≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Rutović osuđen na kaznu zatvora od 22 meseca zbog pucnjave u hotelu Park

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sud je izrekao drugu prvostepenu presudu pošto je Rutović bio u bekstvu više od četiri godine, do hapšenja krajem juna 2021. godine, a prva presuda je bila u njegovom odsustvu.

  • 0
Ubistvo Kaluđerica, Željko Rutović Foto: M. Beljan, Vidimo se u Čitulji

Viši sud u Beogradu osudio je danas Željka Rutovića na kaznu zatvora od godinu i 10 meseci jer je pucao na biznismena Predraga Rankovića, koji je tada 22. marta 2017. godine u hotelu “Park” ranjen u noge.

Sud je Rutovića osudio za krivično delo teška telesna povreda na 10 meseci zatvora, za nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet oružja na takođe 10 meseci, za nasilničko ponašanje na tri meseca, te mu je izrekao jedinstvenu kaznu zatvora od godinu i 10 meseci.

U kaznu zatvora uračunato mu je vreme provedeno u pritvoru i kućnom pritvoru.

Sudija je obrazlažući presudu istakla da je visini kazne doprineo stav veštaka da mu je uračunljivost bila bitno smanjena, kao i njegovo zdravstveno stanje. Postupajuća sudija je dodala i da vidi da je Rutović ozbiljno bolestan ali ne može da ne vidi krivicu. Ovo je prvostepena presuda na koju i tužilaštvo i odbrana imaju pravo žalbe Apelacionom sudu u Beogradu.

Sud je izrekao drugu prvostepenu presudu pošto je Rutović bio u bekstvu više od četiri godine, do hapšenja krajem juna 2021. godine, a prva presuda je bila u njegovom odsustvu.

Pravosnažna presuda koja je doneta tada stavljena je u odnosu na Rutovića van snage odnosno delimično. Bio je pravosnažno osuđen u odsustvu na dve godine i četiri meseca zatvora zbog ovog obračuna, nakon kojeg je bio u bekstvu do hapšenja krajem juna prossle godine, a posle čega je tražio da mu se suđenje ponovi.

Njegov telohranitelj koji je uhapšen posle incidenta, Neđeljko Mumin, bio je osuđen na dve godine zatvora. On je pušten sa izdržavanja kazne na uslovni otpust. Prema presudi kojom je bio osuđen u odsustvu, on je 22. marta 2017. godine, uz pomoć telohranitelja koji je Rankovića onesposobio udarajući ga pištoljem u glavu, pucao u noge Rankoviću i teško ga telesno povredio.

Potom su sa još jednim NN licem nastavili da ga tuku čašama i flašama i drugim predmetima, pošto je Ranković pao na pod. Ranković, koji u ovom postupku ima status oštećenog, nije se pridružio krivičnom gonjenju, niti je istakao zahtev za odštetu od Rutovića i Mumina. Prilikom incidenta u hotelu "Park", upucan je u obe noge. Ranković je vlasnik Hepi televizije i kompanije Imvej u okviru koje posluju brojna preduzeća. Rutović je jedan od retkih preživelih aktera filma "Vidimo se u čitulji", koji se bavio fenomenom "žestokih momaka" iz kriminalne sredine u Srbiji početkom 1990-ih.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA