Nišlija ubadao ljude po ulici, jednom zario nož u grudi, drugom u leđa: Dobio je "posebnu" zatvorsku kaznu

 
 
 ≫ 
  • 0

Mera bezbednosti koja mu je takođe izrečena trajaće dok postoji potreba za lečenjem i može trajati i duže od izrečene kazne

Nišlija Vasilije Jovanović (20) ponovo je osuđen na kaznu zatvora od šest godina i šest meseci a izrečena mu je i mera bezbednosti obaveznog čuvanja i lečenja u psihijatrijskoj ustanovi, jer je tokom 2019. godine bez ikakvog povoda nožem napadao prolaznike.

- Proglašen je krivim zbog četiri krivična dela laka telesna povreda iz člana 122 stav 2. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakonika i osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajašnju od šest godina i šest meseci. Mera bezbednosti koja mu je takođe izrečena trajaće dok postoji potreba za lečenjem i može trajati i duže od izrečene kazne – saopštio je Vladimir Rakonjac, portparol Osnovnog suda u Nišu.

Na ovaj način potvrđena je prvostepena presuda koja je Vasiliju izrečena 15. decembra prošle godine a na koju su žalbu izjavili njegov branilac advokat Momčilo Kovačević i i Osnovno javno tužilaštvo. Tužilaštvo je tražilo da bude osuđen na osam godina i pet meseci zatvora a odbrana da se predmet vrati na ponovo suđenje, da mu se izrekne blaža kazna ili samo mera obaveznog psihijatrijskog lečenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi. Viši sud je usvojio žalbu branioca dok je ustanovio da je pravni lek tužioca bespredmetan. Međutim, i u toku ponovljenog suđenja Osnovni sud u Nišu je smatrao da stoje razlozi zbog kojih je Vasilija osudio kao u prvostepenoj presudi.

Seriju napada na nedužne prolaznike dvadesetogodišnjak je započeo 18. juna o 2021. godine oko 22.10 sati na Bulevaru Nemanjića u Nišu gde je prišao s leđa S.I. koji je gledao u svoj mobilni telefon i bez ikakvog povoda i upozorenja, naneo mu dva uboda u donji deo zadnje strane leve polovine grudnog koša što je okarakterisano kao laka telesna povreda. Samo pet dana kasnije u ulici Branka Krsmanovića, nakon što je pratio Đ.V., koji je takođe telefonirao, zadao mu je udarac nožem u desni slabinski predeo i takođe ga lakše povredio. Serijske napade nastavlja 24. juna kada u ulici Ljube Didića napada A.K. i S.M. i obojicu ubada u butine, nakon čega beži.

Tokom sudskog postupka, Vasilije je priznao delo za koje se tereti, pa se njegova odbrana zasnivala na pokušaju da dokaže da je neuračunljiv. Oko ove činjenice lomila su se koplja između Specijalne zatvorske bolnice u Beogradu koja je našla da Jovanović nije svestan svojih radnji i posledica svojih postupaka, dok je Sudsko medicinski odbor Medicinskog fakulteta u Nišu bio stava da njegova krivična odgovornost nije isključena što je Osnovni sud prihvatio i izrekao mu i zatvorsku kaznu uz meru lečenja na psihijatriji.

Vasilije je i kao maloletnik osuđivan jer je nožem teško povredio jednog mladića, zbog čega je boravio u Vaspitno popravnom domu u Kruševcu.

Video: Jezivo ubistvo u nelegalnoj zgradi u Belim vodama: Muškarac uboden u vrat

(Telegraf.rs)

Video: Otvoren 67. Sajam knjiga u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA