Otvarali firme na Kineze, pa budžet Srbije oštetili za 350 miliona dinara: Poreska uprava iznela nove detalje

 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 1

Osumnjičeni su, u periodu od 01.01.2020. do 31.12.2022. godine, podneli ukupno 48 poreskih prijava

U zajedničkoj akciji inspektora Poreske policije, pripadnika Bezbednosno informativne agencije i pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, lišeno je slobode sedam lica, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela - poreske prevare u vezi sa povraćajem PDV-a u ukupnom iznosu većem od 350 miliona dinara i krivično delo pranja novca, saopštila je Poreska uprava.

Osumnjičeni su, u periodu od 2020 do 2022. godine, osnovali veći broj privrednih društava i registrovali ih u Agenciji za privredne registre na državljane Narodne Republike Kine, kako bi prikrili svoje upravljanje i kontrolu nad njima.

U okviru agencije za vođenje poslovnih knjiga, organizovali su lažno međusobno fakturisanje, tako da ni jedno privredno društvo pod njihovom kontrolom nije imalo obavezu plaćanja PDV-a, već je u svakom poreskom periodu nekoliko privrednih subjekata podnosilo poreske prijave sa nezakonitim iznosom PDV za povraćaj.

Osumnjičeni su, u periodu od 01.01.2020. do 31.12.2022. godine, podneli ukupno 48 poreskih prijava sa iskazanim PDV-om za povraćaj u iznosu većem od 350 miliona dinara, a novčana sredstva od nezakonitog povraćaja PDV isplaćena iz budžeta Republike Srbije, koristili su za kupovinu pokretne i nepokretne imovine u zemlji i inostranstvu.

(Telegraf.rs)

Video: Ambasadorka Srbije u Izraelu na godišnjicu masakra: Užasi počinjeni tog dana su nezamislivi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zarko

    23. avgust 2023 | 14:25

    Samo idiot moze da pomisli da ce prevariti drzavu preko pdv-a. Pravila koja regulisu ovu oblast su toliko savrsena da je nemoguce nesto uraditi a da to nije kriminogeno. Mozes osnovati 300 firmi ne pomaze. Ako jedna firma izda fakturu ona placa pdv koji potrazuje firma koja je primila fakturu. Da prevaris drzavu tako sto neces evidentirati izlazni fakturu je delo koje spada u glupost i neobrazovanje. Ko hoce da krade neka se bavi politikom. Nas iz privrede batalite.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA