Sud potvrdio kaznu za ubicu biznismena iz Niša, udovici pozlilo: "Presuda nije donela mir našoj porodici"

 
 
  • 3

Viši sud je prvi put presudu za ovaj zločin doneo 23. decembra 2021. godine

Moj i bol moje dece, Draškovog oca, cele naše porodice, neće nestati bez obzira na to kolika kazna bude izrečena onima koji su krivi što ga više nema. Međutim, smatram da moj muž zaslužuje da oni koji su ga usmrtili budu adekvatno kažnjeni. Nadala sam se da će se to desiti nakon što je Apelacioni sud ukinuo prvostepenu presudu i naložio Višem sudu ponovno suđenje. Zato sam danas sedela u sudnici iako mi je bilo veoma teško, skupila sam hrabrost zbog Draška i zbog moje dece. Nakon što sam čula odluku sudije, pozlilo mi je, jedva sam izašla iz sudnice! Ovako je Nišlijka Ana Vulić prokomentarisala današnju presudu kojom je Nikola Mladenović (37) osuđen na 20 godina zatvora zbog teškog ubistva njenog supruga Draška Ranđelovića (46) dok je Nikolin brat Marko (41) , kome se sudilo zbog saizvršilaštva u istom zločinu, oslobođen zbog nedostatka dokaza.

Braća Mladenović optužena su za teško ubistvo u saizvršilaštvu jer su u hali firme "Minkopeks" na Bulevaru 12. februar u Nišu, 8. oktobra 2020. godine, kako je tvrdilo Više javno tužilaštvo, na svirep i podmukao način sa umišljajem, zajedno usmrtili Ranđelovića udarajući ga ušicama sekire i čekićem. Nakon toga su krvavu odeću bacili u Nišavu i pozvali policiju, jer su Draška navodno pronašli mrtvog kada su se sa pauze za ručak, vratili u firmu. Nikola Mladenović se na sudu najpre branio ćutanjem, ali je zatim odlučio da prizna ubistvo. Tvrdio je da je gazdu usmrtio jer ga je zlostavljao i eksploatisao. Istakao je da njegov brat Marko nije kriv za ubistvo jer su mu i on i Draško, kad su počeli da se tuku, kazali da se ne meša pa je otišao kući. Više javno tužilaštvo je tražilo da se obojici izrekne doživotna robija jer su ubistvo su počinili iz niskih pobuda, nisu pokazali nikakvo kajanje, čak su prisustvovali Draškovoj sahrani i nosili mu sanduk.

Viši sud je prvi put presudu za ovaj zločin doneo 23. decembra 2021. godine osudivši Nikolu na 20 godina zatvora dok je Marko oslobođen. Na ovu sudsku odluku žalili su se i Više javno tužilaštvo i odbrana pa je Apelacioni sud decembra 2022. prošle godine ukinuo i naložio Višem sudu da se Mladenovićima ponovo sudi. Tokom ponovljenog postupka po nalogu Apelacionog suda bilo je potrebno da se razjasni činjenično stanje na kojem je zasnovana sudska odluka, posebno prisustvo Markovog biološkog materijala na oruđu ubistva. Međutim, Viši sud je nakon ponovljenog suđenja odlučio da potvrdi pređašnju odluku.

Draškova supruga ističe da se nije nadala da će sud doneti istovetnu presudu.

"Nadala sam se strožoj kazni i naravno da će i drugi optuženi biti osuđen jer sam shvatila da je Apelacioni sud iz tog razloga vratio predmet na ponovno odlučivanje. Posle svega mogu samo da kažem da ova presuda nije donela pravdu Drašku niti mir našoj porodici. Čovek koji je priznao da je bacio krvavu garderobu oslobođen je optužbe za učešće u zločinu. Teretile su ga izjave veštaka, DNK tragovi ali ništa od toga nije bilo dovoljno. Ti ljudi su manipulisali javnošću i policijom, uhapšeni su posle 13 dana od ubistva. Moj muž nije bio žrtva običnog zločina već je usmrćen na svirep način. Sve to je tužilaštvo imalo u vidu kada je zatražilo doživotnu robiju, a ne pet ili deset godina zatvora. Zato mi nije jasno zašto je kazna ponovo tako mala, a sud nam je danas uskratio i obrazloženje odluke da bismo to shvatili", kazala je Ana.

Očajna supruga kaže da se nada da će Apelacioni sud preinačiti ovu odluku jer veruje da će se Više javno tužilaštvo na nju žaliti.

"Ostaje mi još malo nade da će presuda biti izmenjena i da će oni koji su našu porodicu povredili na tako strašan način, biti adekvatno kažnjeni. Meni kao majci ostaje da pokušam da moju i Draškovu decu zaštitim od svega, pa i od saznanja da njihov otac možda nikada neće dobiti pravdu", zaključila je Ana.

Video: Kuća Ane Volš ostala prazna i zapečaćena posle odvođenja Brajana u pritvor

(Telegraf.rs)

Video: Srušila se zgrada u Napulju, iz ruševina izvukli tela dece

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nebojša

    1. februar 2023 | 00:03

    Zakon je takav sraman da maksimalna kazna moze biti 20 godina ili dozivotna robija. Ocigledno je da su smatrali da je dovoljno 20 godina za ubistvo na podmukao i svirep nacin. Svako normalan bi za ovakvo ubistvo presudio dozivotna robija, ali u Srbiji je zivot jeftin

  • Zoca

    20. februar 2023 | 13:38

    I jedan i drugi su 100% krivi ova odluka suda je velika sramota

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA