Godišnjica smrti malog Andreja i oca troje dece: Na mestu stradanja podignut spomenik

 
 
  • 0

Jutros su prve sa svećama i cvećem u rukama stigle Sonja i Gabrijela Ilić, supruga i ćerka poginulog Aleksandra

Danas se navršava godinu dana otkako su na Bulevaru Medijana u Nišu stradali dvanaestogodišnji Andrej Prenkljušaj i otac troje dece Dejan Ilić (48).

Do stravične nesreće došlo je oko 20.30 sati kada je Beograđanin Nemanja Stamenković (19), vozeći automobil “audi A6 Quatro” brzinom od 131 kilometara na sat, na deonici na kojoj je maksimalno dozvoljeno 60 kilometara na sat, izleteo s kolovoza na trotoar i pokosio pešake.

Od siline udarca mališan je preleteo preko ograde niškog vodovoda i stradao na licu mesta, dok je Dejan ubrzo preminuo u niškoj bolnici.

Na mestu teške nesreće, porodice stradalih su podigle spomen obeležje. Jutros su prve sa svećama i cvećem u rukama stigle Sonja i Gabrijela Ilić, supruga i ćerka poginulog Aleksandra. One nisu želele da govore za medije, ali nisu imale ništa protiv da novinari podsete na godišnjicu tragedije. Ni porodica dvanaestogodišnjaka nije se oglašavala povodom tužnog pomena.

Stamenković osuđen na 7 godina zatvora

Nemanja Stamenković je u julu prošle godine osuđen na kaznu zatvora od 7 godina a odluka na žalbe na prvostepenu presudu još nije doneta.

- Održana je sednica veća Apelacionog suda, većalo se i glasalo i u toku je izrada drugostepene odluke – saopštila je Snežana Milošević, portparol Apelacionog suda.

Obrazlažući prvostepenu presudu sudija Osnovnog suda Gordana Petrović je saopštila da je izvedenim dokazima nesumnjivo utvrđeno da je Stamenković izvršio delo koje mu se stavlja na teret.

- Iz nalaza veštaka saobraćajne struke utvrdili smo da su prekršeni saobraćajni propisi, te da do nesreće ne bi došlo da se vozač kretao dozvoljenom brzinom. Iz veštačenja Komisije veštaka Zavoda za sudsku medicinu takođe smo zaključili da je uzrok nesreće brzina jer je sećanje vozača bilo očuvano u momentu tog događaja.

- To su posvedočile maloletnice koje su sa njim bile u vozilu, tako da je krivica za ovaj događaj na vozaču. Iz tog razloga nismo prihvatili njegovu odbranu jer je bila suprotna izvedenim dokazima. Ustanovili smo da je uračunljiv a da je delo izvršio iz nehata, bio je svestan da je delo koje čini zabranjeno jer je vozač a i sam je kazao da je znao koliko je na tom mestu dozvoljena brzina - obrazložila je presudu sudija Petrović.

Komentarišući visinu izrečene kazne, sudija je objasnila da je okrivljeni mlad čovek koji nije ranije osuđivan.

- Osnov za ublažavanje kazne je to što se radi o mlađem punoletnom licu, na njegovoj strani ima i drugih olakšavajućih okolnosti. Međutim, ono po čemu se ova nesreća razlikuje od drugih je što nema doprinosa oštećenih, udes je nastao van kolovoza. Svaki život je podjednako važan, ali ovde su izgubljena dva života od kojih je jedan dečji. Imajući u vidu težinu nastalih posledica, izrečena je ovakva kazna – rekla je nakon izricanja presude Petrović.

Porodice stradalih nisu bile zadovoljne izrečenom kaznom smatrajući da je zakonski maksimum za saobraćajne nesreće nezadovoljavajući.

Porodice nezadovoljne kaznom

- I osam godina je premalo, život mog deteta i još jedan život su se ugasili ni krivi ni dužni, šetali su se pešačkom stazom. Sedam godina je poprilično u odnosu na maksimum, za mene bi 20 godina bila prava kazna, ovo je premalo. Ja ostajem bez deteta, ne želim da niko oseti tu bol, to što ja prolazim i što ću sigurno osećati do kraja života – kazala je tada Aleksandra.

Sonja Ilić, udovica stradalog Dejana, takođe, je rekla da njihova porodica ne može da se oporavi od strašnog gubitka.

- Kako prolazi vreme, sve nam je teže. Šestogodišnji Teodor svake većeri čeka zvezdu padalicu sa samo jednom željom, da mu se vrati tata. Zato nisam zadovoljna izrečenom presudom i nadam se da će se tužilaštvo žaliti – kazala je nakon izlaska iz sudnice ova Nišlijka.

Stamenković se neposredno pre izricanja presude obratio porodicama stradalih i izvinio im se.

- Molim vas za oproštaj, mnogo mi je žao zbog onog što se desilo. Voleo bih da vratim vreme, da svi budu živi i zdravai – rekao je Beograđanin.

U toku sudskog postupka negirao je krivicu i tvrdio da mu je pozlilo u vožnji zbog čega je privremeno izgubio pamćenje. Međutim, veštaci su ustanovili da je bio potpuno svestan te da pati od manjka empatije i "autentičnog osećaja krivice“.

Nemanja Stamenković suđenje grad Niš audi Foto: D.K.

Tužilaštvo je za Nemanju tražilo maksimalnih osam godina zatvora ali je sud bio stava da mu se izrekne blaža osuda, prvenstveno jer se radi o mlađem punoletnom licu. Stamenkoviću je, takođe, izrečena mera bezbednosti zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od pet godina i produžen pritvor. Rodbina stradalih upućena je na parnicu radi ostvarivanja imovinskopravnog zahteva.

(Telegraf.rs)

Video: Otvoren 67. Sajam knjiga u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA