Protest u Plani zbog ukidanja presude za ubistvo Stefana Filića: Njegova tetka Javorka napisala dirljivo pismo

 
 ≫ 
  • 26

"Svim roditeljima koji su danas spavali, da se probude, jer jednog dana, ne daj Bože, i njihova deca mogu biti Stefan Filić"

Presuda za ubistvo Stefana Filića je pala, a onda je oborena - Apelacioni sud u Beogradu poništio je prvostepenu presudu za ubistvo mladića od svega 19 godina, koji je brutalno pretučen ispred jedne diskoteke u Velikoj Plani.

Porodica je ogorčena, kao i prijatelji, rodbina, meštani. Organizovali su novi protest u Plani, a dirljivo pismo o celom slučaju sastavila je Stefanova tetka Javorka.

- Kao prvo, htela bih da se zahvalim svim ljudima koji su danas odložili svoje poslove, svoje obaveze, svoju hladovinu i izašli po ovakvoj vrućini, da podrže porodicu i pravdu i iskažu svoje nezadovoljstvo i strah za bezbednost svoje dece i odaju počast nedužno stradalom momku. Zbog ovakve odluke Apelacionog suda, koja ukida prvostepenu presudu, u Velikoj Plani vlada veća tenzija nego kad je Stefan ubijen. Ovde su danas roditelji koji se plaše za bezbednost svoje dece, a upravo pomisao da se uopšte razmatra o njihovom ukidanju pritvora, navodi ljude na strah. U zvaničnom obrazloženju i kažu da zbog velikog pritiska javnosti i prevelike tenzije, donose odluku da im produže pritvor. Zar uopšte ima prostora za takvo razmatranje, šta nam to država poručuje? - piše Javorka.

Kako ističe, svaki sud ima pravo da donese svoju odluku i to je bilo njihovo viđenje.

- U redu, idemo ponovo, ma koliko teško bilo. Ne očekujem neke velike promene, prvostepeni sud je doneo odluku na osnovu dokaza koji postoje, tako da većih odstupanja ne bi trebalo da bude. Mi ni sa takvom presudom nismo bili zadovoljni, složićete se, jer nijedna kazna nam neće vratiti Stefana, ali smo je prihvatili s obzirom da zakon tako propisuje. Stefan nema mogućnost i pravo da se žali, ali zato ti isti što su mu to oduzeli, imaju - ogorčena je Javorka.

Ona je podsetila na reči Stefanovog oca.

- Kao što je moj brat ranije rekao, oni su mu bili i porota i sudije i dželati. Doduše, sud ne osporava dokaze da je stradao bez ikakvog razloga i povoda, bez da je nekom uzvratio, ali ovakvom odlukom ponovo ponižavaju majku i oca da stegnu srce i stupe na taj isti pločnik gde je njihovo dete načinilo poslednje korake i uputilo poslednji pogled svom bratu, na pločnik gde su ocu oduzeli sina, i to kakvog sina? - piše Javorka.

- Gledao ga je kako raste, diše, kako se smeje, kako postaje pravi čovek kakav bi trebao ovom društvu, a sada na tom istom pločniku mora da ćuti, saginje glavu pred ovakvim odlukama, zar njegovo srce može da izdrži da ubice njegovog deteta budu van pritvora? - kaže tetka stradalog mladića.

Ona ističe da su članovi Stefanove porodice nezadovoljni i načinom na koji su odluku saznali.

- Kakogod, mi smo danas uz podršku mnogih roditelja načinili prvi korak, šaljući poruku nadležnim institucijama da se ne igraju životima naše dece, a svim roditeljima koji su danas spavali, da se probude, jer jednog dana, ne daj Bože, i njihova deca mogu biti Stefan Filić - zaključuje Javorka.

Stefan Filić je ubijen ispred jedne diskoteke u Velikoj Plani 2. februara 2020. godine. Njegovog mlađeg brata i drugove tada je napala grupa mladića u kojoj su bili Nikola Bojović i Mitar Pandurević Kako je sud utvrdio, oni su Filića šutirali na zemlji i naneli mu povrede glave, od kojih je preminuo. Viši sud u Smederevu ih je 5. januara osudio na 18 i 15 godina zatvora, ali je ta presuda ukinuta odlukom Apelacionog suda.

U odluci ovog suda, navodi se da su prihvaćene žalbe branilaca Nikole Bojovića i Mitra Pandurevića, ali da im je pritvor produžen.

Video: UZNEMIRUJUĆE: Trenutak kada SAJ hapsi osumnjičenog za ubistvo monaha Stefana

(Telegraf.rs)

Video: Kuma Zejna nastupila na Prajdu: Napravila šou u Manježu, svi joj skandirali "Najbolja!"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bjelopavlic

    6. avgust 2022 | 18:45

    Ma treba krv za krv i to je jedino adekvatna kazna

  • Aca

    6. avgust 2022 | 20:24

    Oko za oko, zub za zub. Ja bih tako a mozda i vise. Pa nek tuga i crnilo zaviju i njihove domove

  • Nenadov Goran

    6. avgust 2022 | 22:10

    "Gospoda vam izgledaju veliki jer klečite, ustanite da vidite kako su mali" - Matija Gubec.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA