60 kamera za Upravu saobraćajne policije: Gašić i Hil prisustvovali primopredaji

 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 9

Kamere za Upravu saobraćajne policije donirane su zahvaljujući Ambasadi SAD

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil prisustvovali su danas u Palati Srbija u Beogradu primopredaji 60 kamera za uniforme policijskih službenika Uprave saobraćajne policije.

- Ministarstvo unutrašnjih posleova Republike Srbije kontinuirano radi na opremanju i modernizaciji rada saobraćajne policije i danas predstavljamo novinu koja će dodatno da poveća transparentnost njihovog rada i doprineti većoj bezbednosti i policijskih službenika i učesnika u saobraćaju. Uprava saobraćajne policije danas je dobila donaciju od 60 kamera za uniforme koji će saobraćajci na auto-putu kroz Beograd, kao i presretači širom Srbije od 1. septembra redovno koristiti prilikom konrole saobraćaja - rekao je Gašić.

On je istakao da je u pitanju pilot projekat i da kamere treba da budu uvedene u redovan rad saobraćajne policije, s tim što je u planu da broj kamera u narednom periodu bude povećan i da one postanu deo osnovne opreme svakog saobraćajnog policajca. To znači da će policajci koji postupaju u skladu sa zakonom, profesionalno, pristojno i časno, za to imati i dokaz. Takođe, građani će imati dokaz u slučaju da smatraju da prema njima nije postupano u skladu sa zakonom.

- Policijski službenici nosiće ih na vidljivom delu uniforme prilikom kontrole saobraćaja i snimaće kompletnu intervenciju. Kamere beleže ceo postupak kontrole učesnika u saobraćaju i uveren sam da će zaštititi integritet policajaca, ali i građana od eventualnih zloupotreba. Višestruki su benefiti korišćenja kamera za uniforme, što je i pokazalo iskustvo 13 evropskih zemalja, članica ROADPOL-a, od prevencije korupcije,

preko dostizanja visokog stepena bezbednosti policijskih službenika i građana, do uspostavljanja jačeg međusobnog poverenja građana i policije, kao i pristojnije komunikacije, sa više poštovanja i uvažavanja. Takođe, zapisi ovih uređaja su veoma važni za dalje unapređenje načina rada i postupanja policijskih službenika, jer će nam ukazati na oblasti koje se mogu poboljšati u interakciji sa građanima - dodao je ministar.

Ambasador SAD Kristofer Hil rekao je da je ideja o kamerama na uniformama novost u Srbiji, ali da je već široko rasprostranjena u drugim zemljama, kao i da su se dobro pokazale i pomažu tome da se uspostavi poverenje građanstva u snage za uspostavljanje reda i primenu zakona.

- One garantuju transparentnost i odgovornost u radu. Bez obzira na sve koristi i efikasnost koju tehnologija donosi, moramo da budemo svesni značaja privatnosti i zaštite podataka građana. Ljudi koji rade na ovom projektu moraju sa sigurnošću da utvrde protokole i politiku koja će biti sprovođena kako bi se na pravi način čuvali podaci sa ovih snimaka. Pravilan način čuvanja i skladištenja podataka koji su zabeleženi ovakvim kamerama je od izuzetno velikog značaja da bi se održalo poverenje javnosti u njihovo korišćenje - rekao je Hil.

On je zahvalio ministru Gašiću i Ministarstvu unutrašnjih poslova što su "prigrlili ovaj projekat i uvideli koliko nove tehnologije mogu, a poboljšaju bezbednost javnosti".

On se zahvalio ministru Gašiću i njegovim saradnicima na saradnji i istakao da se raduje što će Ambasada SAD i dalje nastaviti tesno da sarađuje sa MUP-om.

- Zahvaljujem se na prilici da vidimo i ova nova vozila i uvođenje novih tehnologija i da čujemo više o unapređenju rada policije, jer je Srbija zemlja koja se zaista trudi da na svim poljima ide samo napred -  naglasio je Hil.

Kamere za Upravu saobraćajne policije donirane su zahvaljujući Ambasadi SAD i Međunarodnom kriminalističko-istražnom programu pomoći Ministarstva pravde SAD (ICITAP) i Birou Stejt departmenta za međunarodnu borbu protiv narkotika i sprovođenje zakona (INL).

(Telegraf.rs)

Video: Film "Džoker: Ludilo u dvoje" premijerno prikazan u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hogar

    15. avgust 2023 | 12:37

    STETA OD BOMBARDOVANJA PREKO 100.MILIJARDI DOLARA ONI KAMERICE . ....NEK.PLATE STETU I DA SE NOSE U TRI LEPE M.......HIL JE RATNI ZLOCINAC

  • dragan

    15. avgust 2023 | 12:31

    Ameri Srbiji najbolji prijatelji 🤣🤣🤣😌a prvi ih bombardovali lepo da ne može ljepše .

  • HAARP,5G

    15. avgust 2023 | 13:17

    Da nas Ameri malo nadgledaju kakvi smo u saobraćaju,moraćemo da se popravimo i poštujemo pravila.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA