"Nađu, našu životnu radost Aleksandar je ubio i pobegao": Majka Jelena o tragediji i presudi Apelacionog suda

 
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 1

"Teško mi je bilo da u sudnici gledam čoveka koji ima 75 godina i koji se na sve načine bori da dane provodi na slobodi. Naš život je na groblju gde nam je Nađa sahranjena", priča majka

Jelena Tasićiz Šilova kod Lebana, 25. marta 2022. godine, sahranila je ćerku Nađu (11).

Kao lavica se borila da dokaže krivicu vozača Aleksandra M. (75) koji joj je dete kolima udario odpozadi, pobegao i ostavio da umre!

On je po odluci Apelacionog suda osuđen na osam godina robije.

- Nijedna kazna neće vratiti našu Nađu, životnu radost i toga smo svesni, nijedna kazna nije dovoljna za uskraćeno detinjstvo, snove, ljubav koju je Nađa nesebično širila. Nismo je sačuvali od Aleksandra, ali ostalu decu možemo sačuvati od bahatosti pojedinih vozača... Samo ove godine stradalo je 10 dece i 122 je povređeno. Poruke koje proizilaze od sudstva su jako važne jer je svrha kažnjavanja od opšteg i vaspitnog uticaja kako bi se ubuduće sprečila ovakva dela. Neophodne su izmene krivičnog zakona, neophodno je da ceo pravosudni sistem shvati da ima važnu ulogu i shodno tome donosi adekvatne odluke i kazne. "Dešava se, to je saobraćaj" je čest stav naših građana. Da li neko sanja i u najgorem snu da će ostati bez deteta na trotoaru, pešackom prelazu, autobusu od strane nesavesnih vozaca? A onda sekunda vam promeni zivot, i kasno je, zivite najgori kosmar u stvarnosti,ne sanjate - kaže Jelena.

Nadja Tasic (11) poginula  nesreća Leban Foto: Privatna arhiva

Presuda

- Na sednici Apelcionog veca u Nišu održanoj 08.11.2023 godine usvojena je žalba OJT ,tj.tužioca Jelene Sučvić koja se maksimalno profesinalno zalagala kao zastupnik nas oštećenih u ovom krivičnom postupku nakon razmatranja žalbi kazna je po odluci Apelacionog veća povišena sa 6 i po godina na 8 godina i to kao jedinstvena kazna za dva krivicna dela,tj.teško delo protiv bezbednosti saobraćaja i nepružanje pomoći. Jasno je utvđeno da je Aleksandar Milić udario našu Nađu van kolovoza, odpozadi, u zoni škole i pobegao s lica mesta ostavivši Nađu bez pomoći. Sve vreme je negirao krivicu pokušavajući da svali odgovornost na nedužno dete. Da je poštovao propise ograničenja i vozio 30km/h, čak i da je udario, moja Nađa bi bila povređena, ali bi bila živa -  objašnjava očajana majka.

Istraga

Teška nesreća dogodila se 15. marta prošle godine.

- Dvoje ljudi je videlo da se moja Nađa kretala bezbedno. Od škole ka kući išla je bankinom van kolovoza. Tada je na nju naleteo vozač koji ju je od silne udarca bacio u kanal. Umesto da joj pomogne on je ostavio kola i pobegao. Moje dete je umrlo u bolnici - dodaje Jelena.

Nađa je izgubila život na svega nekoliko koraka od kuće.

- Teško mi je bilo da u sudnici gledam čoveka koji ima 75 godina i koji se na sve načine bori da dane provodi na slobodi. Naš život je na groblju gde nam je Nađa sahranjena. On je na ročištu rekao da se: "Ne oseća krivim i da se našao na pogrešnom mestu u pogrešno vreme"- kaže Jelena.

Prema njenim rečima, smogla je snage da o svemu javno priča jer želi da promeni svest ljudi. Da vozači moraju da budu pažljiviji, a da kazne za one koji oduzmu nečiji život u nesreći budu mnogo veće.

- Svaka nesreća koja se dogodi u Srbiji mi dodaje so na ranu. Tačno znam kako je roditelju kome je neko kolima usmrtio dete. Naši životi su uništeni. Mogu vam reći da pravde nema jer da ima Nađa bi bila sa nama- kaže Jelena..

Nadja Tasic (11) poginula  nesreća Leban Foto: Privatna arhiva

Tabla sa natpisom "Nađina želja" (pogledati iznad) stoji u školi gde je devojčica išla, ali i u porodičnom domu.

- Moja Nađa je napisala "želju" za koju je želela da svi znaju. Sada kada je nema jedino što mogu da učinim jeste da je javno objavim - kaže uplakana majka.

(Telegraf.rs)

Video: Dan Vojnog vazduhoplovstva SAD I deo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Visnja

    24. novembar 2023 | 13:33

    Apleacioni sud-Ustanova koju treba sravniti kao zgradu u Šilerovoj sa sve sudijama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA