Ko naručuje plaćene ubice u Srbiji: Ljubavnici, ljubavnice, bivši muževi i bivše žene

 
 ≫ 
  • 0

Cene naručenih likvidacija kreću se od 95 dolara u Kolumbiji i Meksiku, pa do milion i po funti u Velikoj Britaniji

Ubistva Radovana Stojičića Badže, Pavla Bulatovića, advokata Dragoslava Ognjanovića, novinara Slavka Ćuruvije i Milana Pantića, do današnjeg dana su nerazjašnjena i smatraju se naručenim. Ipak, ne može se reći da većina naručenih likvidacija ostaje nerasvetljena, jer ovakav "ugovor" podrazumeva specifične odnose između naručioca i izvršioca, rekao je mr Sretko Janković, sudija Apelacionog suda.

- Naručeno ubistvo spada u najužasnija krivična dela posle ubistva deteta, jer je učinjeno iz najgnusnijih motiva, koristoljublja i niskih pobuda. Bilo mi je neverovatno da postoje osobe koje su spremne nekome da plate izvršenje ubistva, kao i da postoje oni koji su u stanju da ubiju za novčanu naknadu - kaže sudija Janković, govoreći na Kopaoničkoj školi prirodnog prava, u okviru katedre "Pravo na život", piše Politika.

Motivi za naručeno ubistvo mogu biti i ljubomora, osveta, eliminisanje poslovne i kriminalne konkurencije, korist od nasleđa i osiguranja. Svuda u svetu kao naručioci pojavljuju se često i država i njene službe bezbednosti, a kao izvršioci penzionisana vojna lica i policajci, pa i aktivni policajci.

- U Kolumbiji, gde deluju narko-karteli, veliki broj naručenih ubistava uglavnom se dešavaju između narko-kartela u vezi sa trgovinom drogom, a mnoge takve likvidacije odnose se i na pripadnike organa zaduženih za suzbijanje kriminaliteta. Plaćeni ubica Džon Velaskez koji je radio za narko-bosa Pabla Eskobara organizovao je oko 3.000, a lično je izvršio više od 300 ubistava. U sukobima sa organima vlasti usmrćen je veliki broj policajaca i vojnika, kao i ministar pravde, a zbog pokušaja izručenja Pabla Eskobara u SAD organizovan je oružani napad na zgradu Vrhovnog suda, kada je ubijeno i 12 sudija tog suda - ispričao je sudija Sretko Janković.

Meksiko spada u zemlje sa najvećim brojem naručenih likvidacija koje su uglavnom u vezi sa sukobima narko-kartela. U toj državi postoje dve vrste plaćenih ubica. Jedni se direktno priključuju narko-kartelima, a drugu grupu čine bivši policajci i profesionalni vojnici.

- U periodu od 1995. do 2012. godine, oko 250.000 profesionalnih vojnika napustilo je meksičku vojsku, a jedan broj njih pristupio je narko-kartelima. Ubistva vrše i pre nego što napune 15 godina, a od kada postanu plaćene ubice njihov životni vek traje između četiri i sedam godina i u tom periodu počine od tri do 70 ubistava - frapantni su podaci koje iznosi sagovornik.

Cene za izvršenje zločina su veoma različite i zavise od niza faktora.

- Kroz cenu za naručeno ubistvo može se nekada sagledati koliko malo vredi ljudski život. Tako na primer u Kolumbiji i Meksiku cena naručenog ubistva kreće se od 95 i 120 dolara pa naviše. Slično je i u Indiji, gde je od 5.000 rupija (oko 60 evra) pa naviše. Prema nekim podacima, cena naručenog ubistva u Italiji je 25.000 evra. Prema istraživanju u Velikoj Britaniji, kreće se od 200 pa do 1.500.000 funti u slučaju potraživanja osiguranja. U Australiji naručeno ubistvo košta od 5.000 do 100.000 australijskih dolara - navodi sudija Sretko Janković.

U određenim slučajevima naručene likvidacije sprečene su delovanjem državnih organa, uz pomoć metoda kao što su prisluškivanje razgovora ili delovanje policijskih doušnika, kao i od policijskih agenata, koji su se predstavljali kao plaćene ubice.

- U poslednje vreme pojavljuju se slučajevi naručenih ubistava putem kompjutera odnosno "Dark neta". Portali koji nude ovakve tipove usluga često navode da su njihovi članovi bivši vojnici i plaćenici Legije stranaca. Sva komunikacija, svaki kontakt i-mejlom, moraju biti kriptovani, a pripreme za posao, putovanje, lociranje i praćenje mete zahtevaju oko dva meseca. Jedan od portala nudi odabir načina ubistva, a cene usluga su u rasponu od 3.000 do 180.000 dolara u zavisnosti od odabrane kategorije i društvenog položaja žrtve. Izvesni Guido Faneli, čije je pravo ime Bob Ines, iz Kalifornije, otvorio je sajt "Rent-A-Hitman", koji pruža mogućnost pojedincima da iznajme plaćenog ubicu, a onima koji traže ovakve usluge ostavlja 24 sata da razmisle. Kada oni insistiraju da neko bude usmrćen i popune formular sa svojim podacima, on slučaj predaje policiji. Na taj način sprečeno je nekoliko naručenih likvidacija, među kojima je i slučaj žene iz Mičigena koja je pokušala da angažuje ubicu da likvidira njenog muža - ispričao je sudija Sretko Janković.

Naručena ubistva prisutna su, dodao je, i u našem regionu kao što je bila likvidacija hrvatskog novinara Ive Pukanića, zatim ubistva članova kriminalnih grupa u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Jedan oblik naručenih ubistava predstavljaju likvidacije svedoka o zločinima OVK na Kosovu i Metohiji, a smatra se da je na ovaj način ubijeno barem devet svedoka, kazao je sudija.

Kada je reč o sudskoj praksi i kaznenoj politici u Srbiji, primećeno je da je uglavnom reč o ubistvima ljubavnica i ljubavnika, kao i muževa i žena u bračnim i vanbračnim trouglovima i četvorouglovima. Iako Krivični zakonik pripisuje kazne od deset godina pa do doživotnog zatvora, uočeno je da su izrečene sankcije neujednačene i kreću se od 10 do 30 godina zatvora. Sudija Janković smatra da nije opravdano kazniti naručioca blaže od izvršioca ubistva.

Video: Potresne scene sa Cetinja: Uplakanu majku ubice vode sa mesta masakra

(Telegraf.rs)

Video: Godišnjica rođenja Nadežde Petrović obeležena putem specijalne projekcije na Kuli Beograd

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA