Verica koristila tuđu mrtvu i bolesnu decu da uzima milione: Počela služenje kazne, 4 meseca je iza rešetaka

 
 
 ≫ 
  • 3

Verica je zatvorsku kaznu počela da služi 3. novembra 2021. godine

Verica Janković, žena koja je dva puta osuđivana za prevare sa humanitarnom pomoći, nalazi se na odsluživanju zatvorske kazne. Poslednji put kada smo proveravali da li je Verica iza rešetaka, dobili smo odgovor da je to odloženo zbog njenog skorog porođaja.

Prve reči koje je uputila našoj redakciji nakon druge presude bile su: "Dobar dan. Ja sam se porodila. Treba mi pomoć za dete, ako može anonimno". Bilo je to u septembru 2021. godine. Uprkos tome što su osuđeni, i Verica i njen muž Daglas u tom momentu bili su na slobodi.

- Verice, prepoznala sam vas. Zašto nas opet zovete? Dobro se znamo - odgovorila joj je tada naša novinarka.

Rekla nam je da se porodila i to nije slagala, i opet je tražila pomoć. Potvrdu za rođenje deteta smo dobili od člana porodice. Nažalost, kako smo saznali, devojčica koju je dobila je loše, prerano rođena, priključena na kiseonik. Pomoć tom detetu je svakako potrebna, ali ne novčana, i nema razloga za sumnju da se bolnica adekvatno brine o njemu.

Verica našu redakciju zove godinama unazad, traži novčanu pomoć, a da ni u jednom trenutku nije pomislila da se zaposli i tako zaradi za svoje potrebe. Naprotiv, sve ove godine prevara i zloupotreba tuđe bolesne dece postali su njen posao.

Naši reporteri posećivali su je i u stanu, često su se čuli sa njom, pa čak, iako su bili na oprezu, upadali u zamke koje je spremala. Svaki put bi se predstavila novim imenom, iz novog grada, izmislila bi neko novo svoje dete i tešku dijagnozu za njega, koju nikad ne bi mogla da dokaže, naravno. Besramno je krala slike druge bolesne dece, poturajući svoj račun za pomoć, zbog čega su ta druga, zaista bolesna deca, ostala uskraćena za neophodan novac za lečenje.

Baš zbog toga što je naša redakcija bila jedna od onih koje su na Veričinoj meti, odlučili smo da proverimo da li je i dalje na slobodi. Vesti koje smo dobili su nas iznenadile - Vericu je stigla pravda i ona se već skoro četiri meseca nalazi iza rešetaka.

- Verica Janković se nalazi na izdržavanju kazne zatvora u trajanju od 20 meseci u Kazneno-popravnom zavodu za žene u Požarevcu, počevši od 3. novembra 2021. godine - kažu za Telegraf.rs iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Daglas je, kao Veričin saučesnik u prevarama, osuđen na kaznu kućnog zatvora u trajanju od godinu dana, ali izdržavanje te kazne još nije počelo.

- S obzirom na to da je presuda stigla Upravi za izvršenje krivičnih sankcija u drugoj polovini prošle godine, sa njenim izvršenjem će se započeti u dogledno vreme. Kazna kućnog zatvora se izvršava u skladu sa prioritetima, vodeći računa pri tome o profilu ličnosti osuđenih lica, zatim da li postoje žrtve krivičnog dela i njihova potencijalna ugroženost, itd. Naglašavamo da je prilikom izvršenja prioritetno da se sve alternativne sankcije sprovedu u zakonom predviđenom roku kako bi se sprečilo da dođe do zastarevanja kazne - dodali su iz Uprave.

Kako ističu, mera kućnog pritvora, sa ili bez elektronskog nadzora, se odmah realizuje, kao i većina ostalih alternativnih sankcija, poput rada u javnom interesu i drugih sankcija.

Vara čim je puste iz zatvora

Verica je već skoro četiri meseca u zatvoru. Još 16 meseci zatvorske kazne je pred njom. Ipak, postavlja se pitanje da li će ponovno okretanje prevarama da bude prva stvar koju će da uradi kad izađe iz zatvora. To ne bi bio prvi put.

Verica je najpre uhapšena 2018. godine u akciji "Aurora", kada je lagala da je donirala bubreg svojoj ćerki, a tvrdila je i da je sinu potrebna operacija srca. Tada je, navodno, prikupila oko 2 miliona dinara.

Potom sledi nova serija prevara, u kojoj Telegraf.rs na osnovu izjava svedoka povezuje Vericu sa novim zahtevima za pomoć koji kruže društvenim mrežama ili se upućuju direktno redakcijama, posećuje Vericu u svom domu, uverava se da su deca zdrava, pametna i nasmejana, ali i da prevarerni ljudi imaju posla sa opasnom ženom koja nema ni trunke savesti kada je u pitanju novac.

Tada je negirala da traži bilo kakvu pomoć. Ali sve češće viđali smo njen tekući račun u drugim medijima, svaki put sa drugim pričama i identitetima. Zvala je ponovo i nas. Zvao nas je i muški glas koji je poturao njen tekući račun lažno se predstavljajući kao otac drugog bolesnog deteta. Kao da sa slašću koristi imena tuđe bolesne dece, a još lakše zloupotrebljava svoju. Zvala je i druga žena, predstavljala se kao Biljana, da bi nam sa više strana stigla informacija da je Biljana Veričina kuma, koja živi sa njom.

Video: Majka zloupotrebila decu za skupljanje pomoći

(Telegraf.rs)

Video: Na moto-putu kod Gazele lančani sudar 8 vozila

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hshsh

    28. februar 2022 | 13:05

    Iza rešetaka na duže i bez žaljenja.

  • Jasna

    28. februar 2022 | 14:55

    Stvarno sramota, jadno i bedno kako narod gleda da zaradi. A toliko dece kojima je neophodna finansijska pomoc za lecenje. Posle se cude zasto se ne pomogne, danas nikom ne mozes verovati.

  • Vlajko

    28. februar 2022 | 17:31

    OBOJE U COVID BOLNICU DA POSPREMAJU, ČISTE I PERU... RADNA TERAPIJA ČUDO. P. S: RADNA AKCIJA - POVRATAK

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA