Belivuk iznosi primedbe: "Lalić ovde kao da je pričao o bombonama, a ne ubistvima, sve nas gleda u oči i laže"

 
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 25 min.
  • 1

Belivuku i njegovom klanu se na teret stavlja sedam ubistava, trgovina drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje

Suđenje kriminalnom klanu Veljka Belivuka nastavlja se nakon što su odbijeni zahtevi za izuzeće sudskog veća i predsedavajuće sudije.

Na današnjem ročištu advokati i optuženi iznose primedbe na svedočenja okrivljenih saranika. U dosadašnjem toku suđenja iskaze su dali okrivljeni saradnici Bojan Hrvatin, Srđan Lalić i Nikola Spasojević i ispričali svoja saznanja o krivičnim delima koja su, kako se sumnja, izvršili pripadnici Belivukove organizovane kriminalne grupe.

18.42 Suđenje završeno za danas

Sudija je saopštila da je saslušanje svedoka pomereno za 29. jun, a naredno ročište biće održano 22. juna.

18.40 Miljković se javio za reč

- Zamolio bih za barem još jedan dan. Ako Velja ima jedan dan, ja ću gledati da imam pola. Ali tu su i drugi. Dogovorili smo se da se ne ponavljamo. Veljko je prvi, ja ću biti poslednji. Treba mi za sutra sve u vezi sa snimcima tajnog praćenja. Hvala sudija - rekao je Miljković.

18.37 Primedbe još na dva ročišta

Kako je Belivuk danas završio sa prvom sveskom svojih primedbi, dok će ono što je napisao u drugoj svesci obrazlagati u četvrtak.

Iako je trebalo da na narednom ročištu svedoče I. S. i supruga pokojnog Gorana Veličkovića, Jelena Veličković, sudija je rekla da će okrivljeni na još dva ročišta moći da iznose primedbe.

18.35 "Sudija, Vi ste navijački nastrojeni"

Belivuk je rekao da je sudija "navijački nastrojena".

- Jednom ste rekli da mi želimo da odugovlačimo proces. Tužilac i Zagorka Dolovac su izjavili da je sve rađeno po zakonu. Kome je trebalo da se žalim? Opet pokušavam da budem smešan, ali kome? Je l' vodovodu? Ako ne specijalnom tužiocu, predsednikui suda... Ovo su nakaradni sporazumi. Drago nam je da smo danas čuli da tužilaštvo ne veruje Spasojeviću. Mi smo se tamo svi radovali - rekao je Belivuk.

Time je završio svoje izlaganje za danas.

18.28 O otmici I. S.

Belivuk je naveo da je Lalić govorio o otmici i prebijanju Ilije Spasića, a Hrvatin kaže da je bio na stadionu u vreme otmice I. S. ali da on ne zna ništa o tome, niti da je bilo ikakve otmice.

- Spasojević kaže da je video momka u separeu, ali nema nikakve informacije. Na pitanje kako povezuje tu osobu sa I. S., Spasojević je rekao da je povezao sa slikama iz optužnice. Lalić kaže da ga zatiče 9. tokom dana i da je spavao dve ili tri noći. Prema Lalićevim rečima se ceo dan pričalo na stadionu o I. S. i da nije pola sata mogao da počne sa gledanjuem snimaka, a sa druge strane, Hrvatin koji je bio s Lalićem i koji gleda snimke koji pokazuju da li postoji neka pretnja po nas, nema pojma o I. S. - rekao je Belivuk.

On je pitao kako je moguće da Lalić i Hrvatin gledaju snimke sa kamera, ali ne vide da neko slika stadion ili otmicu I. S.

- Pa Lalić uvek sve vidi, on bi to opisao. Ali ni on, ni Hrvatin ne vide otmicu, već vide samo neki auto koji je projurio. Lalić je rekao da je završio sa svim i da mu je ostalo da priča o "Skaju", mi smo se nazad smejali, čovek je potpisao sporazum, a nije spomenuo otmicu. Kad je došao sledeći put, pitali ste ga da li je nešto zaboravio i on se odjednom setio otmice - dodao je.

18.20 "Ja sam ovo nazvao Lalićevo prepoznavanje"

- Prikazivale su se fotografije i rekli ste Laliću da kaže ako nešto prepozna. To je normalno. Rekli ste mu ako nesto veže za neko krivično delo, da to treba da opiše. Lalić prepoznaje "audi a4" koje je korišćeno za pratnju Vukićevića, a potom još nekoliko vozila. Iz navedenih primera vidimo da Lalić vozila povezuje sa krivičnim delima. Međutim, za "škodu superb" govori da ga je koristilo obezbeđenje Veljka i Marka, a potom za drugi automobil kaže da ga je takođe vozilo obezbeđenje - rekao je Belivuk.

Za "smart" kojim je Hrvatin prevezao Veličkovića do njive, Lalić kada mu se predoče fotografije ništa ne navodi, iako je o njemu pričao ranije, tvrdio je Belivuk.

- Ako ne spominje automobil kad naiđe slika, onda to znači da ga nikad u životu nije video. Prema njegovim izjavama, vozio je i pretresao Radojevićev "pasat", a na fotografijama ga ne poznaje. Možemo da zaključemo da Lalić nikada nije video te automobile i da ne zna ništa o njima, tako da otmice Veličkovića, Radojevića i Mitića padaju u vodu - dodao je.

18.16 Ubistvo Kiće Markovića

- Sad ću vam reći i nešto o ubistvu Ljubomira Markovića Kiće. Iskazi svedoka saradnika se razlikuju po jednom - Ljubomor Lainović, koji je navodno ubio Kiću, čekao ga je i vozio u stan koji je Marko Miljković oteo od supruge Vlastimira Miloševića, dok je po drugom Lainović otišao u neki štek stan, ali ne u taj. Nepovezano i nelogično. Hoću da kažem da je ovo što su rekli neistina - rekao je Belivuk.

Dodao je da Lalić kaže da je Lainović likvidiran na Kosovu "jer je postao svojeglav", sok su ga po Spasojevićevim rečima likvidirali Živković i Miljković kako bi mu oteli novac i ubijen je u Crnoj Gori.

- Hrvatin je rekao da su Miljković i Marko Budimir ubistvo posmatrali iz nekog žbunja. Dok drugi pričaju da Miloš Budimir vozi Lainovića posle ubistva i da je Lainović bio na stadionu. Osim da je Marković ubijen ne slažu se ni oko čega. Svaki okrivljeni saradnik ima svoju priču, a Lalić je kontradiktoran. Kad se to desilo, Miljković i ja smo bili na slavi 200 kilometara od beograda. Bili smo do kasno u noć, kad smo se vratili, bez advokata smo otišli na saslušanje. Tako da ova priča o skrivanju u žbunju ne pije vodu - rekao je.

Kako je naveo, Lalić je rekao da je Ljubomir Lainović ubijen na Kosovu. Kada ga je pitao da prepozna Lainovića na slici, Lalić je, kako kaže, odgovorio da mu je bilo krvi ispod nosa.

- Rekao je da slika nije bila celog tela, da su mu noge savijene u raci, da je bilo od tela do kolena. Spasojević kaže da je Lainović bio krvav i izranjavan i dodaje da je Lainović ubijen jer je pijan počeo da priča da će da će da radi za onog ko da više para. Kada ga pitam da li na slici prepoznaje mrtvog Lainovića, rekao je da mu liči. Rekao je da je krvi imao svuda po sebi, po grudima, licu i rukama. Rekao je da nije bio ni u kakvoj rupi i da je likvidiran u Crnoj Gori. Lalić je rekao da misli da je Lainović upucan sa strane jer se na slici video anfas, da nije bilo mnogo krvi. Rekao je da mu je glava bila naduvena i krvava, ali kada je shvatio da lice onda ene bi bilo prepoznatljivo, kaže da je imao krv samo ispod nosa - dodao je.

Istakao je da Spasojević na ekranu telefona prepoznaje isečeno lice Lainovića, a da u sudnici, da bi video fotografije iz Surduka mora da se približi kompjuterskom ekranu da bi video šta je na slici.

Ljubomir Marković KIća Ljubomir Kića Marković; Foto: Facebook

18.02 O inspektoru Purkoviću

Belivuk je rekao da je Lalić o Aleksandru Purkoviću govorio tek kada je Purković uhapšen, a da ga pre toga nisu spominjali ni mediji, ni okrivljeni saradnici.

- Nikola Spasojević rekao je da je Purković verovatno Miljkoviću i meni davao neke informacije, ali da ne zna ni kada ni koje informacije. Rekao je da ne zna kako smo mi to vratili Purkovića na posao. Da li smo mi načelnici ili direktori beogradske policije ili ministri policije? S obzirom na to da mi nismo na takvim funkcijama, onda ga je vratio neko ko je iznad nas. Kažu da ja nešto nisam voleo Purkovića. Što bih ja vraćao Purkovića? A ako ja već imam saradnju sa ovim spomenutim ljudima, što bih pričao sa nekim inspektorom, valjda bi mi informacije onda dao načelnik, direktor ili ministar policije - rekao je Belivuk.

14.50 О ubistvima u Crnoj Gori

- Lalić je manipulator i lažov. Kako on na osnovu mog ushićenja zaključuje da smo mi srdačno dočekani u Crnoj Gori? Opisuje navodno mrtvog Hodžića i kaže da mu je deo naočara ušao u glavu i da mu je ruka bila u zategnutom položaju. Hrvatin kaže da je ležao na dvosedu ili trosedu prekriven čaršavom preko glave i rekao da ne može da zaključi da li je mrtav jer ne vidi krv. Lalić vidi da je Hodžić mrtav, a Hrvatin ne vidi krv, iako je Hodžić pogođen u glavu - rekao je Belivuk.

Istakao je da tako izgledaju iskazi okrivljenih saradnika i "da su oni kod kuće s porodicama, a ostali u pritvoru".

- Hrvatin nekada kaže i istinu. Pitaju ga ko je Hodžić, a on odgovara da su mu tako rekli u policiji. Hrvatin je optužen za neka ubistva, a policija mu nešto predočava. Skandalozan rad organa - dodao je.

Rekao je i da hrvatin nikada nije spominjao izvesnog Zemu, dok od Lalića, tokom njegovog izlaganja, nije čuo da Zema postoji.

- Lalić je rekao da smo obojica u Crnoj Gori imali telefone, a Hrvatin da je samo Miljković imao telefon, a ja ne. Lalić nas sve ovde gleda u oči i laže. On kao da je ovde u ulozi stendap komičara, a ne okrivljenog saradnika. Pa budi muško i reci šta misliš. A ne ovako da gleda u oči i laže. Vas je slagao, meni nije - rekao je Belivuk.

Kako objašnjava, o navodnom pronalasku Dedovića i Stamatovića, Lalić je rekao da smo ih pronašli slučajno.

- Lalić mene pravi budalom i kaže mi da sam ja rekao da smo ih pronašli uveče, da je on samo rekao slučajno. Još mi govori hvala što si mi rekao da je bilo uveče. Ja to nisam mogao da dokažem tada, morao sam da sačekam transkripte da vidim da li sam ja lud ili Lalić laže. Hvala Bogu, ja nisam lud. Ovde je on pred vama rekao da sam ih našao uveče i onda to meni stavio u usta. Tako da eto dokaza, Lalić laže, a on ne sme da laže - rekao je Lalić.

14.45 Sudija prekinula Belivuka

- Na moje pitanje ko je usmrtio Spashića, Lalić je prvo odgovorio da sam ja. Kada sam pitao ponovo, rekao je da misli da sam ja. Lalić kao da je pričao bombonama, a ne ubistvima. Kako detetu date bombonu, tako on nama daje ubistva - rekao je Belivuk.

Sudija ga je prekinula i rekla da vrlo detaljno alalizira iskaze okrivljenih saradnika.

- Treba ukratko da iznesete primedbe. Ovo liči na iznošenje završne reči. Ja Vam ne ograničavam, ali poslušajte, nemojt ečitati te transkripte, doći ćete do završne reči i tada ćete da analizirate. Gledajte da iznesete sažeto, da napravite kompilaciju svih tih iskaza. Nema potrebe da predočavate ko je šta rekao. Ja vas ne ograničavam, dozvoljavaм zbog težine krivičnih dela koja Vam se stavljaju na teret. Za četvrtak su pozvani svedoci oštećeni. Pokušajte da to sublimirate, da bude sažeto - rekla je sudija.

Advokat Jerković je rekao da i drugi okrivljeni imaju činjenične primedbe i da će njihovo iznošenje da potraje.

- Sudija, ja sam ovo toliko pisao da mi se srednji prst iskrivio. Neću sada da pokažem, da ne ispadne nepristojno. Moj plan je da ovo iznesem ovako i ne znam drugačije. Ako ne mogu sad da pričam, zovite me kad budem mogao. Ja sam sve prešao, imam ovu svesku danas i još jednu sutra. Dotakao sam se svega - gde je bio beli taksi, a rekli su crni, gde je padala kiša, a rekli su da je sunce. Ja sam se mnogo trudio, ja ne znam drugačije. Sudija, ovo je tako sažeto da bih ja ovo pohvalio. Ja nisam mogao bolje - rekao je Belivuk.

17.36 O oružju

- Lalić je čistio svo oružje, a ne zna da li je oružje sa slika policije to oružje koje je čistio. Lalić je važio za nekog poznavaoca oružja, a posle je rekao da je amater. Lalić nigde nije prepoznao famozni snajper za najteže zadatke. To ćemo se već smejati. Ja sam hteo Lalića da pitam u vezi sa onim kapislama. On je rekao da su "kod ovih na Karaburmi bile, samo manje". Na tim slikama ne piše sa koje je udaljenosti slikano. Kako Lalić može da zna na slici dimenzije kapisli? Ja sam rekao da nema potrebe da pitam jer mu je tužilaštvo sigurno rekao kolike su kapisle - rekao je Belivuk.

Rekao je da je Spasojević pričao o preuzimanju puške koju je predao Draganiću u blizini kuće.

- Tužilac onda Spasojeviću kaže "jendu pušku ste doneli u kuću, je l' tako?", a Spasojević odgovara: "Tako je". Ovde je ili Spasojević nije dobro naučio šta treba da kaže, pa ga je tužilac sugestivnim pitanjem naveo na odgovor ili tužioci nisu slušali kada je pričao o tome. Nešto je od ta dva, neka odluče sami šta je - dodao je.

17.24 O Đeneralu

Kada je u pitanju čovek čiji su nadimci bili Deda ili Đeneral, a o kom se govorilo kao o Belivukovom glavnom čoveku za kokain, Belivuk je rekao da je sudija postavljala sugestivna pitanja.

- Niti mogu, niti hoću da Vam govorim kako da radite svoj posao, ali ne mogu da dozvolim da budemo osuđeni na silu. Prvo ste rekli Laliću: "Je l' tako, to je Nenad?" To je jedan vid navijačke nastrojenosti. Čak mu kažete da mislite da je rekao i prezime, iako to nikada nije rekao. Za Hrvatina kažete možda je zaboravio, a ja kažem možda nikada nije ni znao jer su u policiji i tužilaštvu zaboravili da mu kažu - rekao je.

Kako je dodao, "famoznog Dede i njegovog imena i prezimena nema nigde u optužnici".

- Lalić misli da je Nenad, Hrvatin mu ne zna ni ime, ni prezime, a Spasojević mu zna ime, a ne zna prezime. Kad bude podignuta ta druga optužnica videćete koliko su se dobro poznavali. Nemoguće da mu Spasojević nije znao ime - istakao je.

17.12 Belivuk o Spasojeviću

- Spasojević kaže da je učestvovao u transportu narkotika od Dimitrijevića do stadiona sa navodnim Đeneralom. Taj Đeneral - Nenad, je prepakivao narkotike za prodaju u klubovima. Kanije je rekao da je jednom vozio do kamiona mariborskih tablica. Vozaču je dao novac, ali nije znao koliko ga je bilo i rekao je da je dobio neku šifru i uzeo narkotike koje je odvezao preko Pupinovog mosta do nekog Šeprtlje. Drugi put kad je išao na stadionu su bili Đeneral i Veljko. Mi imamo postupak za pranje novca i on je u fazi istrage, ali moram da kažem da Spasojević ništa nije ispričao tamo. Kad se digne optužnica, molim Vas da pozovemo Spasojevića da kaže od koga preuzima, koliko - rekao je Belivuk.

Belivuk je rekao da su u određenim momentima tokom ispitivanja "iz Spasojevića izlazile Lalićeve reči".

- Ja se sa tezom da se oni ovde nešto prisećaju ne slažem. Oni se ne prisećaju ovde, oni su imali vremena da se prisećaju pr enego što su došli ovde. Ne možeš da se prisećaš, a da si slušao druge svedoke saradnike, pričao sa tužilaštvom, čitao iz medija... Ne možeš da se prisećaš, možeš samo da menjaš svoj iskaz. Ne znam kako se Spasojević, kad je išao po drogu, nije plašio za svoj život ako donese manje droge nego što treba, a onda da ću ja da ga otmem i ubijem. Ja primopredaje droge nisam gledao ni organizovao. Gledao sam serije i video sam da oni imaju neke vage, a Spasojević meri odokativno i kaže da ima desetak kilograma. On je rekao da je između njega i Vas metar razdaljine. Kako onda da mu verujem da je bilo 10 kilograma? - dodao je.

Kako je rekao, u toj priči prvo ima desetak, a onda 17 kilograma kokaina.

- Ako se vodimo okvirnim cenama koje je rekao Lalić, za 10 kilograma ima 250 do 400.000 dinara. Ako je bilo 17 kilograma, ima od 400 do 700.000 evra. Pa kolika je ta koverta? Ja sam računao, to je 14.000 novčanica. Nisam hteo ovde da donosim papire da sečem, pravim cirkus, ali za 14.000 novčanica treba ranac - rekao je Belivuk.

Dodao da Spasojević ne zna registarske tablice svog vozila, kao ni njihovih vozila, ali da je zapamtio registarsku tablicu kamiona koji je video jednom u životu.

- Spasojević uvek predaje drogu nekome, ali nikada ne predaje Hrvatinu i Laliću. A ti Hrvatin i Lalić nikada nisu spomenuli da je Nikola Spasojević učestvovao u primopredaji droge. A Lalić sve vidi, čuje i zna. Da li mislite da je Lalić zaboravio da spomene Spasojevića? - dodao je.

16.28 Pauza

Sudija je odredila pauzu u trajanju od 30 minuta, nakon koje će Belivuk da nastavi sa iznošenjem primedbi na iskaze okrivljenih saradnika Srđana Lalića, Bojana Hrvatina i Nikole Spasojevića.

16.15 Belivuk o kriminalnoj grupi

- Sad bih nekoliko trenutaka posvetio navodnoj kriminalnoj grupi koju smo navodno organizovali. Lalić je odgovorio da niko nije napustio grupu pre hapšenja. Spasojević kaže da je hteo da izvrši samoubistvo, a na Vaše pitanje šta bi mu se to desilo ako napusti grupu, on kaže da je to imao takav osećaj, a ja vam kažem da on stoji ovde živ i zdrav i da ga niko nije dotakao. Spasojević je naveo i da je bilo samo pitanje vremena kada ćemo ga ubiti, a daljim iskazima Hrvatina i Lalića samo su potvrdili tu njegovu teoriju, kako bi ne znam šta dobio - rekao je Belivuk.

On je naveo da je "Lalić za dve godine poubijao toliko ljudi i sve to radi nekog vrednog tovara".

- Glavni razlog zbog kog Lalić pristupa navodnoj OKG su navodno neki famozni brodski tovari kokaina. Ta priča pije vodu, ali kada ga pitamo za koga je vršio te tovare i ko su ti ljudi, on nema odgovor. Pa ko je lud da radi toliko i ubija ljude, a da ne dobija ništa za uzvrat. Nema logike i kosi se sa zdravim razumom.   Kada je Miljković pitao Lalića da li bi lagao za pomenute tovare, Lalić je odgovorio: "ne, uglavnom za novac". Kada sam pitao da li sam ja lagao za tovare, odgovorio je "svesno ne". Dakle, nisam ga lagao - rekao je Belivuk.

Kada je u pitanju ubistvo Vošđe navijača "Rada" Dragana Supurovića, Belivuk ej rekao da je Lalić napomenuo da je to ubistvo planirao Miljković.

- Čudno, jednom nešto ja nisam organizovao. Hrvatin kaže da je ideja bila da se naprave bratske navijačke grupe zbog legalnog posla, a Lalić je rekao da je do ubistva došlo da bi se preuzela tribina i napravio paravan za vršenje krivičnih dela. Dakle, njihovi iskazi su u potpunoj suprotnosti - dodao je Belivuk.

15.44 Belivuk iznosi primedbe

Nakon što su advokati izneli primedbe, za reč se javio Veljko Belivuk, koji je za sudsku govornicu došao u pratnji tri policajca.

- Ukazaću Vam na gomilu laži, pozivaću se na konkretne dokaze. Započeću sa Lalićevim izjavama. Rekao je da je bio 10, 15 puta u Ritopeku. A rekao je da se do Livadica dolazi preko Grocke. To nije tačno. Grocka je šest, sedam kilometara posle Livadica u pravcu Smedereva. to znam jer sam tamo išao po decu. Lalić je izabran za svedoka jer je pametan, i to priznajem, on koristi mozak, u odnosu na Hrvatina i Spasojevića - rekao je Belivuk.

Rekao je da su od Lalića u više navrata čuli da je od njega i Miljkovića dobijao slike iz inostranstva, te da je na Miljkovićevo pitanje kako prepoznaje baštu za uzgoj marihuane, Lalić rekao da je prepoznao kuću i prostoriju.

- Znači on prvi put video kuću, a prepoznao je. Kako, ako mu ja šaljem slike skrivene prostorije, on prepoznaje kuću, a niko mu je ranije nije pokazao? Lalić je rekao da smo Miljković i ja osmislili način ubistava i nabavili mašinu. Kasnije na pitanje ko je obezbedio mašinu govori da nema ta saznanja i da je Vama to isto rekao. Ja ne znam šta se promenilo od 29. decembra 2022. i 2. februara 2023. Šta je bilo s onim da Lalić ne sme da kaže nijednu reč i da Lalić samo govori ono u šta je sto odsto siguran? - upitao je Belivuk.

Istakao je da je "Lalić rekao da nema saznanja o tome ko je i za koliko novca obezbedio mašinu, ali da su sigurno Veljko i Marko".

- U ovom predmetu je postala ustaljena fraza kad nešto ne znaš da kažeš Veljko i Marko i eventualno ubaciš Radoja Zvicera i to prođe - dodao je.

velja-nevolja-klan-veljko-belivuk, srđan lalić Belivuk i Lalić; Printskrin: TV Pink

Kada je, kako kaže, pitao Hrvatina da li vidi "šator" iznutra ili spolja, Hrvatin je rekao iznutra.

- On gleda nešto iznutra, a vidi šta se nalazi spolja. Meni to po zakonima fizike nema smisla. Razlika između Hrvatinove i Spasojevićeve izjave o veličine prostorije je 40 kvadrata, što je, sudija, veličina jednog stana. Kako je moguće da jedan kaže da je tri puta veća. Dolazimo do zaključka da bar jedan od njih nije nikada bio u prostoriji - rekao je Belivuk.

Belivuk je rekao da je "preplašeni Spasojević bio fasciniran Srđanom Lalićem".

- Pažljivo ga je slušao, a i dogovarali su se i pričali međusobno i sećam se da mu je Lalić tada rekao: "Sad smo u istom timu!" Sve se to vidi, vidimo mi to - rekao je.

Istakao je da je Lalić rekao da je mašina bila u prostoriji i da je tu bila tabla sa osiguračima. Hrvatin je, kako je istakao, rekao da Draganić ide u garažu da digne osigurače i da je "Draganić kada je nestajala struja uvek izlazio napolje".

Belivuk je napomenuo da Lalić pri opisivanju dvorišta kuće nije tačno objasnio šta se gde nalazi.

- Kako smo moj branilac i ja videli u foto dokumentaciji, postoji objekat, ali nije sušara, nego wc. Postoji kružna građevina za koju misli da nije bunar, kad ono, jeste bunar. Nema nikakvih reflektora, već na svakom zidu ima sijalica. Na jednoj od tih kaskada čak postoji zidani roštilj koji je još veći od bunara. Kad je Miljković to rekao, Lalić mu se zahvalio što doprinosi da mu iskaz bude uverljiviji. Kako uverljviiji, kad ti to nikada nisi spomenuo? - dodao je.

Kako je rekao, Miljković je Lalića pitao da opiše sve što još nije video na fotografijama.

- Zamislite, Lalić nije dao nijedan tačan odgovor, nijednu stvar nije ubo. Svi mi s eiskreno nadama da ćete ovu nepravdu ispratiti i da ćete da konstatujete da Lalić nije konstatovao ni ono što je video, ni ono što nije video na slikama. Lalić je znao da odgovara samo kada vidi sliku. Pritom, Lalić je bio tamo desetinama puta, nema šanse da nije zapamtio. Pa ja sam zapamtio svaku sijalicu u ovoj sudnici. Advokat Jerković i ja smo videli svaki detalj na slikama - rekao je Belivuk.

Hrvatinu se, kako je rekao, "kad je video fotografije, sve naprasno vraćalo u sećanje".

- Postavlja se pitanje šta se to desilo od novembra 2021. do februara 2023, pa je Hrvatin dodao sve ove stvari u svoj iskaz. Nije ništa, nego smo mi ovde svi gledali fotografije kada su prikazivane Laliću. Kako nije Tužilaštvu za organizovani kriminal pričao sve to, pre nego što je video na slikama? Pritom, on priča o svom prvom utisku kad je ušao. Pa šta, flaše varikine su dve godine stajale na polici? - dodao je.

On je dodao da se "Lalić obraćao u svojstvu veštaka" i govorio gde je mašina sečena, koji je var, gde je sečeno i brušeno i koje je boje var, a da pre toga "nije znao ni gde se mašina nalazi".

- Mislim da je Lalić samo jednom opomenut ovde i da mu je rečeno da se nejgovi iskazi ne poklapaju. Mislim da se on ovde osećao inferiorno, jeste videli kako je ovde vikao na advokate? Da li ste primetili da je on rekao da se oseća krivim? Sve radi planski - rekao je Belivuk.

15.25 "Spasojević loše naučio tekst"

Branilac Filipa Ivanovskog Miljana Perendija rekla je da je Spasojevićevo svedočenje bilo neodređeno, kao i da nije dobro naučio ono što su mu dali da ispriča.

Ona je dodala da je Spasojević pričao o tome kako je za Belivuka prenosio drogu.

- Kaže tamo stoji Filip Ivanovski, ali on ne daje drogu Filipu, daje nekom drugom. On ne zna šta je radio. Ako je on priznao da je nosio narkotike, što se ne tereti za to? On onda nije okrivljeni svedok, on je onda običan svedok. Mislim da Spasojević nije bio precizan, što je tužilac rekao da je bio precizan i jasan. On je bio sve samo nije to. Priča se da je hteo da se ubije. Vidi se na njemu da trza dok priča, samo traži vodu, nesiguran je, nervozan. On priznaje neka ubistva, da što pre obavi to što ima i da ode. Ja njemu ništa ne verujem - rekla je Perendija

15.18 Jokić: Saradnici grešili u izjavama o Stošiću

Advokat Stefan Jokić istakao je da ni odbrana "nije znala u kojoj je fazi postupak kada je Srđanu Laliću predočena foto dokumentacija".

- Tokom celog postupka ćemo da ističemo da ga vodite nezakonito - rekao je Jokić.

On je rekao da sud nije pročitao spise predmeta u vezi sa njegovim klijentom.

- Srđan Lalić je 8. novembra 2011. godine izjavio da su išli na ručak u Milošev konak negde posle 12 sati. To je isto rekao i Hrvatin. Moj klijent po baznim stanicama nije bio na tom ručku, već na Novom Beogradu. Vi, sudija, niste pročitale spise predmeta u osnodu na Aleksu Stošića - rekao je Jokić.

Dodao je da "ne zna ko je Spasojević", da li je okrivljeni ili okrivljeni saradnik.

- Vaši postupci ovde ka tome da ovi momci iza stakla u boksu neće imati fer suđenje - rekao je Jokić.

Belivuk, Suđenje Advokat Stefan Jokić; Foto: Nikola Anđić

15.10 Obratila se sudija

Tužilac Zoran Babić pitao je u kojoj se fazi nalazi postupak, s obzirom na to da branioci iznose primedbe na kompletan sudski proces.

- Vi sada iznosite primedbe na rad veća, na rukovođenje postupkom, kako su donete odluke. Molim vas da iznesete primebe na iskaze okrivljenih saradnika. Ima vremena za primedbe na rad veća i mene kao predsednika veća. Nisam vas prekidala očekujući da ćete u nekom momentu da iznesete primedbe koje treba da iznesete. Ako je ostatak primedbi u domenu ovih prigovora, nemoj te molim vas, ima vremena za to - rekla je sudija Beraha.

15.07 Niz primedbi

Advokat više optuženih, među kojima je i Belivuk, Nikola Jeković izneo niz primedbi na dosadašnji tok suđenja i istakao da okrivljeni saradnici nisu merodavni u ovom procesu.

- Punomoćnici okrivljenih saradnika mogu da razgovaraju sa s njim, dok mi to nemamo s našim klijentima. Takođe, trebalo je da se Srđanu Laliću zabrani da koristi beleške. Niste oduzeli beleške koje je koristio, tačnije oduzeli ste mu ih do pauze, a nakon toga ste mu ih opet dozvolili i to, navodno, kao teze, po kojima može da se podseća. Dozvoli ste Laliću da gleda u beleške i da se priseća zločina i krivičnih dela o kojima je govorio, tačnije o datumima tih događaja kako bi izgledao uverljivije - rekao je Jerković.

Druga primedba odbrane je, kako je rekao, što je sudija Laliću rekla da tokom pauze može da se priseti ukoliko je nešto zaboravio da kaže, što je "zakonski nedopustivo".

- Sledeće primedba je to da niste zaštitili okrivljene od brojnih komentara i uvreda koje je uputio Srđan Lalić, kao i to što je advokat Glubović uputila uvredu na račun Veljka Balivuka koji je lažno optužen da joj je dobacivao i gestikulaciom pretio, što ste vi kasnije i odbili. Tako da smatram da je trebalo da je kaznite za to. Takođe, imam pitanje za Vas: kako je moguće da okrivljeni Budimir i Janković postavljaju pitanja svedoku saradniku srđanu Laliću, a vi se ubacujete i postavljate im pitanja, iako su se oni već odlučili i izjasnili o tome da ne žele da odgovaraju na pitanja? - dodao je Jerković.

On je dodao i da je sudija tokom pregledanja foto dokumentacije govorila šta se nalazi na fotografijama, te je na taj način "sugerisala okrivljenim saradnicima šta da govore".

- Fotografije koje su prikazane nije trebalo da budu sada izložene i prezentovane, već je to trebalo da ostavite za kasnije. Smatram da niste pravilno odredili to jer smo trebali prvo da vidimo sve dokaze tužilaštva, a ne pre toga. Tako da je to još jedna od primedbi na rad. Dužni ste da nam omogućite primedbu na te fotografije, pa ste tako prekršili i ovaj deo. Takođe, tri dana zaredom ste imali tri načina tih prikazanih fotografija, što je takođe, nedopustivo - rekao je avokat.

14.53 Belivukov advokat traži da suđenje počene ponovo

Advokat Veljka Belivuka Đorđe Tomić rekao je da je Spasojević optužen za razna krivična dela.

- Svima nam je jasno da je Nikola Spasojević do sada imao dvojno svojstvo, kao okrivljeni i okrivljeni saradnik. Predsednik veća ga je poučila da je dužan da govori istinu, a kako je Spasojević bio okrivljeni za oružje znamo da nije dužan da odgovara na pitanja sa tim krivičnim delo. Do sada se nije desilo da jedno lice u istom postupku ima status okrivljenog saradnika za jedna dela, a okrivljenog za drugi - rekao je Tomić.

Rekao je da je Spasojević priznao i krivično delo za koje nije optužen i pitao da li mu tužilaštvo ne veruje, ako je priznao delo, a ono mu se optužnicom ne stavlja na teret.

- Ako mu tužilaštvo ne veruje da je izvršio krivično delo, to znači da Spasojević ne govori istinu i da treba da izgubi status saradnika. Ako misle da govori istinu, treba da bude obuhbvaćen optužnicom. Sud mora da ispravi grešku i ukine rešenje o sporazumu između tužilaštva i Nikole Spasojevića, a pretres mora da počne ispočetka - dodao je.

Istakao je da je Bojan Hrvatin priznao izvršenje još dva krivična dela koja se nalaze u optužnici, a da za njih nije optužen.

- Njegono preznanje bilo je prepisano sa navodima iz optužnice. Pretpostavlja se da li tužilaštvo veruje Hrvatinu. Kako je on priznao dela, a za njih nije optužen, tužilaštvo ne veruje Bojanu Hrvatinu i sporazum treba da bude odbačen - rekao je Tomić.

On je dodao da je Lalić takođe priznao delo za koje se ne tereti, te da i on treba da izgubi status okrivljenog saradnika.

14.42 Tužilaštvo odustaje od gonjenja Spasojevića

Sudija je na početku suđenja saopštila da je Tužilaštvo za organizovani kriminal odustalo od krivičnog gonjenja Nikole Spasojevića za krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja.

- Okrivljeni saradnici ispitani u krivičnom postupku su ispunili obaveze sporazuma koji su sklopili. Tužilaštvo ocenjuje da su njihovi iskazi jasni, potpuno, neprotivrečni i u skladu sa ostalim iskazima - rekao je tužilac.

14.35 Sudija proziva prisutne

Sedam ubistava

Belivuku i njegovom klanu se na teret stavlja sedam ubistava, trgovina drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje.

Sud je u junu potvrdio novu optužnicu, drugu po redu, kojom se terete za ubistvo Nikole Mitića u avgustu 2020. godine i Gorana Mihajlovića u aprilu 2019. godine.

U okviru prve optužnice na teret im se stavljaju ubistva Milana Ljepoje, Aleksandra Gligorijevića Pukija, Gorana Veličkovića Goksija, Zdravka Radojevića i Lazara Vukićevića.

(Telegraf.rs)

Video: U Ustaničkoj kao da je opsadno stanje: Duge cevi, marice, nastavlja se suđenje klanu Belivuk

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA