Ubistvo pod velom tajne: Ova mafijaška likvidacija na Dedinju potresla je beogradsko podzemlje

 
 
  • 0

Njegovo ime vezuje se za čuveno ubistvo u "Nani" kada je 1990 "smaknut" Andrija Lakonić, potom za trgovinu drogom i mnoge druge prljave poslove podzemlja

Darko Ašanin likvidiran je 30. juna 1998 godine u svom kafiću "Koloseum" na Dedinju dok je gledao fudbalsku utakmicu Argentina - Holandija. Njegov egzekutor nikada nije identifikovan, pa ni uhapšen, a prema nezvaničnoj verziji ubijen iz snajpera.

Ašanin je bio u grupi "žestokih momaka sa beogradskog asfalta" koji su "harali" devedestih godina.

Njegovo ime vezuje se za čuveno ubistvo u "Nani" kada je 1990 "smaknut" Andrija Lakonić, potom za trgovinu drogom i mnoge druge prljave poslove podzemlja.

Rođen je u Jajcu 1958. godine, otac mu je bio vojno lice, a on je bio bokser koji je neko vreme radio na Zapadu.

Do kraja života se deklarisao kao Jugosloven, a Titovu sliku je držao na svom zidu, zbog toga su ga zvali - poslednji Titov vojnik. Radio je za tajnu službu, a zadatak mu je bila "eliminacija protivnika režima". Takođe je radio na vratima u diskotekama u kojima je i upoznao mnoge pripadnike podzemlja, našeg i Nemačkog.

Tako je upoznao i Ljubu Zemunca, odnosno, Ljubomira Magaša, a potom i Željka Ražnatovića Arkana. Bio je strastveni kockar, a navodno je organizovao ilegalne kockarnice. Tajna služba ga je uzela osamdesetih godina, a prema rečima mnogih, šef mu je bio Stane Dolanc. Ašanin je, kako pričaju, bio zadužen i za regrutaciju kriminalaca da pređu na stranu zakona. 

Ime Darka Ašanina se dovodilo u vezu sa ubistvom albanskog emigranta sa Kosova Envera Hadrija 1990. godine u Briselu. Hadri je bio u kolima na semaforu, čekao je da se uključi zeleneo svetlo kada je na njega zapucao muškarac iz automobila pored.

Mesec dana kasnije, u klubu "Nana" ubijen je bokser Andrija Lakonić. Tada se u medijima prvi put pojavilo ime Darka Ašanina i prvi put je povezan sa podzemljem. Naime, Andrija Lakonić je sedeo u separeu sa Veselinom Vukotićem i Darkom Ašaninom. U jednom trenutku je došlo do svađe među njima i posle kraće svađe i pucnjave. Lakonić je ostao na mestu mrtav.

Na tom slučaju radio je inspektor Miroslav Bižić. On je znao da su trojica iz "Nane" radili za Saveznu službu i pokušao je da ih zaštiti, ali je afera isplivala tada u javnost. Bižić je izbačen iz službe i otišao je u privatne detektive, a ubijen je 1996. godine na Novom Beogradu.

Ašanin je tada pobegao u Grčku, ali su ga uhapsili. U tamošnjem zatvoru su ga napali tako što su mu tokom pobune upala dvojica u ćeliju i izboli nožem. U pomoć mu je priskočio drugi robijaš, Rus i odbranio ga. 

- Mislim da su me napali Albanci da bi mi se osvetili za Hadrija - rekao je Ašanin tada.

Nakon odležane kazne vratio se u Beograd i otvorio klub "Koloseum" u kojem je ubijen.

Kako smo gore naveli, njegov ubica nikada nije nađen, a o tome ko ga je likvidirao postoji više verzija. Prema jednoj, ubio ga je Zvezdan Jovanović jer se napio, potom, neko iz Republike Srpske, ali je taj ubijen kasnije, pa se istraga završila.

BONUS VIDEO:

Video: Dorćolci poštuju mangupe: Jedan od njih se poklonio na Džejevom grobu u majci sa Kneletovim likom

(Telegraf.rs)

Video: Kuma Zejna nastupila na Prajdu: Napravila šou u Manježu, svi joj skandirali "Najbolja!"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA