≫ 

Otkrivamo koje su uloge imali policajci u Šarićevoj mafijaškoj "hobotnici"

Prema navodima iz TOK pomenuta trojica pripadnika policije se terete za zloupotrebu službenog položaja

  • 11
Darko Šarić, Danilo Stojanović  Milutin Radovanović Foto: ATA Images, Facebook

Pripadnici MUP-a Duško Mirković, Milutin Radovanović i Danilo Stojanović su, prema dokazima koje je prikupilo Tužilaštvo za organizovani kriminal, bili pripadnici kriminalnog klana Darka Šarića koji je javno "raskrinkan" pre nekoliko dana.

Mirković je bio na poziciji kriminalističkog inspektora za suzbijanje organizovanog kriminala u MUP, odnosno, u UKP Službi za borbu protiv organizovanog kriminala. Osumnjičeni Radovanović je bio zamenik načelnika SKOP- UKP, MUP, a Danilo Stojanović policijski službenik UKP-a.

Prema navodima iz TOK pomenuta trojica pripadnika policije se terete za zloupotrebu službenog položaja, a u nastavku vam otkrivamo koju ulogu su imali u Šarićevoj mafijaškoj "hobotnici".

Darko Šarić je prema dokazima koji su prikupljeni u periodu od početka 2020. godine do 14. aprila 2022. godine dok se nalazio u pritvoru u Specijalnom sudu, organizovao kriminalnu grupu koja se tereti za teško ubistvo Milana Milovca Cigle koji je likvidiran na Ekvadoru, potom za šverc kokaina iz Južne Amerike u Evropu, za nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, izazivanje opšte opasnosti i zloupotrebu službenog položaja.

Darko Šarić Foto: Marko Jovanović, ATA Images

Šariću je iz pritvora veza sa spoljašnjim svetom bio advokat Dejan Lazarević (koji je ujedno branilac Veljka Belivuka i Marka Miljkovića). Osumnjičenom Lazareviću, se stavlja na teret da je kao branilac Šarića neposredno ili preko kriptovanih telefona sa instaliranom aplikacijom Skaj, sa Šarićem dogovarao postavljanje bombe na vozilo Gorana Nikolaševića.

Zapravo, "mafijaški don" iz Pljevalja naručio je da se Nebojša Joksović, koji je ključni svedok saradnik u postupku koji se vodio protiv njega, a to je da je imovinu štamparije "BNG-NM" nezakonito prebacio na sebe kako bi izbegao da je izgubi u stečaju, diskredituje i da mu se "namesti" pokušaj ubistva svedoka Šarićeve odbrane Gorana Nikolaševića. Plan je bio da postave bombu ispod automobila svedoka odbrane Gorana Nikolaševića i da to delo "svale" na Joksović čime bi ovaj izgubio status svedoka- saradnika.

U tome su mu pomagli pomenuti policajci.

Lazarević se po nalogu Šarića sastajao sa policijskim službenikom Duškom Mirkovićem, kako bi dobijao poverljive podatke o otvorenim operativnim obradama protiv pripadnika ove kriminalne grupe i podatke o postupanju policijskih službenika povodom krivičnih prijava podnetih protiv Nebojše Joksovića. Potom je sve to prenosio osumnjičenom Šariću. Mirković je za informacije koje im je "drukao" dobijao pare.

Darko Šarić advokat Dejan Lazarević Foto: Tanjug/AP

Bojan Stanojković, Nikola Spasojević, Danilo Odović, Stefan Andrejić, Aleksandar Bošković (koji se sam predao), Marko Vukić i navijač Uroš Radovanović, odnosno Mišić, su postupajući po nalozima osumnjičenog Šarića, organizovali nabavku, a potom i nabavili bombu i odradili logistiku postavljanja eksplozivne naprave u auto Gorana Nikolaševića.

Drugi policijski službenik Šarićeve hobotnice, Milutin Radovanović je iskorišćavanjem svoj službenog položaja, nakon izvšrenog krivičnog dela izazivanje opšte opasnosti, odnosno, podmetanja bombe, preduzimao radnje koje su imale za cilj da istragu za ovo krivično delo usmere u pogrešnom pravcu i da se kao učinioci ovog krivičnog dela označe lica koja nisu pripadnici organizovane kriminalne grupe, a sve kako bi se izbegla krivična dogovornost osumnjičenog Uroša Radovanovića, odnosno Mišića, ili obezbeđenje povoljnijeg statusa u eventualnom krivičnom postupku.

Policajac Duško Mirković, odnosno, kriminalistički inspektor za suzbijanje organizovanog kriminal, je osumnjičenom Dejanu Lazareviću, davao podatke i dokumenta označene stepenom tajnosti "strogo poverljivo" koji se odnose na otvorene operativne obrade Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, odnosno, naredbe o primeni posebnih dokaznih radnji tajni nadzor i snimanje komunikacija i tajno praćenje i snimanje lica, koje je fotografisao i pokazao osumnjičenom Dejanu Lazareviću.

Danilo Stojanović, Milutin Radovanović Foto: Facebook

Takođe, osumnjičeni Duško Mirković je osumnjičenom Dejanu Lazareviću, prenosio informacije o službenim radnjama koje se preduzimaju u vezi krivičnih prijava koje su pripadnici organizovane kriminalne grupe podnosili protiv svedoka saradnika Nebojše Joksovića i sadržinu izjava svedoka saradnika u vezi ovih krivičnih prijava.

Osumnjičenima Milutinu Radovanoviću i Danilu Stojanoviću, kao službenim licima, policijskim službenicima MUP RS, UKP, SKOP, se stavlja na teret i da su iskorišćavanjem svog službenog ovlašćenja sačinili službene isprave neistinite sadržine u kojima su pripadnike organizovane kriminalne grupe i druga lica lišena slobode predstavljali kao lica od izuzetnog značaja za bezbednost Republike Srbije, zbog čega postupajući javni tužilac nije doneo rešenje o zadržavanju niti je protiv ovih lica predložio određivanje pritvora.

Danilo Stojanović i Milutin Radovanović pobegli su iz Srbije dva sata pre nego što su kolege upale u njihove stanove da ih uhapse zbog sumnje da su deo kriminalnog klana Darka Šarića.

Stojanović je uhapšen u Beranama po međunarodnoj poternici koju je raspisala Republika Srbija.

Inače, on je lociran u nedelju oko 9.30 časova na graničnom prelazu Grnčar sa Albanijom, na izlazu iz Crne Gore, kada je granična policija vršila kontrolu vozila crnogorskih registarskih oznaka kojim je upravljao V. R. (43), a u kom se kao suvozač nalazio Stojanović i imao je dokumenta Srbije. Nakon uvida u lična dokumenta policijski službenici su vozilo usmerili na drugu liniju granične provere, nakon čega je Stojanović izašao iz vozila i dao se u bekstvo.

Podsetimo, Stojanović i Radovanović u lokalu na Cvetnom trgu usred bela dana u februaru brutalno pretukli kolegu M. V, načelnika odeljenja u Interpolu. Tom prilikom M.V. zadobio je teške telesne povrede u vidu preloma vilice, frakuturu lobanje, kao i prelom ruke.

BONUS VIDEO:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pink panter

    19. april 2022 | 21:35

    I za ovo da budu osumljiceni za zloupotrebu službenog položaja ovo je organizovani teški kriminal

  • Sale

    19. april 2022 | 21:57

    Dozivotna robija,da drugim sluzbenicima ne bi na pamet doslo da ucine isto delo

  • kralj

    19. april 2022 | 22:48

    Dozivotna za korumpirane policajce!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA