Tenzija na suđenju Belivuku: Miljković sumnja da ih je "prodao" Draganić, Hrvatin o sveći koju je palio Veljko

 
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 30 min.
  • 1

Hrvatin odgovarao na pitanja Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i Budimira

Poslednje ročište u okviru suđenja kriminalnom klanu Veljka Belivuka za ovu nedelju održalo se danas u Specijalnom sudu, a okrivljeni saradnik Bojan Hrvatin odgovarao je na pitanja optuženog Marka Miljkovića, Veljka Belivuka i Budimira.

Podsetimo, Hrvatin je svoje izlaganje izneo na dva ročišta, nakon čega je usledilo unakrsno ispitivanje. Današnje ročište je bilo četvrto je po redu.

Naredna ročišta zakazana su za 6. i 7. april.

Veljko Belivuk, Velja Nevolja Foto: Tužilaštvo za organizovani kriminal, Hrvatin stoji nad Mitićem koji sedi na krevetu, Lalić čuči sa kačketom, Belivuk gleda u njih i stoji

Sudsko veće je odbilo sve procesne predloge za ukidanje pritvora i zamenjivanje blažom merom.

Sudija je rekla da bi suđenje trebalo da bude od 3. aprila, ali da je od Tužilaštva za organizovani kriminal sud dobio podnesak da će tužioci službeno da budu odsutni.

Branilac optuženog Alekse Dunjića Živko Dedović predložio je ukidanje pritvora za svog branjenika i zamenu blažom merom. On je rekao da su se promenile dve okolnosti, od kojih je jedna da ga okrivljeni saradnik nijednom nije spomenuo, a druga je rešenje Apelacionog suda kojim je ukinuto prethodno rešenje o produženju pritvora. Istakao da je "nažalost, nakon njega usledilo novo reenje sa istim nedostacima". On je napomenuo da Dunjić nikada nije osuđivan i da je prošlo dovoljno vremena da tačka uznemirenja javnosti više nije validna.

- Okrivljeni saradnik je rekao samo da ga je video par puta, ali nije rekao ništa o njegovom učešću u kriminalnim radnjama i nije ga spomenuo kada je u pitanju otmica I. S. - rekao je Dedović. Advokat Nikola Jerković predložio je ukidanje pritvora ili zamenu blažom merom za optuženog Milovana Tadića. On je rekao da mu se pritvor produžava jer je kod sudije za prethodni postupak rekao da kaznu želi da služi na drugoj adresi. Advokat Sanja Ćeriman je umesto branioca Stefana Jokića, koji nije prisutan, tražila ukidanje pritvora za optuženog Alekse Stošića. Ona je istakla da je jedina tačka po kojoj je Aleksa Stošić u pritvoru uznemirenje javnosti, a da "javnost ni ne zna ko je Aleksa Stošić ni da mu se sudi u ovom postupku". Branilac Nemanje Lakićevića Dalibor Katančević rekao je da je procesni predlog za ukidanje pritvora pitoa još u ponedeljak da bi veće imalo da razmisli i da bi "izazvao reakciju koju je izazvao". - Ako tužilac i sud veruju ukrivljenim saradnicima u vezi sa ubistvima koja su opisali, gde je tu Nemanja Lakićević? Prihvatili "Skaj" ili ne, on nije ni u kakvoj vezi sa tim. Ne postoji nijedna poruka nemanje Lakićevića pre ubistva Zdravka Radojevića. Nijedan dokaz koji treba da bude izveden nije u vezi sa njim - rekao je Katančević. Advokat Dragan Malović predložio je ukidanje pritvora za optuženog Vladimira Greka. Tužilaštvo se usprotivilo svim predlozima za ukidanje pritvora i zamene blažim merama.

17:33 Belivuk i Hrvatin "jedan na jedan"

Kada je Miloš Budimir završio sa postavljanjem pitanja, istupio je Veljko Belivuk.


Belivuk: Da li si u onom prvom saslušanju pred tužilaštvom pravio neke pauze pri ispitivanju?

Hrvatin: Kakve pauze?

Belivuk: Pa pauze.

Hrvatin: Kao i ovde.

Belivuk: Da li si posle pauze menjao opis određenih slika?

Hrvatin: Ne, za neke stvari sam rekao da nisam siguran, pa sam se u međuvremenu prisetio i samo sam potvrdio.

Belivuk: Da li si menjao datume oko ubistva Gorana Veličkovića?

Hrvatin: Moguće.

Belivuk: Da li znaš nekog Sikija iz obezbeđenja?

Hrvatin: Ne, znam Sekija, to je Senad Rešović, ali ja sam ga prvo zvao Siki. I možda sam ga U SBPOK zvao Siki, ali nadimak mu je Seki.

Belivuk: Šta je osim beleški ispred tebe na stolu?

Hrvatin: Možda papir o pokretanju postupka. Imao sam 20 minuta privatnog razgovara sa advokatom, on je savetovao da napišem beleške, ali ja se nisam obazirao na beleške.

Belivuk: Da li si tada u tužilaštvu rekao da ne znaš ko je Hel imenom i prezimenom, ali pošto vidiš da ima ime, da je to Nebojša Janković?

Hrvatin: Moguće. Ja sam tada bio u kuršlusu. Nije mi najbolje radio mozak, deset dana pre toga sam izašao iz bolnice. Ovde sam da ispravim i razjasnim sve što treba. Inače sam jako dobro znao da je Hel Nebojša Janković. U tom momentu je bila blokada. ja nisam mogao da se setim da li je broj stana u kom sam rođen broj tri ili dva, a znao sam da je tri. Nikada mi Nebojša Janković nije spomenuo da je on Nebojša Janković.

Belivuk: Kako onda znaš?

Hrvatin: Iz medija, kada vidim sliku ja prepoznajem Hela za kog pričaju da je Nebojša Janković. Prepoznao sam po liku. Ne bih znao da je to Hel, da mu nisam znao lik i vrlo dobro znaš da je ovo što pričam tako!

Belivuk: Ja ne znam vrlo dobro. Sudija, hoće on da nastavi ovako?

Hrvatin: Bićemo kulturni, izvinjavam se, tebi se izvinjavam.

Belivuk: Da li si rekao da za Fleša moraš da pogledaš i onda rekao da je to Dejan Tešić?

Hrvatin: Moguće. Ali za njega sam znao da je Tešić jer smo ga zvali Teša i Fleš.

Belivuk: Da li si ikada u tužilaštvu rekao da ne znaš ko je Nikola Spasojević?

Hrvatin: Moguće, ali tada smo ga nazivali Spale i Topalko. Ranije mi je nešto Miljković spominjao da je on bio dobar, da mu je pomagao u vezi sa Vlastom Miloševićem na šinama. Trudio sam se tada da budem samo siguran sa nekim stvarima, a sada sam potpuno siguran i zato ću sve da ti ispričam, samo pitaj.

Belivuk: Ali ti si posle pauze rekao da je on kum Marka Miljkovića.

Hrvatin: U pauzi sam se prisetio. Prošlo je u proseku godinu i po dana. O čemu ću da razmišljam? O ligi šampiona? Ja ne razmišljam o tome. A kada da završim sa svime ovim onda mogu da razmišljam o drugim stvarima. Zato se prisećam.

Belivuk: Da li si pre hapšenja pregovarao sa policijom, tužilaštvom, BIA, CIA ili nekim?

Hrvatin: Ne.

Belivuk: Da li si u tužilaštvu rekao da ne znaš ko je Vlade Draganić, da nisi znao dok ti nije bilo saopšteno ovih dana?

Hrvatin: Ne sećam se. Znao sam ga po nadimcima. Saznajem ime isto kao i za Nebojšu Jankovića.

Belivuk: Voleo bih da izdvojimo sliku i da veće konstatuje šta je videlo, pa da on onda konstatuje šta je na slici jer za dve slike priča da je ista lokacija, ali ne vidi se da je ista lokacija.

Sudija: Na fotografiji broj jedan šta hoćete da konstatujem? Vidi se džip i reka.

Belivuk: Da li na obali reke vidimo tri drveta?

Sudija: Ima više.

Hrvatin: Ali ja se na ovu sliku nisam izjasnio, za drugu sliku sam rekao da mi ne liči, na ovo što se nalazi na slici broj dva (zemljani put ka reci i drveće sa strane). Onaj ko je slikao nije najbolje slikao.

Belivuk: Da li se na prvoj slici vidi drveće na samoj reci? Ne levo i desno, nego pravo?

Hrvatin: Vidi se pravo tamo nešto. Rekao sam da na ovo liči. Da ima put koji vodi na levo, a mi smo išli pravo?

Belivuk: Da li su policija i tužilaštvo znali za taj famozni Dunav ili si im ti rekao?

Hrvatin: Ja sam pitan da li mogu da odvedem tamo gde smo prosipali. Pokazao sam gde je prosipano i gde je paljeno.

Belivuk: Rekao si da je ideja bila da Gligorijević preuzme poslove sa travom braće Budimir. Šta bi trebalo od mene da preuzme, mene ubijaju, ne braću Budimir?

Hrvatin: Ne znam šta je hteo sa tobom. Verovatno da izazove neko komešanje. Ne znam, stvarno. Verovatno je smatrano da je od tebe pretila veća opasnost.

Belivuk: Pričao je da sam se ja krstio, da mi se tresla ruka, da sam išao u crkvu i palio sveće. To da uđe u zapisnik.

Hrvatin: Onda Budimir laže.

Belivuk: Kada smo Marko i ja navodno proterali Veličkovića sa tribine?

Hrvatin: Ni to mi nije rečeno. To mi je sve ispričano kao neka prošlost koju ste imali sa njim.

Belivuk: Spominjao si neku kupovinu CZ pištolja. Kog su kalibra?

Hrvatin: Devet milimetara da ja znam.

Belivuk: Ako ti prodaješ Veličkoviću i ne znaš šta prodaješ, kako on zna šta kupuje za 1.200 evra?

Hrvatin: On ide da kupi CZ 99, a ja sam naknadno dodao ime serije.

Belivuk: Opiši mi situaciju otmice, da li nas vidiš kroz kukuruz?

Hrvatin: Znam da ste tamo, ali vas ne vidim.

Belivuk: Rekao si da je Veličković oboren na zemlju. Ko ga udara?

Hrvatin: Rekao sam da ga udaraju, Miljković je pitao ko, ja sam rekao da nisam gledao. Rekao sam da je Tešić čučao na njemu. Ja sam se drao "Matori što me namesti" ti si mi prstom pokazao da se stišam.

Belivuk: Zar nisi rekao da si mu stajao na nogama?

Hrvatin: Ja sam mu stajao na listovima. Ali ne stojimo mi na njemu u isto vreme. Ja sam malo stao dok je on bio dole. Što tražiš dlaku u jajetu?

Belivuk: Meni je nelogično da prisustvuješ preijanju osobe. Ako nekom stojiš na listovima on nije tebi udaljen. I ti ne vidiš ko ga udara.

Hrvatin: Ja sam stao njemu na listove preventive radi, da se ne bi batrgao. Batinanje je tada bilo gotovo. Svi ste skočili na njega, svi ste ga udarali.

Belivuk: Ko mu je stavio fantomku?

Hrvatin: Nisam video.

Belivuk: Ko mu stavlja lisice?

Hrvatin: Neko mu stavlja, nisam obraćao pažnju.

Belivuk: Da li si otišao pre nego što je ubačen u kombi?

Hrvatin: Da.

Belivuk: Kako onda znaš ko gde seda u vozilo?

Hrvatin: Jer je pričano, ispričano uje kao dogodovština "ludi Fabula me je doveo u kukuruze".

Belivuk: Što tu dogodovštinu Srđan Lalić nije ispričao?

Belivuk: Idemo malo na Mitića. Prvo si rekoa da je stan iz kog nas posmatraju poslednji. Pa se onda uklapaš u Lalićevu izjavu da je možda i pretposlednji. Koji je?

Hrvatin: Rekao sam na poslednjim spratovima.

Belivuk: Rekao si da su Lalić i Miloš Budimir bili u crnom "golfu" koji je ili nezatamnjen ili slabo zatamnjen. Lalić opisuje sivi "golf" koji je zatamnjen jako.

Hrvatin: Tog dana ste tim zatamnjenmi "golfom" izašli ti i Marko Miljković sa stadiona da pokrenete potencijalnu pratnju.

Sudija je prekinula ispitivanje i Belivuk će nastaviti da ispituje okrivljenog saradnika na sledećem ročištu.

17:22 O Radojeviću, Piletu, Ankinu...

Budimir: Koliko dugo se poznajemo Radojević i ja?

Hrvatin: Ne znam tačno ali dugo ste se poznavali. Dugo ste se poznavali.

Budimir: Da li dolazi na rođendane moje dece?

Hrvatin: Kada sam ja bio na rođendanu tvog deteta u februarau 2020. godine on nije bio. U to vreme nisi bio dobar sa njim.

Budimir: Tvoja tvrdnja. Da li je radojević dolazio meni u posetu u Zabeli?

Hrvatin: Koliko znam ne.

Budimir: Da li mi je slao pare ili pakete dok sam bio u zatvoru?

Hrvatin: Nije.

Budimir: Sudija, ja sam s tim čovekom bio dobar, on mi je i uplaćivao pare i slao pakete. Da li znaš kako mi je pomogao kad sam izašao?

Hrvatin: Ne.

Budimir: Da li znaš da li je sa suprugom dolazio kod mene u kuću?

Hrvatin: Ne. Evo, da ti skratim, ne znam ništa o vašem dubljem odnosu.

Budimir: Koliko imam dece?

Hrvatin: Dva sina.

Budimir: Kojeg sina mi je krstio Zdravko?

Hrvatin: Ne znam, ali znam da je jednog kad si izašao iz zatvora. Pa tvoj brat te je naduvavao zbog toga. Bio ti je dobar, pa loš, pa dobar, pa smo ga na kraju ubili. Pričao si da te nije ispoštovao da je preuzeo drogu.

Budimir: Ja njega nisam lično ubio.

Hrvatin: Ne, njega je Belivuk ubio.

Budimir: Da li sam ti rekao Zdravko Radojević u zatvoru?

Hrvatin: Rekao si kum i Zdravko. Pričao sam sa jednim čovekom kog znamo o tome i on je rekao da si bio ljut na tebe jer te nije ispoštovao za tu drogu kad si pao.

Budimir: Što bih ti rekao da vidiš Zdravkovu kuću kad ceo život živi u stanu?

Hrvatin: Ne znam, rekao si kuću i da se vide kamere oko kuće i gradske kamere, da se vidi da li može da se postavi eksploziv.

Budimir: Da li imamo kamere na porodičnoj kući?

Hrvatin: Bio sam jednom, noću, nisam obraćao pažnju.

Budimir: Odakle je došao napadač, kuda je otišao?

Hrvatin: Ja to nisam rekao. Ja sam u to vreme u kući, sređujemo, tranžiramo, izvinjavam se što tako kažem, Zdravkovića da idemo da ga prospemo.

Budimir: Rekao si da gotivim više tebe nego Zdravka. Da li sam tebe pitao da mi budeš kum?

Hrvatin: Pa je l' to znak da me više gotiviš?

Budimir: Pa možda.

Hrvatin: Pa nisi. Onda sam ja pogrešno shvatio jer ja tebe gotivim. Ti mene mrziš, ja tebe ne. Razlika je samo što ja ovde pričam ono što znam.

Budimir: Da li smo ti moj brat i ja rekli da je auto Zdravkov ili naš?

Hrvatin: Ja sam rekao da je dobar auto, ti si rekao to je od onog, da ne kažem šta, da ne psujem, tako smo ga zvali. I da treba da se proda.

Budimir: Rekao je da nije znao da je Radojevićev auto, nego da su mu braća Budimir rekla da je ostao od njega.

Sudija: Da, to je rekao.

Hrvatin: Tada sam saznao da je Zdravkom. Rekao mi je neko od vas dvojice. Da objasnim.

Budimir: Mi smo rekli da je naš.

Hrvatin: Da se ne ponavljam, ja sam pitao što ne zadržite, vi ste rekli da ide jer je Zdravkov.

Sudija: A šta Vi kažete?

Budimir: Ja ne znam ništa.

Advokat Jerković: Sudija ovo je proces ispitivanja saradnika.

Sudija: Sud može da ispituje sve.

Budimir: Spominjao si Pileta. Kako se zove?

Hrvatin: Ne. Pitan sam u tužilaštvu za Pileta, rekao sam da ne znam kako se zove i objasnio kako znam za njega. Iz optužnice sam saznao kako se zove.

Budimir: Rekao si da smo bili kod Pileta da kupim ženu.

Hrvatin: Rekao sam da smo bili da kupiš ženi auto.

Budimir: Hvala što si se ispravio, da ne bude da sam kupio ženu na auto placu. Imam još Ljepoju i gotovo. Da li si taj dan pratio tja neki auto što kažeš da je bio u njemu?

Hrvatin: Nisam pratio nikakav auto, samo je trebalo da sačekam da Tešić prođe sa Ljepojom i da Đurić napravi lažni sudar.

Budimir: Da li je Lalić spominjao da sam dolazio u kuću taj dan?

Hrvatin: Meni Lalić nije ništa spominjao, a ja te fizički nisam video u kući. Od tog dana sam te video dva ili tri puta do hapšenja. Jednom u prolazu gde živim da ti dam pare od spida, možda još jednom i 4. avgusta na stadionu.

Sudija: Lalić je govorio da je bio kovid pozitivan, ali da je bio u kući. Hrvatin: Ali ja ga nisam video.

Budimir: Na šta si mi javio da je Ljepoja prošao?

Hrvatin: Na šta sam ti javio? Pa kako smo komunicirali?

Budimir: Na šta si mi javio?

Hrvatin: Na "Skaj" nalog.

Budimir: Na koji skaj nalog?

Hrvatin: Koji nalog? Kako si se zvao? Pa, Anakin.

17:10 Budimir ispituje Hrvatina

Miloš Budimir je nakon pauze rekao da nema u planu da zloupotrebi pitanja, već da je Miljković pitao neka pitanja koja on ima, te da im se zato pitanja poklapaju. Rekao je da je neka pitanja izbacio, ali da nije stigao da zapiše sve što je Miljković pitao.

Budimir: Kolika je kancelarija?

Sudija: Ma, to je nebitno. Je l' sporno da ste odlazili u kancelariju?

Budimir: To nije sporno, sudija.

Advokat Jerković: Zbog iskaza, sudija, zato što mi negiramo.

Sudija: Pa šta je sporno ako su obojica bila tu?

Budimir: Sudija, ja nisam bio za to krivično delo.

Sudija: Ja pričam generalno o toj kancelariji, ne znam ja da li ste vi bili u vreme krivičnog dela. Odbija se pitanje.

Budimir: Da li mogu dao brazložim što sam pitao?

Sudija: Odbijeno je, nema potrebe da se komentariše.

Budimir: Ko je sve bio u kancelariji?

Tužilac: Ovo sam ja pitao, znam odgovor napamet.

Budimir: Da li je Mitić bio vezan?

Hrvatin: Jeste. S lisicama na rukama na leđima.

Budimir: Kada navodno ulaziš u prostoriju u Ritopeku i vidiš Mitića kako je bio obučen?

Hrvatin: Kako se sećam, bio je go.

Budimir: 16. novembra si rekao da se ne sećaš kako je bio obučen.

Hrvatin: Sad kažem, imao sam vremena da se prisetim

Budimir: Da li si čuo da ga je neko ispitivao?

Hrvatin: Ono što znam je da ste ga Lalić i ti ispitivali prethodnog dana. U kancelariji i u prostoriji nije znao u kakvoj situaciji se nalazi i sve vreme je verovao da će da bude pušten kući. To saznajem iz razgovora sa tobom i Lalićem.

Budimir: Ja to negiram. Nikad nisi spominjao kuke na plafonu. Jesi to video na slikama iz optužnice?

Hrvatin: Ne. Bile su kuke.

Budimir: Ko je navodno bio u kući za Lazara Vukićevića?

Hrvatin: Izjasnio sam se na to. Ja nisam bio u kući.

Budimir: Da li si provodio vreme u Lalićevom stanu?

Hrvatin: Ispričao sam.

Budimir: Ja nisam čuo.

Hrvatin: U danima pre likvidacije bili smo u stanu Srđana Lalića i rekao sam juče da sam išao tamo po "Skaj" aparate.

Budimir: Ko je odredio parking u Radničkoj?

Hrvatin: Mi smo, zajedno, ali prednjačio je tvoj brat. Insistirao je Miljković zbog Šarca.

Budimir: Koliko si puta prespavao kod Lalića?

Hrvatin: Ne mogu tačno da kažem, prespavao sam više puta.

15:58 Budimir o skanku, kilo "trave" plaćali 100 evra

Budimir: Da li si do našeg hapšenja prodavao skank na malo?

Hrvatin: To sam radio u jednom trenutku, ali sam prestao kad ste uhapšeni da ne ugrožavam ljude sa kojima sam sarađivao.

Budimir: Da li si skank kupovao od OKG ili negde drugde?

Hrvatin: Rekao sam da bih uvek kupovao od vas, ako nemate išao bih na drugu stranu. Skank sam kupio par puta od vas.

Budimir: Da li si Iliji Kovačeviću nudio da prodaje skank za tebe? Znaš ko je on?

Hrvatin: Ako je on Green arrow, znam, čuo sam ovde. Nudio sam mu da kupuje od mene, ne da prodaje za mene.

Budimir: Opiši moju kuću na Mirijevu.

Hrvatin: Kupio si gornji i donji stan, u gornjem si bio ti, ali je bio problem sa garažom, pukla je ploča, pa sam se zato izraio da je kuća. To si uzeo preko nekog Miljkovićevog druga.

Budimir: Koliko sam platio?

Sudija: Apsolutno nam je nevažno koliko ste platili.

Budimir: Pa ja to nikad nisam imao, pa zato. Rekao si da je Lalić doneo "Skaj" aparat. Da li ti ga je dao u ruke?

Hrvatin: Lalić mi je dao, ali ti si ga sa Miljkovićem kupio za mene.

Budimir: Da li si video da sam ja dao pare?

Hrvatin: Ne, ali ti je Miljković rekao piši Bariju, ja tad nisam znao da je to Lalić, nije rekao Lalić, ni Srđan... da ponese jedan aparat za brata.

Budimir: Ja sam te par puta pozdravio od Srkija, da li si prepoznao Lalića na rođendanu?

Hrvatin: Jesam.

Budimir: Jel to taj Srki koji te je vozio u bekstvu od železničke stanice?

Hrvatin: Ne, nije to taj Srki, nikada me on nije vozio.

Budimir: Znači Lalić laže!

Sudija: Proverićemo.

Budimir: Kada si izboden u ruku da li si ti bio meta napada ili drug?

Hrvatin: Nisam ja bio meta napada.

Budimir: Da li znaš ko je poslao napadača? Ja znam, ti si mi rekao, ali hajde.

Hrvatin: Ne znam ko je poslao napadača.

Budimir: Da li sam bio u stanu koji si iznajmio u blizini Sarajevske?

Hrvatin: Koliko se sećam jednom.

Budimir: Dobro, jedanput ili dvaput. Da li su ti dva pištolja koje si mi pokazao oduzeta?

Hrvatin: Ne sećam se, Nisu mi oduzeti, otišli su od mene. Jedan ste mi ti i brat Budimir dali.

Budimir: A ovaj drugi se sećam da je bio skupocen.

Hrvatin: Jeste, dobio sam na poklon i poklonio sam dalje.

Budimir: Da li znaš ko je Sale Englez?

Hrvatin: Ako je to onaj što je radio u restoranu onda znam. Ako je to on.

Budimir: Nije. Da li su ti tužioci pokazivali neke slike kada si davao iskaz?

Hrvatin: One koje imaju u optužnici.

Budimir: Da li znaš da me je SUP Palilula hapsio 2013?

Sudija: To je nebitno.

Budimir: Bitno je jer on kaže da smo ja i Aleksandar Purković braća, a on me je hapsio više puta 2013. godine.

Hrvatin: Pa to se menja. Danas te hapsi, sutra ste braća. Ja sam se javljao Purkoviću na stadionu. Ako sam se pozdravio ja, pozdravio si se i ti. Sa Papićem se nisam pozdravljao, on se niej javljao.

Budimir: Za Nemanju Đurića kažeš da je razvozio travu od grada do grada. Koliko si ga plaćao?

Hrvatin: Sto evra po kilogramu. I nisam plaćao ja, nego mušterije.

Budimir: Od kad znaš da se tako zove i preziva?

Hrvatin: Znam da se zvao Nemanja, znam ga kao Tajsona, pričali smo da je mnogo bolji Nemanja nego moj brat Nemanja, ne bih da sad umanjujem mog brata.

Budimir: Kada saznaješ njegovo prezime?

Hrvatin: Kada ste uhapšeni, pričao sam.

Budimir: Da li znaš da je Đurić sa suprugom radio godinama u Norveškoj i Nigeriji i da su imali velike plate?

Hrvatin: Ne znam. Ja znam da Nemanja Đurić do ovog hapšenja nije imao kriminalnu prošlost, zato ste ga i ubacili u posao. Isto je radio u firmi kao što je Velja radio u podrumu piča, pa sagradio kuću od nekoliko stotina hiljada evra. kao što si se ti bavio prodajom kola.

Budimir: Da li si menjao svoju izjavu u neometanom izlaganju u odnosu na onu koju si dao kao osumnjičeni?

Hrvatin: Imao sam izjavu, rekao sam juče koju i objasnio zbog čega.

Budimir: Da pređemo na Gorana Veličkovića. Da li smo moj brat i ja od Gorana preko tebe?

Hrvatin: Nikad.

Budimir: Jesi ti kupovao?

Hrvatin: Jesam, sto grama kokaina i travu od ovog njegovog Čikaga.

Budimir: Kada si Goranu u slepoj ulici davao pare za kokain da li je njegova supruga videla da mu daješ pare?

Hrvatin: Sedela je na suvozačkom mestu, stajali smo ispred, ne znam da li je gledla, ali mogla je da vidi.

Budimir: Da li je Jelena znala da su te pare za drogu? Hrvatin: Znala je, potala je posle njegovog nestanka da li sam ja Goranu ostao nešto dužan.

Budimir: kad sam ja parkirao "smarta"?

Hrvatin: Drugog uveče. Siguran sam da je u večernjim časovima jer je taj auto služio vama za posao za Gorana Veličkovića.

Budimir: Sudija je l' mogu da predočim nešto od 23. februara? Rekao je tog jutra, dan ranije, meni je u sećanju da je Miloš u večernjim satima parkirao "smarta". Dan ranije, jutro, veče.

Hrvatin: Dan ranije je pre dela. Tog dana, ujutru, sećam se da je uveče ostavljen auto.

Budimir: Kako sam otišao kad sam ostavio auto?

Hrvatin: Mislim da te je Lalić pokupio. Vozio je, juče sam rekao A6, ali mislim da je A5, "audi".

Budimir: Da li si mi nekad pozajmio auto?

Hrvatin: Verovatno, ali ne sećam se.

Budimir: Da li si se nekada posvađao sa Goranom oko droge?

Hrvatin: Rekao sam da mi je davao probe da dajem drugima, neki ljudi su rekli da ne valja. Nismo se posvađali, ali je bio ljut, govorio je da ne može da ne valja.

Budimir: Prešao bih na Mitića. Da li smo Lalić i ja bili u tom "golfu"?

Hrvatin: U jutarnjim časovima, u prvom delu. Ti si imao "golf 6" crne boje.

Budimir: Koliko je sati bilo kad smo otišli na ručak u Milošev konak?

Hrvatin: Posle podneva, pola jedan, ne sećam se tačno.

Budimir (kroz smeh): Mogu da ga pitam šta smo jeli pojedinačno, sudija. Šalim se. Da li je bilo dogovora ko će s kim u kola?

Hrvatin: Već sam se detaljno izjasnio o tome.

Budimir: Slušao si Lalićevu izjavu za Mitića. Da li je uticala na tebe da promeniš mišljenje ko je bio s kim u kolima?

Hrvatin: Ne, i to sam juče rekao.

Budimir: Rekao si da ste se mimoišli sa Lalićem i sa mnom. Gde smo se mimoišli?

Hrvatin: Mimoilazimo se sa Šarcem. Ti si rekao da je sigurno Šarac bio u tim kolima.

Budimir: S kim si u kolima?

Hrvatin: Sa Dejanom Tešićem.

Budimir: Da li si me video kad je bio navodni susret sa Šarcem?

Hrvatin: Ne, samo nam je javljeno da je Šarac pored nas, ali nije bio pored, nego ispred. Objašnjavao sam da sam video čoveka jednog za kog si pričao da je Šarac. Da sam ga video spreda prepoznao bih ga, ali u tom momentu ga nisam video. Nisam video ni tebe.

Budimir: Šta je sa dva dvoseda i dve fotelje iz tvoje izjave u tužilaštvu u vezi sa kancelarijom?

Hrvatin: Bio je nameštaj, bila je ugaona garnitura.

Budimir je predočio da je Hrvatin rekao da su postavljena dva dvoseda u G i dve fotelje.

Hrvatin: Ne dva dvoseda, nego ugaona, tako me je asociralo u tom momentu, pa sam tako rekao.

Sudija: Šta je bilo tamo?

Budimir: Ja ne znam. Ja pitam njega.

Sudija: Pa recite da li je nešto sporno.

Hrvatin: Ja sam sad razjasnio.

Budimir: On non-stop nešto menja, ne znam ni šta da pitam.

Hrvatin: Pitaj nešto konkretno, pitaj šta smo radili u kući ti, Lalić i ja. Aj pitaj me koje sam gaće nosio. Čudi me da Miljković to nije pitao.

Budimir: Koje si gaće nosio?

Hrvatin: Spido.

Sudija je prekinula suđenje i odredila pauzu od 30 minuta.

15:41 Za postavljanje pitanja javio se optuženi Miloš Budimir

Budimir: Da li sam ti dolazio u posetu u Zabelu nakon mog islaska iz zatvora?

Hrvatin: Jesi.

Budimir: Da lis am dolazio po tebe kad si imao vikende u poluotvorenom?

Hrvatin: Nisi prve izlaske, ali komunicirali smo i preko "Skaja" i ovako preko telefona.

Budimir: Da li sam ti donosio pakete ili ti ih slao poštom?

Hrvatin: I donosio i slao.

Budimir: Da li sam ti uplaćivao novac?

Hrvatin: Jesi.

Budimir: Da li sam enkada na tvoju molbu dao neki novac tvojoj majci?

Hrvatin: Verovatno, sigurno.

Budimir: Jesam ja to samostalno ili na tvoju molbu?

Hrvatin: Na moju molbu, naravno, našao si mi se. Bio si prijatelj. I ti i tvoj brat.

Budimir: Da li možeš da se setiš koliko sam ti para uplaćivao?

Hrvatin: Nije bilo stotine evra, 4,5,6 hiljada.. Nisam ni tražio mnogo.

Budimir: Ko je još bio uz tebe?

Hrvatin: Bilo je par ljudi?

Budimir: U kakvim si odnosima bio s njima kad si izašao?

Hrvatin: Sa većinom dobar, sa jednim sam prekinuo komunikaciju zbog tebe.

Budimir: Kažeš da sam ti tokom prog izlaska za vikend iznajmio stan.

Hrvatin: Ne prvog, tada izlazimo zajedno, otišli smo kod mene, pa kod mog druga u stan. A iznajmili ste mi stan kasnije, bilo je hladnije i upoznao sam Miljkovića.

Budimir: Da li smo mi ručali ili smo otišli pre ručka?

Hrvatin: Ručali ste.

Budimir: Da li si se tada posvađao s bratom?

Hrvatin: Jesam.

Sudija: Što vam je to sada bitno?

Budimir: Samo da vidite kako je išao naš odnos, ako nije problem. Da li si stan na dan što smo ti izdali, to jesmo, ja ne sporim, da li si ti birao lokaciju jer ti je kum u blizini?

Hrvatin: Ne, ja sam te zamolio da mi nađeš stan na dan, ti si to uradio preko druga.

Budimir: Sa Trajkom je bio neki fizički sukob u Zabeli?

Hrvatin: Jeste, bio je povređen, nisam siguran da li je bio u bolnici.

Budimir: Da li je protiv tebe pokrenut neki disciplinski postupak?

Hrvatin: Nije.

Budimir: Da li si imao sukob sa još nekim?

Hrvatin: Šta je poenta, da pokažeš kakav sam ja bio u zatvoru? Pa nisam bio cvećka.

Budimir: Kako si onda dobio uslovni otpust?

Hrvatin se nasmejao.

Budimir: Da li sma imao bašte marihuane u evropskim gradobvima?

Hrvatin: Ne znam, rekao si da planirate baštu u Holandiji i da me planirate za partnera. Ja sam rekao da je meni izlazak svemirske godine daleko.

Budimir: Kako znaš sve to?

Hrvatin: Bili smo dobri, pričali smo. Nismo mi pričali o nekim akademskim temama, nego o kriminalnim.

15: 36 Draganić "prodao" Belivuka?

Miljković je zatražio da Hrvatina ispituje o foto dokumentaciji koja je predočavana i Srđanu Laliću. On je najpre ukazao na fotografiju šipražja pored reke i ukazao na to da je Lalić rekao da je to mesto na koje su pripadnici klana išli da prosipaju džakove u kojima su bili ostaci tela i upitao je Hrvatina da li je to to mesto.

- To je to mesto, ja sam tu doveo i policiju. Kroz šiblje se išlo pravo, tada je bilo šiblje, ali da može da se prođe, tu se išlo pravo na obalu. Išao sam jednom noću, a policiji sam pokazao danju, ali nisam zagledao - rekao je Hrvatin.

On je dodao da je mesto na kom su prosipali ostatke bio brisan prostor i ukazao na jednu od fotografija koja to prikazuje. Na Miljkovićevo insistiranje da bi moralo da se ide levo ili desno kroz šiblje, Hrvatin je rekao da "nema levo ni desno, samo se išlo pravo".

- To nije moje pitanje. Moje pitanje je da li se kroz šiblje ide levo ili desno da bi se došlo do ovog brisanog prostora - rekao je Miljković, a tužilac je dodao da je njegovo zapažanje u redu, ali da nigde nema pitanja. Na Miljkovićevo pitanje da li je na taj način kako je fotografisano pokazao prostor policiji, Hrvatin je rekao da "nije pokazao na taj način, već je policiju odveo tamo".

- Ti si pokazao u julu mesecu, a ovo je slikano u aprilu, tako da ti ovo nikako nisi mogao da pokažeš - rekao je Miljković.

Hrvatinu je potom predočen i drugi set fotografija, koje nisu izvođene kao dokazi, a za koje je Hrvatin rekao da bi to moglo da bude to mesto i da te fotografije najviše liče. Sudija je pročitala da u foto dokumentaciji piše "učesnik Draganić Vlade", na šta je Miljković začuđeno upitao "kako može da bude učesnik Draganić Vlade?"

- Ja zahtevam da se utvrdi gde je bio Draganić Vlade 18. jula i da li je bio učesnik ovog događaja - rekao je Miljković.

Hrvatin je rekao da sa fotografija ne može sa sigurnošću da utvrdi da li se radi o tačnom mestu na kom su bili, ali je izdvojio jednu forografiju koja najviše liči na mesto na kom su prosipani ostaci tela Zdravka Radojevića. Miljković je Hrvatina pitao da li je "golf" prikazan na fotografijama isti za koji Lalilć tvrdi da je bio zatamnjen, pa da su mu posle skinuta zatamnjena stakla, ali je Hrvatin rekao da ne može da tvrdi da je boja slična i da su stakla bila jako zatamnjena. Marko Miljković je rekao da nema više pitanja, a Veljko Belivuk istakao je da Hrvatina želi da ispituje poslednji, kao što je to bio slučaj i sa Srđanom Lalićem.

15:25 Hrvatin o "obradi" Ljepojinog tela

Miljković: Lalić je rekao da je sam odvezao, vratio se u praznu kuću i čistio stepenice?

Hrvatin: Vidi, odlazite. Veljko i ja ostajemo u kući. Janković se vraća po nas, vozi nas do Sunca.

Miljković: Lalić kaže da se on vratio sam, ne poklapaju vam se iskazi?

Hrvatin: Što mene pitaš to, ja kažem šta ja znam.

Miljković: Da li si u tužilaštvu rekao da nisi bio zainteresovan za oružje i da nemaš saznanja?

Hrvatin: Tako je, nije me interesovalo. Oko Mitića su samo kad je bio poštar ili neko, kad su zatvorili vrata, rekli ne brinite, da je policija, imamo oružja koliko hoćeš. Ali nije me zanimalo koje oružje. Ja sam oružje spomenuo u pisanoj izjavi.

Miljković: Šta se desilo sa kablom, fosnom, sekirom, noževima?

Hrvatin: Čim smo obradili telo, Veljko i ja smo izašli iz kuće i ne znam šta se dalje dešavalo. Ali sigurno je uništeno jer smo uvek uništavali. Uništeno je isto kao za Zdravka Radojevića, samo nije paljeno u kući.

Miljković: Možda nije baš tako. Zbog čega si pristao da učestvuješ za Ljepoju?

Hrvatin: Pripadnost.

Miljković: Jesi pitao koliko ćeš keš da dobiješ?

Hrvatin: Nikada nisam pisao za keš. Kasnije je Zvicer pitao da li sam isplaćen za Ljepoju.

Miljković: Navodno za svako ubistvo dobiješ neki keš, a za ovo ne. Zašto?

Hrvatin: To je pitanje za tebe i za Veljka. Nikad pre Ljepoje nije bilo govora da će biti nekih para. Meni za Ljepoju nije rečeno da će biti para, a evidentno je bilo jer sam pitan.

Miljković: Gde si kad je ubijen Gligorijević?

Hrvatin: Ja sam tad na slobodi. Inače, Miloš Budimir je rekao da je sve priznao. Budimir je rekao da planira da ubije Veljka, a najviše jer planira da preuzme poslobe s travom, a predstavljao se kao prijatelj.

Miljković: S kim je to trebalo da uradi?

Hrvatin: Sa Trajkom.

Miljković: Pošto imaš animozitet prema Trajku, kako znaš da je Trajko?

Hrvatin: Vi ste mi rekli.

Miljković: Da li ti je palo na pamet da možeš i ti tako da prođeš ako je tako prošao neko nama blizak?

Hrvatin: Naravno da mi je palo na pamet. Ali očekuje se da idete da završite takve stvari.

Miljković: Kako se zovu Bosanci za plan da se ubije Mladen Lazarević?

Hrvatin: Jedan je bio Popaj, zajedno su koristili taj "Skaj". Bilo je dvojica mlađih momaka, pa je jedan pobegao i došao je neki matori. Za tu akciju smo onda imali tri "Skaja". Oni su bili smeđteni na Novom Beogradu u blizini Arene, Slao si me i da slikam, zbog Zvicera, kad su pobegli. I rečeno mi je da zvonim na interfon da pokažemo da smo išli.

Miljković: Da li si video nekada nalog Šerif?

Hrvatin: Ne, ja sam i rekao da ga nisam video.

15:00 Optuženi vođa klana Marko Miljković nastavlja da ispituje okrivljenog saradnika Bojana Hrvatina

Miljković: Bojane, pre nego što pređem na Ljepoju, pričao si u tužilaštvu da je Struja brisao kamere za Mitića, gde i odakle ti to?

Hrvatin: Ne znam gde se nalazi ta prostorija stadionskoj nadzora, ali je on uzeo za sebe da izbriše, ta saznanja imam iz naših razgovora.

Miljković: To je naša kamera ili?

Hrvatin: Ne, stadionska.

Miljković: Kada je otišao da obriše?

Hrvatin: Pa ne znam tačno.

Miljković: Šta je onda Lalić brisao, pričao je ovde?

Hrvatin: On je brisao naše kamere, sa stadiona ne znam.

Miljković: Pričao si o Radojevićem satu, možeš da ga opišeš?

Hrvatin: Ne mogu da opišem, znam da je bila neka marka.

Miljković: Odakle ti saznanja o Manceu ili Zvoncetu?

Hrvatin: Iz kuće u Lisičjem potoku, tada se spominjalo Mance i Zvonce, posle sam saznao da se radi o Ljepoji.

Miljković: Koji mu je nadimak na Skaju?

Hrvatin: Zvonce koliko se sećam.

Miljković: Ko je pisao sa njim?

Hrvatin: Ti si pisao sa svima, verovatno ti.

Miljković: Ko me je spojio?

Hrvatin: Ne znam.

Miljković: Onda ne znaš ni dal sam pisao. Ko je učestvovao u tom razgovoru?

Hrvatin: Ti, Belivuk, Lalić, Janković, braća Budimir.

Miljković: Rekao si da je Laliććeva blinda određena za Ljepoju da dođe da kupi. Jel to Lalićeva blinda?

Hrvatin: Ne znam da li je on kupio, on je koristio.

Miljković: Kad je trebalo da kupi?

Hrvatin: Devetog. Ne znam koliko para, to je bilo navlačenje. Bitno je bilo da Ljepoja dođe, koliko je para nije bitno jer smo ga otimali.

Miljković: Nisi mu sigurno javio da ćeš da ga otmeš?

Hrvatin: Ja nisam ni planirao, to ste ti i Veljko.

Miljković: Koliko je Ljepoja imao para kod sebe?

Hrvatin: Ne znam.

Miljković, kroz smeh: Lalić je rekao 5-6.000 dinara, kako za te pare da kupi?

Hrvatin: Ja tad još nisam ni došao.

Miljković: Kažeš da je Đurić bio sa nekim karavanom, kako znaš da je njegov auto?

Hrvatin: Pa rekao mi je, znam.

Miljković: Koje su tablice pasata kojim Tešić čeka Ljepoju?

Hrvatin: Pa nisu nam javljane tablice.

Miljković: Jel smo imali pripremljen plan?

Hrvatin: Naravno da jesmo.

Miljković: Kako nismo znali tablice?

Hrvatin: Ja nisam učestvovao u razrađivanju plana.

Miljković: Ko sve čeka u kući u Ritopeku i na kojoj poziciji?

Hrvatin: Nisam bio u kući.

Miljković je upitao kako su članovi klana tada bili obučeni, Hrvatin je rekao da se ne seća.

Miljković: Dobro Bojane, ja moram da te pitam.

Hrvatin: Sećam se za Ljepoju da je imao neki sivi duks prebačen preko nogu, nije imao pantalone.

Miljković: Što smo mu prebacili duks, da se ne stidi?

Hrvatin: Bilo je hladno, da se ne prehladi.

Miljković se nasmejao.

Miljković: Rekao si da ti je Dimitrijević dao 2 boce benzina,opiši ih?

Hrvatin: Bile su u kesi, to nisu bile flaše, nego od praška onog tečnog za stvari. Izašao je iz dvorišta gde je servis, on lično mi je dao.

Miljković: Kako je bio obučen?

Hrvatin: Ne sećam se.

Miljković: Kako si zaključio da je unutra benzin?

Hrvatin: Čoveče jer sam išao po benzin.

Miljković: Nisi video unutra sadržaj?

Hrvatin: Nisam.

Miljković: Kako zaključuješ da Veljko i ja navodno imamo Ljepojin aparat?

Hrvatin: Pa zato što ste držali aparat, slike si mi pokazivao, Gugl pixel 5. Pitao si me da odem dole i da iz njegovog aparata sa jedne slike da ga pitam jel poznaje tog čoveka i da je to Zvicerov kum, Zvicer se raspitivao ko mu je poslao to.

Miljković: Šta se desilo sa tim aparatom?

Hrvatin: Ne znam.

Miljković: ko je ubio Ljepoju?

Hrvatin: Veljko Belivuk i ja, pomagali su nam Lalić i Janković.

Miljković: Gde je ta žica? (kojom su zadavili Ljepoju)

SUdija: Vi ste rekli kabl?

Hrvatin: Kabl da.

Hrvatin: Veljko mu je prerezao vrat, ne znam jel bio mrtav ili ne pre, bio je pri kraju.

Miljković: Šta smo radili mi ostali?

Hrvatin: Uglavnom smo svi bili tu.

Hrvatin je objasnio da su bili obučeni u kombinezone, koje je Hrvatin uzeo od Dimitrijevića.

Miljković: A mi ostali?

Hrvatin: U civilu.

Miljković: Kako se nismo plašili da ostavimo trag?

Hrvatin: Rekao si da se ne brinemo.

Miljković: Sedeo je na stolici?

Hrvatin: Da, ruke su mu bile vezane, noge nisu. Isti najloni su bili koje smo stavljali uvek, providni.

Miljković: Šta je na kraju urađeno sa tim duksem i stvarima?

Hrvatin: Nije mi poznato. Ali sigurno je zapaljeno.

Miljković: Lalić i ja ostajemo u kući. Što ne pomažemo da sameljete?

Hrvatin: Jer smo to radili Janković, Draganić i ja.

Miljković: Jel Lalić prisutan kada Veljko preseca vrat Ljepoji?

Hrvatin: Jeste.

Miljković: Što ste se mučili da ga davite i mučite, nije mogao drugi način?

Hvatin: Veljko je pitao kako ćemo, ja sam rekao kesom.

Miljković: Lalić je sugerisao kabl, što ste slušali Lalića?

Hrvatin: Nismo uspeli kesom, sugerisao je poslušali smo ga.

Miljković: Jel si Lalića smatrao inferiornijim od sebe?

Hrvatin: Ne.

Sedam ubistava

Belivuku i njegovom klanu se na teret stavlja sedam ubistava, trgovina drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje.

Sud je u junu potvrdio novu optužnicu, drugu po redu, kojom se terete za ubistvo Nikole Mitića u avgustu 2020. godine i Gorana Mihajlovića u aprilu 2019. godine.

U okviru prve optužnice na teret im se stavljaju ubistva Milana Ljepoje, Aleksandra Gligorijevića Pukija, Gorana Veličkovića Goksija, Zdravka Radojevića i Lazara Vukićevića.

Video: U pratnji 22 vozila, blokirana cela trasa od Makiša do Ustaničke ulice: Belivuk i ekipa u tužilaštvu

(Telegraf.rs)

Video: Spektakl na nebu, veličanstveni defile i poslednja reč vojne tehnike u Batajnici

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA