živela kako bi im rekla gde su pare, odnosno sef. Malog Davora su ubili jednim hicem u srce, a potom su upucali i psa koji je, kako se kasnije pokazalo, imao veoma važnu ulogu u rasvetljavanju ovog zločina jer je, pre nego što je ubijen, ujeo napadača za ruku.

Veru su mučili da im kaže gde je sef, ali nije mogla, jer ne postoji.

Ovaj zločin podigao je celu Srbiju na noge, policija u Beogradu je radila danonoćno na sluačju, ali bez uspeha. Sve do dana kada je jedan inspektor čuo da se u bilijar klubu u Zemunu neki muškarac hvalio da je on taj koji je ubio ženu i dete iz Pohorske.


Ubrzo je uhapšen Ilija Vujić.

Ključni dokaz bila je kapljica krvi sa mesta zločina koja, kako se ispostavilo, nije pripadala ubijenoj majci i njenom sinu. Bila je to krv Ilije Vujića Bumbara koja je kanula kada ga je pas ujeo.

Ubrzo su uhapšeni i Darko Lončarić, Borislav Jakić, Vlada Nikolić, Branimir Mijović, Srđan Rodić, Ivan Vujić.

Kada su inspektori pitali Vujića zašto je ubio dete, on im je odgovorio - "da ga baš briga za dete, ono je trebalo da bude u školi". Inače, Davor je taj dan trebalo da ima pet časova, ali su ih pustili kući posle trećeg.

Ilija Vujić Bumbar je presudom Okružnog suda osuđen na smrtnu kaznu. Pet puta je tražio da bude pomilovan, ali je odbijan. U februaru 2002. godine u Srbiji je ukinuta smrtna kazna i tada je doneta odluka da mu se preinači na 40 godina zatvora.

Darko Lončarić je isto bio osuđen na smrtnu, ali je 2002. preinačena na 15 godina zatvora.

Borislav Jakić osuđen je na 6 godina zatvora,Vlada Nikolić na godinu dana zatvora, Branimir Mijović na godinu i po dana, Srđan Rodić je osuđen na tri meseca. Ivan Vujić, koji je takođe bio sa njima u ekipi, izbačen je, jer su posumljali da radi za policiju i on je osuđen na 6 meseci zatvora.

Ubistvo u Pohorskoj pokrenuo je crni niz zločina u kojima su likvidirane i cele porodice zbog tipovanja i pričama o novcu kojeg u većini slučajeva nije bilo.

(Telegraf.rs)

Video: Božović o suđenju za "Ribnikar": Ovo je bilo jedno od najstrašnijih suđenja u mojoj karijeri

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milica

    5. decembar 2023 | 23:14

    Osuđen na smrtnu kaznu 1993.a preinačena 2002.? Šta je radio 9 god u zatvoru ako je kazna trebalo da bude smrtna??? Davani mu besplatni obroci i ostali resursi građana trošeni na njega?

  • CH

    6. decembar 2023 | 06:33

    Da su izvrsili smtrnu kaznu nad ovom dvojicom odmah,,smanjili bi stopu kriminala u Srbiji za 80%.Ovako sa ovom smesnim kaznama.....

  • Biljanaaa

    6. decembar 2023 | 01:14

    Sećam se toga,studirala u to vreme i živela u blizini.Tuga beskrajna….Nista osim smrtne kazne,treba je vratiti odmah,za sve ubice bez presedana.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA