Vreme čitanja: oko 3 min.

Ubio Luku Žižića, a danas nije hteo da čuje kaznu: Stefan osuđen na 20 godina robije, ovo su detalji presude

Vreme čitanja: oko 3 min.

Sud je ocenio da Milašinović nije počinio teško ubistvo na podmukao način, već ubistvo, pa je maksimalna kazna 20 godina zatvora, umesto predložene doživotne robije

  • 0
Luka Žižić, Stefan Milašinović, ubistvo Foto: Mateja Beljan, Umrli.me, Facebook/Stefan Milasinovic

Stefan Milašinović osuđen je danas na jedinstvenu kaznu od 20 godina zatvora zbog ubistva Luke Žižića 28. aprila 2022. godine u kafiću Ritual, dok je Jovan Ugrenović osuđen na godinu i šest meseci zbog pomaganja Milašinoviću u skrivanju nakon izvršenog ubistva.

Okrivljeni nisu želeli da prisustvuju izricanju presude.

Osuđen za tri krivična dela

Milašinović je osuđen za tri krivična dela. Za krivično delo ubistvo, osuđen je na 14 godina i šest meseci zatvora, za krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija dobio je četiri godine, a za izazovanje opšte opasnosti tri godine zatvora.

Samim tim, Milašinović je osuđen na maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora.

Sud je naveo, da ubistvo Žižića nije ocenio kao teško ubistvo na podmukao način, za koje preti kazna doživotnog zatvora, već samo kao ubistvo.

- Milašinović je u kafiću Ritual ubio Luku Žižića. On je obulen u sivi kombinezon, da maskom na picu i kačketom ušao u kafić i oštećenog Vukana Žižića pitao za toalet. U toaletu se zadržao 30 do 60 sekundi, a potom je izašao iz lokala. Vratio se posle dva minuta i prižao Luki Žižiću, koji je sedeo u društvu tri prijatelja i pucao iz neposredne blizine iz šoluautomatskog oružja - rečeno je tokom izricanja presude.

Žižića je pogodilo najmanje sedam hitaca u predelu glave, vrata i trupa. U pitanju su bile teške telesne povrede opasne po život jer je, kako je rekla sudija, došlo do povreda opasnih po nervni sistem, kidanja pluća i krvnih sudova.

Sud je ocenio i da je Milašinović tokom pucnjave u opasnost doveo i ostale goste u kafiću

- Nakon izvršenog krivičnog dela pobegao je u stan u Nehruovoj ulici koji mu je obezbedio Uroš Pešić, u odnosu na kog je postupak razdvojen. Od 1. do 5. maja bio je u vikendici u Kraljevu, koju mu je obezbedio Jovan Ugrenović - dodala je sudija.

Sud je objasnio da je krivično delo kvalifikovano kao ubistvo, a ne teško ubistvo na podmukao način.

- Ovde ima podmuklosti, ali nisu ispunjeni svi uslovi podmuklosti. Da bi se delo kvalifikovalo kao teško ubistvo na podmukao način, moraju da budu ispunjeni i subjektivni i objektivni uslovi. Nije dovoljno što se Milašinović maskirao, jer podmuklost i prikrivenost odlikuje činjenica da okriveljeni iskoristi naročito poverenje žrtve - obrazložila je sudija.

Sudija je dodala i da je došlo do izazivanja opšte opasnosti za ostale prisutne u kafiću i da je "dovoljno i da ta opasnost bude apstraktna".

Milašinoviću je kao olakšavajuću okolnost sud cenio to da je priznao izvršenje krivilnog dela, i to na način na koji je ono i opisano u optužnici. Kao otežavajuća okolnost navedena je činjenica da je Milašinović ranije osuđivan za nanošenje teške telesne povrede.

Skrivao Milašinovića

Iako je tužilaštvo za Jovana Ugrenovića tražilo tri godine zatvora, on je osuđen na godinu i šest meseci zatvora.

Kako je navedeno, on je osuđen za pomoć učiniocu nakon izvršenog krivilnog dela, tako što je zamolio rođaka da mu ustupi vikendicu, kako bi njegov drug tu boravio nekočiko dana.

- Nije dokazano da je Ugrenović bio svestan da je Milašinović počinio ubistvo, zato je kazna blaža. Ipak, s obzirom na to da je Milašinović rekao da mora da se skloni, Ugrenović je mogao da zna da je Milašinović počinio neko krivično delo - rekla je sudija.

Obojici osuđenih u kaznu se uračunava vreme provedeno u pritvoru, s tim da se Ugrenoviću ne računa vreme provedeno u kućnom pritvoru jer nije ni stupilo na snagu od momenta donošenja odluke.

Njih dvojica su u obavezi da nadoknade troškove sudskog postupka, a imaju pravo žalbe na prvostepenu presudu u roku od 15 dana.

(Telegraf.rs)

Video: Snimak ubistva Luke Žižića: Ubica prišao do stola i ispalio nekoliko hitaca direktno u njega

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA